آفتابنیوز : این کارشناسان چنین استدلال میکنند که احتمال آن وجود دارد که بحث درباره بحران به وجود آمده درباره برنامه هستهای ایران به اعمال تحریمهای موثر منتهی نشود. آنها میگویند که طرح روسیه برای پایان دادن به بنبست نیز به نظر میرسد نتیجهای نداده است.
«گارت اوانس» وزیر امور خارجه پیشین استرالیا و سرپرست کنونی گروه بحران بینالمللی مستقر در بروکسل (آی.سی.جی) که یک مرکز مستقل است، گفت: مشکل آنست که احتمال کمی وجود دارد که گامهای برداشته شده تاکنون به نتیجه قابل قبولی برسد.
اوانس روز دوشنبه راهی واشنگتن شد تا درباره توصیههای این مرکز و یافتن راههایی جهت خاتمه دادن به این مشکل با ایران بحث و تبادل نظر کنند.
وی گفت که با شرایط کنونی، تنها گزینه دیپلماتیک باقیمانده واقعگرایانه برای آمریکا و متحدان اروپاییاش، آنست که به ایران پیشنهاد انجام غنیسازی محدود با تاخیر به همراه برخی مشوقها داده شود.
وی گفت: این مشوقها میتواند در وهله اول عقبنشینی از تحریمهای موجود، عادیسازی روابط دیپلماتیک، حمایت کامل از ورود این کشور به سازمان تجارت جهانی و البته تضمینهای امنیتی باشد.
اوانس درباره غنیسازی محدود گفت که این مستلزم قبول کامل غرب و پذیرفتن حق ایران برای غنیسازی در خاک خود برای تولید انرژی هستهای است.
در عوض ایران باید با برخی شرایط از جمله به تعویق انداختن آغاز برنامه غنیسازی به مدت چند سال موافقت کند و اتحادیه اروپا، روسیه و چین نیز باید متعهد شوند در صورتی که ایران قرارداد را نپذیرفت یا آن را رد کرد، اعمال تحریم را بپذیرند.
اوانس تصریح کرد که طرح مرکز آ.سی.جی میتواند از سوی سیاستگذاران در واشنگتن به عنوان «تسلیم به نیروهای تاریکی» مورد نظر قرار گیرد اما وی همچنین یادآور شد که پیشنهاد جایگزین باید حملات نظامی پیشگیرانه علیه ایران مانند آنچه برای عراق اتفاق افتاد و یا شرایطی مشابه آنچه درباره کره هستهای وجود دارد، نباشد.
دیگر کارشناسان در واشنگتن موافقند که بیثمر بودن دیپلماسی اروپایی درباره ابهامات هستهای ایران به اثبات رسیده و مشخص شد که به یک ارایه راهحل جدید و مستقیمتر از سوی آمریکا نیاز است.
«برژینسکی» مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا گفت: سیاست متحدان ما در مذاکره با ایرانیها برای یکی از عمده امتیازات ایرانیها در حالی که در همان زمان آنها را به طور بینالمللی متهم میکنیم و سرمایههایی را برای بیثابت کردن آنها از نظر سیاسی اختصاص میدهیم، سیاستی نیست که موفق شود.
به هر حال، برخی خوشبین نیستند که هر گزینهای به جز گزینه نظامی علیه حکومت تندروی ایران کارگر باشد.
«جیمز فیلیپس» کارشناس مسایل ایران در بنیاد هریتیج که یک مرکز مطالعات محافظهکاران در واشنگتن است، به خبرگزاری فرانسه گفت: من فکر میکنم به لحظه واقعی نزدیک میشویم و احتمال زیادی وجود دارد که این موضوع به جنگ ختم شود.
وی گفت معتقد است که حمله نظامی علیه ایران نه تنها بستگی به برنامه هستهای این کشور دارد بلکه به ارتباط آن با گروههای تروریستی نیز بستگی دارد.
فیلیپس گفت: فکر میکنم ایران در حمایت از تروریسم دست دارد و در این مورد احتمال زیادی وجود دارد که آمریکا به این خاطر و به خاطر مسایل هستهای با حمله نظامی پاسخ دهد.
«جان پایک» رییس سازمان گلوبال سکیوریتی مرکز مطالعات مستقر در ویرجینیا گفت که وی نیز معتقد است آمریکا حملات گزینشی به تاسیسات ایران را آغاز خواهد کرد.
وی گفت کسانی که مخالف این گزینه جایگزین هستند گزینه دیگری در نظر ندارند.
پایک گفت: اینها کسانی هستند که به هزینه قطع روابط با ایران میاندیشند بدون آنکه به هزینههای ایران اتمی فکر کنند.
این جوسازیها با هدف تحت فشار قرار دادن افکار عمومی ایران و ایجاد هراس در میان مردم صورت میگیرد.