آفتابنیوز : هفته گذشته براساس اسناد به دست آمده اعلام کرد که علیرغم بیانات صریح مقام معظم رهبری مبنی بر وارد نشدن کالاهای مصرفی از آمریکا، برخی خودروهای ساخت این کشور وارد ایران شده است.
به گزارش ایسنا، اطلاعات درج شده روی این خودروها نشان میدهد محل تولید آنها آمریکا بوده است. در برچسب اطلاعات نصب شده روی برخی از این خودروها کلمه "MADE IN U.S.A" (ساخت آمریکا) درج شده و عنوان شرکت تولیدکننده این خودرو نیز HONDA OF AMERICA MFG.,INC (شرکت هوندای آمریکا) ذکر شده است.
افشا شدن این موضوع موج انتقاد کارشناسان را به دنبال داشت. کارشناسانی که معتقدند با توجه به کارنامه سیاه آمریکا در ایرانستیزی در بیش از نیم قرن اخیر، واردات خودرو از این کشور برخلاف سیاستهای کلان و منافع ملی ایران است.
به دنبال این انتقادات رییس انجمن واردکنندگان خودرو از اقدام پلیس مبنی بر توقف شمارهگذاری خودروهای وارد شده از آمریکا خبر داد. فرهاد احتشامزاد در این رابطه اظهار کرد:" حدود ۴۰۰ دستگاه خودروی تولید آمریکا وارد ایران شده که مربوط به برندهای بیامو، تویوتا، ولوو و هوندا است که با کد آمریکا تولید شدهاند؛ البته پلیس راهنمایی و رانندگی شمارهگذاری این خودروها را متوقف کرده است".
در حالیکه پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی شمارهگذاری این خودروها را متوقف کرده است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز به این موضوع ورود کرده و در گفتوگو با خانه ملت خواستار پاسخگویی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه و بازگرداندن خودروهای وارد شده از آمریکا شدهاند.
در این زمینه عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه واردات خودروهای تولیدی آمریکا برای تامین منافع عدهای خاص است، اظهار کرد: تمام خودروهای تولیدی آمریکا که وارد ایران شده باید به کشور مبداء بازگردانده شود.
نادر قاضیپور تصریح کرد: مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت باید شفافسازی کنند که با وجود تاکیدات و دستور موکد مقام معظم رهبری مبنی بر ممنوعیت واردات کالاهای مصرفی آمریکایی، چگونه خودروهای تولیدی در آمریکا وارد ایران شده است.
دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه ممنوعیت واردات کالا از آمریکا باید نصبالعین مسئولان کشور قرار گیرد، از بررسی واردات خودروهای آمریکایی در این کمیسیون خبر داد.
محسن کوهکن اظهار کرد: بهطور طبیعی اگر طراحی و ساخت این خودروها در خاک آمریکا انجام شده و مونتاژ شده و با کشتی وارد و فروخته شده و ما پول آنها را به ارز به سازندگان آمریکایی دادهایم، این مورد شامل توصیه مقام معظم رهبری درباره ممنوعیت واردات کالا از آمریکا میشود.
وی تصریح کرد: کسی که به واردکننده چنین کالایی مجوز داده، قطعا خلاف قانون عمل کرده است و در صورت ثابت شدن موضوع، آنرا در مجلس پیگیری کرده و از اختیارات خود برای برخورد با آن استفاده میکنیم.
همچنین سعید باستانی - سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: کمیسیون صنایع و معادن مجلس با استفاده از بازوی نظارتی خود با واردات محصولات مصرفی آمریکا بهویژه خودروهای آمریکایی برخورد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه دلایل چرایی واردات خودروهای آمریکایی که به ظاهر از ژاپن ثبت سفارش شده باید مشخص شود، تصریح کرد: در شرایطی که ایران هیچگونه مراوداتی با کشور آمریکا ندارد، دلیلی برای واردات کالا از این کشور آن هم کالای مصرفی به کشور وجود ندارد و به جای آن نیز باید با همکاری با شرکت های صاحب نام دنیا در داخل کشور خودروهای با کیفیت تولید شود.
یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز با بیان اینکه ورود خودروهای تولید آمریکا با برند کشور ثالث دور زدن قانون بوده و ممنوع است، اظهار کرد: مجلس قطعا به این موضوع ورود میکند و کمیسیون صنایع و معادن صحت و سقم موضوع ورود خودروهای تولید آمریکا با برند کشور ثالث را از وزیر صنعت پیگیری میکند و وزیر باید در این خصوص به مجلس توضیح دهد.
محمدرضا منصوری با بیان اینکه ورود خودروهای تولید آمریکا با برند کشور ثالث متناقض با اصول اقتصاد مقاومتی است، یادآور شد: آیا این خودروها نیاز اصلی کشور بوده که مسئولان اجازه واردات آن را دادهاند؟ مسئولان باید به سرعت این نقیصه را برطرف کرده و زمینه اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری را فراهم کنند.
همچنین رییس کمیته صنعت کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این باره اظهار کرد: عدهای با تبلیغ خودروهای خارجی بهویژه خودروهای آمریکایی فرصت اشتغال جوانان را سلب میکنند. واردات کالاهای مصرفی به ویژه خودرو از آمریکا ممنوع است که عدهای با دور زدن قانون سعی در واردات این خودروها از کشورهای ثالث دارند و به سودهای کلان دست پیدا میکنند.
ولی ملکی تصریح کرد: از وزیر صنعت خواسته شده که با حضور در کمیسیون صنایع مجلس در خصوص واردات خودروهای آمریکایی توضیحاتی ارائه دهد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه با اقدامات نظارتی مجلس درباره پاسخگویی مسئولان مربوطه که مجوز واردات خودروهای ساخت آمریکا را صادر کردهاند، اظهار کرد: آمریکا از تمام ظرفیت خود علیه کشور ما استفاده میکند و به تعهدات خود در برجام و توافقی که انجام شده پایبند نیست؛ در این شرایط اینکه ما برویم از این کشور واردات انجام دهیم درواقع به آنها امتیاز دادهایم بدون اینکه امتیازی بگیریم و این کار به دشمن کمک میکند و کمک به دشمن نیز عقلاً، شرعاً و قانونا اشکال دارد و مقام معظم رهبری نیز تاکید کردند که این کار صورت نگیرد.
حجتالاسلام سیدمحمد باقرعبادی خاطرنشان کرد: شرعا موظفیم هر خودرویی که در آمریکا ساخته شده باشد هر چند که با برندهای خارج از این کشور باشد اما در آنجا اشتغال و تحرک اقتصادی ایجاد میکند وارد نکنیم.
در این شرایط اما وزارت صنعت، معدن و تجارت در برابر تمام این انتقادات سکوت کرده و از پاسخگویی به این سوال که آیا ممنوعیت واردات خودروهای ساخت آمریکا فقط شامل برندهای آمریکایی میشود یا تمامی برندهایی که در آمریکا به تولید میرسند را در بر میگیرد خودداری کرده است. سکوت وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی است که برخی از شرکتهایی که خودروهای ساخت آمریکا را وارد کردهاند، به جای سعی در جبران اقدام خود و انتظار برای تصمیمگیری و تعیین تکلیف مراجع رسمی در این زمینه، بر حجم تبلیغات خود برای فروش خودروهای وارد شده از آمریکا افزودهاند!
در این زمینه در یکی از نمونهها شرکتی که فروش خودروهای وارد شده با برند هوندا را انجام میدهد، اخیرا تبلیغات وسیعی را در بیلبوردهای سطح پایتخت برای فروش این خودروها راه انداخته، در حالیکه نگاهی به اطلاعات درج شده روی این خودرو نشان میدهد محل تولید آن آمریکا بوده و بنابراین مشمول اقدام پلیس مبنی بر عدم شمارهگذاری است.
در این شرایط مشخص نیست تکلیف خریداران این خودروها که نمیتوانند نسبت به شمارهگذاری و دریافت پلاک اقدام کنند چیست و چه کسی ضرر و زیان این شهروندان را جبران خواهد کرد!؟ همه در انتظار پاسخ وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره چرایی و چگونگی واردات خودرو از آمریکا به ایران هستند.