آفتابنیوز : سرویس بینالملل- همزمان با افزایش دامنه نفوذ گروههای مورد حمایت ایران به خصوص گروه «حشد الشعبی» در منطقه به تازگی آزاد شده «تلعفر» که دارای اکثریت جمعیت ترکمن است تنش میان این گروه و ترکیه در حال افزایش است.
به گزارش آفتابنیوز؛ سایت تحلیلی «المانیتور» در اینباره اشاره میکند که این موضوع میتواند به نوعی افزایش منازعه میان ایران و ترکیه بر سر تلعفر قلمداد شود و در اینباره مینویسد: «هادی العامری» ریس سازمان بدر و یکی از رهبران حشد الشعبی در تاریخ ۹ نوامبر در پیامی خطاب به ترکیه گفت که اگر ترکیه دست از مداخله نظامی در امور داخلی عراق برندارد تلعفر تبدیل به گورستان سربازان ترک خواهد شد. او این اظهارات را در حالی بیان کرده است که نیروهای ترکیه در اردوگاه بشیقه با هدف مشارکت در آزادسازی تلعفر مستقر شده بودند.»
المانیتور با اشاره به این که در تاریخ ۱۶ نوامبر تلعفر آزاد شد، مینویسد: «این منطقه برای حشد الشعبی ناحیهای استراتژیک است چرا که آن گروه را قادر میسازد به مرز سوریه دسترسی داشته باشد و مسیرهای احتمالی برای فرار اعضای داعش به سوریه را قطع کند. در پی آزادسازی تلعفر هادی العامری اظهار کرد که رییس جمهوری سوریه از نیروهای حشد الشعبی دعوت کرده تا در مبارزه علیه معارضان سوری در داخل خاک سوریه، ارتش آن کشور را همراهی کنند. این سایت میافزاید: «پیام عامری خطاب به ترکیه پاسخی به اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه درباره شهر تلعفر است. او هشدار داده بود که حشد الشعبی نباید تخلفی مرتکب شود و به غیرنظامیان آسیبی برسانند. او در بیانیهای مطبوعاتی در تاریخ ۲۹ اکتبر اظهار کرده بود که شهر ترکمننشین تلعفر برای ترکیه از حسیاس بالایی برخوردار است و در صورتی که نیروهای حشد الشعبی مرتکب اقدام خشونتباری شوند پاسخ ترکیه متفاوت خواهد بود. او مدعی شده بود که حشد الشعبی مرتکب اقدامات تروریستی شده است اما جزئیاتی از آن را ارائه نکرد. حیدر البعادی نخستوزیر عراق نیز در واکنش به اظهارات اردوغان گفت دولت عراق پنهان نمیکند که نگران تهدید مداخله ترکیه علیه امنیت عراق است.»
تلعفر منطقهای است که از نظر تقسیمبندی اداری مرتبط با استان نینوا است و در ۶۳ کیلومتری غرب موصل و در نزدیکی مرز عراق و سوریه واقع شده است و ۲۸کیلومتر مربع مساحت دارد. ابوعلا العفری مرد شماره دو داعش و معاون ابوبکر البعدادی از تلعفر بود و در آن شهر در جریان حمله نیروهای عراقی در سال گذشه کشته شد. این شهرستان جمعیت متنوعی دارد و تبدیل به میدان نبردی برای طرفین مختلف خارج از مرزهای عراق شده است به خصوص برای ایران که که از طریق آن خواستار دسترسی به سوریه است و برای ترکیه که به دنبال احیای جلال و گسترشطلبی دوران عثمانی است.» اقوام مختلفی در این شهر زندگی میکنند اما اکثریت آن را ترکمنهای شیعه تشکیل میدهند که مبنای درگیری میان ایران و ترکیه است چرا که ایران اشاره به شیعه بودن آنان دارد و ترکیه به ترکمن بودن آنها اشاره میکند.»
المانیتور اشاره میکند که تلعفر و منازعه میان ایران و عراق جدی است و میتواند منجر به آغاز درگیریهای جدیتر میان ایران و ترکیه شود. «فالح فیاض» از سران حشد الشعبی مشاور امنیت ملی عراق میگوید که هدف حشد الشعبی ازادسازی تلعفر و رسیدن به موصل است. در ۳۰ اکتبر اما جبهه ترکمن در پارلمام منطقه اقلیم کردستان عراق در برابر هرگونه تغییر جمعیتی در منطقه تلعفر هشدار داد. حرکت حزبالله النجباء یکی از جناحهای حشد الشعبی اما این ادعا را رد کرده و میگوید که تلاشی برای تغییر جمعیتی در آن منطقه انجام نشده است. درگیری میان نیروهای حشد الشعبی و ارتش ترکیه در این منطقه بسیار محتمل است. ترکیه معتقد است که حضور نیروهای حشد الشعبی باعث افزایش هراس در میان ساکنین محلی تلعفر میشود. واقعیت اما این است که ترکیه نمیخواهد نفوذ ایران در تلعفر در مجاورت با مرز سوریه افزایش یابد. اردوغان نگران است که تل عفر که در ۶۰ کیلومتری مرز ترکیه است تبدیل به پناهگاهی برای شیعیان نزدیک به ایران و عراق شود. او همچنین درباره اتحاد احتمالی میان حشد الشعبی و پ ک ک و سازماندهی حملات احتمالی آنان علیه ترکیه هراس دارد.»
ولی به سوال هست...
چرا ترکیه قبل از آزاد سازی موصل هیچ اقدامی نمیکرد؟ چرا الان کاسه داغتر از آش شده؟