آفتابنیوز : علی اکبر سیاری در جلسه ستاد ساماندهی امور جوانان اضافه کرد: باید شرایط زندگی روزانه مردم را بهبود ببخشیم، زیرا طی چند دهه اخیر شرایط زندگی مردم بر اساس شاخص های مختلف سخت تر شده است. بهرهمندی ناعادلانه از قدرت، ثروت، منابع و خدمات، از ریشههای بروز آسیبهای اجتماعی است که باید با آن مقابله شود. سیاری تاکید کرد: نابرابری های پنهان در جامعه رو به افزایش است و فقر، محرومیت اجتماعی و پایین بودن شاخص های توسعه انسانی از مسائل حاشیه نشینی است.
۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر حاشیهنشین
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: سالانه ۷۰۰ هزار نفر در ایران به دلیل هزینه های درمان ورشکست می شوند و مساله آسیب های اجتماعی در حوزه سلامت یک مورد نوپدید است، به طوری که ۵۵ درصد عوامل سلامت، عوامل اجتماعی است.
سیاری با بیان اینکه ۲۵ درصد جمعیت شهری ایران حاشیه نشین هستند، ادامه داد: ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سکونتگاههای غیر رسمی شناسایی شده اند و حاشیه نشین ها بیشتر مهاجران روستایی و تهیدستان شهری هستند.معاون بهداشت وزیر بهداشت تاکید کرد: رویکرد دولت ها در مواجهه با حاشیه نشینی در ابتدا رویکرد چشم پوشی و انکار و در مرحله بعد اقدامات سلبی و ایذایی بوده است که در مواردی موجب نارضایتی عمومی شد اما در حال حاضر باید رویکرد ما برنامهریزی برای ارتقای شرایط حاشیه نشینان در جهت کاهش فقر و نابرابری های درون شهری باشد.او اضافه کرد: در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حاشیه شهر مشهد زندگی می کنند. همچنین شهر تبریز ۵۰۰ هزار نفر حاشیه نشین دارد. به گزارش مهر، سیاری با بیان اینکه نابرابری های پنهان در جامعه رو به افزایش است، افزود: فقر، محرومیت اجتماعی، پایین بودن شاخص های توسعه انسانی، بی بهره ماندن از خدمات شهری، پایین بودن سطح بهداشت عمومی و شیوع بیماری ها از جمله مسائل حاشیه نشینی است، به طوری که ۹۴ درصد افراد ساکن در حاشیه شهرها اعلام کرده اند که از سطح پایین بهداشت برخوردارند.
۵ برابر شدن فقر شهری
اردیبهشت امسال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به پنج برابر شدن فقر شهری و دو برابر شدن فقر روستایی گفت: فقر در مرزنشینان بیشتر از اقشار دیگر جامعه است. به گزارش ایلنا، علی ربیعی وزارت کار را وزارت عدالت اجتماعی خواند و عنوان کرد: فقر در ایران رو به افزایش است. گزارش فروردین امسال پژوهشکده مرکز آمار هفتبرابر شدن فقر غذايي در شهرها و هشتبرابر شدن آن در روستاها طي ۱۰سال اخير را نشان می دهد. بهگواه اين آمارها سال۹۲، بدترين سال براي خانوارهاي فقير بوده است؛ فقرا فقيرتر شدند و افراد بيشتري از طبقه متوسط به اين قشر پيوستهاند، بهطوري كه سرانه خط فقر ماهانه از ۹۱هزار تومان در سال۱۳۸۳ به ۷۱۴هزار تومان در سال۹۲ رسيده كه با ضريب ۱۹۰بالاترين حد نوسان در اين سالها را تجربه كرده است.خط فقر هر سال افراد بيشتري را به زير مدار خود ميكشد. حالا هر خانواده پنج نفره ايراني كه نخواهد بهرسته فقرا بپيوندد، بايد ماهانه سهميليون و ۵۷۲هزار تومان درآمد داشته باشد، درحالي كه اين ميزان درآمد تقريبا پنجبرابر حداقل حقوق (۷۱۲هزار تومان) است. درواقع در يك خانوار پنج نفره بايد تمام اعضا شاغل باشند.
شدتيافتن ۵۰درصدي فقر
آمارها همچنین نشان ميدهد روند كلي شدت فقر در دوره ۹ساله مورد بررسي( از سال ۸۳ تا ۹۲) روندي صعودي داشته و حتي در سال۸۸ اين شاخص افزايشي ۵۰درصدي نسبت به سال قبل خود را تجربه ميكند. در همين سال مناطق روستايي نيز وضعيتي مشابه مناطق شهري داشتهاند و اين موضوع خود را در تمام شاخصها نشان ميدهد. پژوهشگران براساس همين اطلاعات و يافتهها اذعان ميكنند اندازه شاخصهاي فقر در ايران بسيار بزرگتر از اندازه فقر برحسب فقر مطلق است. هرچند طي زمان، فقر مطلق در ايران در مناطق شهري و روستايي كاهش يافته اما فقر نسبي همواره روند افزايشي داشته است. محققان اين پژوهش اطلاعات مبتني بر بدتر شدن وضعيت فقر در سال۸۸ را به يك نقد ساختاري بسط ميدهند و اظهار ميكنند: «برنامههاي كاهش فقر در ايران فقط روي فقر مطلق متمركز بوده و به فقر نسبي كمتر توجه نشان داده است.»
منبع: آرمان