آفتابنیوز : سرویس بینالملل- بشار اسد رییسجمهوری سوریه، روسیه و ایران پس از شش سال جنگ داخلی توانستند بخش عمده حلب را از دست معارضان سوری بازپس گیرند. این رویدادها در حالی صورت میگیرند که چشمانداز راهحلی سیاسی برای پایان جنگ در سوریه در ابهام است.
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری «بلومبرگ» با اشاره به رویدادهای روزهای اخیر در حلب به چشمانداز تحولات بعدی در سوریه اشاره کرده است:
۱-آیا پایان یافتن جنگ نزدیکتر از هر زمان دیگری است؟
بسیاری از مناطق شرقی جلب مرکز نمادینی برای معارضان مسلح مخالف اسد بود. اکنون اما به دلیل بمباران نیروهای ارتش دولتی سوریه و روسیه این منطقه تخریب شده است. مخالفان معتقدند که حلب مکان مهمی برای مبارزه آنان بود اما این آخرین مکان نیست. «جورج صبرا» از مذاکرهکنندگان ارشد معارضان سوری در گفتوگویی با روزنامه «الوطن» گفته است است که بازپسگیری کنترل حلب به معنای پایان جنگ در سوریه نیست.
۲-تمرکز بعدی نیروهای حامی اسد بر روی کدام مناطق خواهد بود؟
بازپسگیری حلب سکوی پرشی برای نیروهای حامی اسد به منظور حرکت به سوی ادلب در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی حلب در نزدیکی مرز سوریه و ترکیه خواهد بود. دولت سوریه در اواسط سال ۲۰۱۵ میلادی بخش عمده کنترل این منطقه را از دست داد. ادلب هممرز با لاذقیه مرکز حضور نیروهای حامی اسد و نزدیک به بزرگراه حلب – دمشق است.
۳-چه کسی برنده است؟
بازپسگیری حلب از دست معارضان که از سال ۲۰۱۲ میلادی کنترل آنجا را برعهده داشتند سبب میشود تا اسد بر بزرگترین شهرهای سوریه اعمال کنترل کند. مناطقی که بیش از ۴۰ درصد از اراضی آن کشور و بیش از ۶۰ درصد از جمعیت آنحا را تشکیل میدهند. با این حال مناطق شمالی سوریه در کنترل کردها باقیمانده و بخشهای قابلتوحهی از شرق سوریه نیز در دست داعش است. با این حال به تدریج از قدرت این گروهها کاسته خواهد شد.
۴-بازگسگیری حلب چگونه ماهیت جنگ در سوریه را تغییر خواهد داد؟
در حدود ۱۵۰ هزار نیروی معارض سوری از جمله نیروهای تروریست تکفیری در حال نبرد با نیروهای حامی اسد بودهاند. این نتیجه ارزیابی صورتگرفته توسط «چارلز لیستر» یکی از کارشناسان ارشد در انستیتو خاورمیانه در واشنگتن است. او میگوید که بزگترین بازنده سقوط حلب اپوزیسیون از دید غرب میانهروی سوریه خواهد بود؛ کسانی که بیشترین نیروهایشان در آن منطقه از اوایل سال ۲۰۱۲ میلادی حضور داشتند. او معتقد است که در شمال سوریه اپوزیسیون جریان اصلی سوریه به جنگهای سبک چریکی در سال ۲۰۱۷ میلادی روی خواهد آورد.
۵-همه این تحولات چه معنایی برای اسد خواهند داشت؟
او در برهه زمانی دشواری به سر میبرد و باید شبهنظامیان خارجی و داخلی را به منظور حفظ و مدیریت شهرهای آزادشده در اختیار و تحت فرمان داشته باشد. اکنون در حمص و اخیرا در پالمیرا داعش زمام امور را در دست گرفته است. «رافائل لفر» نویسنده کتاب خاکستر حما: اخوان المسلمین در سوریه، معتقد است که حفظ ثبات در حلب کار دشواری است. او معتقد است ناامنی در مناطق آزادشده از دست معارضان سوری ادامه خواهد یافت و جرم و جنایت در آن مناطق در جریان خواهد بود.
۶-آیا سازمان ملل متحد مداخلهای خواهد کرد؟
آینده سوریه نامشخص است و به نظر قدرتهای جهانی و منطقهای بستگی دارد. آیا روسیه و ایران کماکان در کنار اسد میایستند و تاکید بر فتح مجدد شهرهای دیگر سوریه دارند؟ آیا با حمایتهای آنان اسد وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد؟ ترکیه چه کاری انجام خواهد داد؟ اینها همگی پرسشهایی هستند که پیش از هرگونه مداخلهای از سوی سازمان مطرح میشوند.
۷-چطور ممکن است ترامپ رویکرد امریکا در قبال بحران سوریه را تغییر دهد؟
دونالد ترامپ رییسجمهوری منتخب امریکا گفته است که خواستار همکاری با ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه است و وعده داده که تمرکزش بر روی انجام عملیات به منظور شکست دادن داعش است و این موضوع در مقایسه با شکست اسد برایش از اولویت بیشتری برخوردار است. این موضوع میتواند دست روسیه را برای کمک به تداوم پیروزیهای نظامی در سوریه بازتر کند و آن کشور را به قدرتی عمده در خاورمیانه مبدل سازد.