آفتابنیوز : به گزارش رویترز، روز یکشنبه، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که با روسیه به توافق اولیه برای تاسیس یک شرکت سهامی برای غنیسازی اورانیوم رسیده است اما مشخص نیست که قرارداد شامل چه مواردی است و مقامات هر دو کشور ایران و روسیه معتقدند که موانع جدی برای تکمیل قرارداد وجود دارد.
بنا بر این گزارش، این موانع مربوط به تعلیق فعالیتهای غنیسازی اورانیوم در ایران است که خواسته اصلی کشورهای غربی است. آنها تهدید کردهاند که در صورت برآورده نشدن این خواسته، سازمان ملل را برای اعمال تحریم، تحت فشار قرار خواهند داد. ایران اصرار دارد که تحقیقات صلحآمیز برای برآورده کردن نیازهای انرژیاش انجام میدهد.
بر اساس این گزارش، یکی از مقامات وزارت امور خارجه ژاپن به نقل از متکی در دیدار با «تارو آسو» وزیر امور خارجه ژاپن گفت: ما تحقیقات هستهای را در مقیاس آزمایشگاهی انجام میدهیم و متوقف کردن دوباره آن غیرممکن است.
به گزارش رویترز، متکی که برای یک دیدار سهروزه در توکیو به سر میبرد، همچنین به آسو گفت که در طرح روسیه اشارهای به حق ایران برای پیگیری برنامه هستهای صلحآمیز نشده است.
وی گفت: ما حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را داریم و نمیتوانیم آپارتاید هستهای را بپذیریم.
رویترز نوشت: با این وجود، آسو از ایران خواست با اتخاذ یک پاسخ خردمندانه و مثبت به طرح روسیه، از نگرانیهای بینالمللی بکاهد. وی همچنین گفت ژاپن نمیخواهد شاهد انزوای ایران باشد.
اصل طرح روسیه، غنیسازی اورانیوم برای ایران در خاک روسیه به منظور کاستن از سوءظنها مبنی بر احتمال چرخش این برنامه به سمت تولید سوخت هستهای برای تولید سلاح است.
به هر حال، ایران همواره بر حق خود برای غنیسازی اورانیوم در خاک این کشور پافشاری کرده و مشخص نیست چگونه طرح روسیه با خواستههای تهران متناسب میشود.
با نزدیک شدن زمان ارجاع رسمی پرونده ایران به شورای امنیت در نشست 6 مارس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ژاپن امیدوار است بتواند ایران که سومین تامین کننده نفت این کشور است را متقاعد کند تولید اورانیوم غنیشده که قابل استفاده در سلاح هستهای است را متوقف کند.
این گزارش افزود: ژاپن که حدود 15 درصد از نفت خام خود یعنی 500 هزار بشکه در روز را از ایران تامین میکند، روابط خوبی با ایران دارد و مقامات ژاپنی معتقدند که این مسئله موجب میشود توکیو نقش منحصر به فردی در کاهش تنشها ایفا کند.
متکی پیش از آغاز گفتوگوها به آسو گفت: معتقدم کشور ما به همکاری و رایزنی در این زمینه ادامه خواهد داد.
در نشست 6 مارس، سران آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره گزارش اخیر شورای حکام درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو خواهند کرد و ممکن است درباره فشار آمریکا و کشورهای اروپایی به شورای امنیت برای اعمال تحریم به ایران تصمیم بگیرند.
بنبست کنونی شرایط را برای ژاپن که میخواهد روابط دیپلماتیک با ایالات متحده متحد امنیتی اصلی خود را حفظ کرده و در عین حال طرح توسعه حوزه نفتی ایران که برای توکیو در راهبردهای انرژی حیاتی محسوب میشود را ادامه دهد، دشوار است.
ژاپن دو سال پیش بر خلاف میل آمریکا، قرارداد دو میلیارد دلاری برای توسعه منطقه نفتی آزادگان در جنوب شرقی ایران که دومین منبع ذخیره نفت جهان به شمار میرود را به امضا رساند.
توسعه حوزه نفتی آزادگان یکی از بزرگترین سرمایهگذاریهای خارجی ژاپن در ایران است و رسانههای ژاپنی تخمین میزنند که این طرح بیش از 7/1 میلیارد دلار هزینه در پی داشته باشد.