کد خبر: ۴۲۷۳۴
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۷:۵۴

راه حل میانه در خدمت صلح

آفتاب‌‌نیوز : این مقدمه ای است که روزنامه البیان در گزارشی تفصیلی از آخرین تحولات برنامه های هسته ای ایران در شماره سه شنبه خود منتشر کرد. 
بر اساس این گزارش اختلاف بین تهران وغرب به راهی شبه بن بست رسیده  به نحوی که این تصور به وجود آمد که پرونده ایران به سوی شورای امنیت در حرکت است. 
این تصور به خودی خود احتمالاتی را در مورد افزایش تهدید امنیت وصلح درمنطقه وجهان مطرح می سازد. 
در این چارچوب وتحت این فشارها بود که تحرکات روسیه وایران انجام گرفت. 
ودست آخر نیز دو طرف به راه حل میانه ای در این رابطه دست یافتند تا دامنه بحران کاهش یابد. 
به اعتقاد کارشناسان اگر این قرار داد به اجرا در آید می تواند هم از یک سو حق ایران را در دستیابی به سوخت هسته ای برای فعالیت های صلح آمیز فراهم کند ، وهم اینکه درعین حال پایانی برای نگرانی ها ودغدغه های موجود در رابطه با احتمال استفاده ایران از این سوخت برای اهداف نظامی محسوب می شود. 
به هر شکل با توجه به روابط اصولا بحرانی ایرانی ـ آمریکایی ، وسپس ایرانی ـ اروپایی وتاثیر گذاری عامل اسرائیلی بر آن این پرونده ابتدا به سوی بحرانی شدن پیش رفته بود. 
سپس در  دو سال گذشته دستخوش کش وقوس شد تا اینکه به نقطه سرنوشت ساز خود رسید. یعنی یا یافتن راهی برای خروج از بحران  و یا ورود به دامنه افزایش تدریجی بحران. 
لذا در روند پیشبرد این پرونده مسایلی قابل توجه بود.
 اول اینکه طرف های این مخاصمه از استراتژی لبه پرتگاه یا لبه تیغ استفاده کردند. 
به رغم آنکه این طرف ها از سخنان تند وشدید علیه یکدیگر استفاده وگاه لحنی تهدید آمیز وتحریک آمیز را چاشنی آن می کردند ، اما به هر شکل از این استراتژی برای بهبود شرایط خود سود می بردند تا در معامله دقیقه نود از امتیازات جمع آوری شده استفاده کنند. 
به هر شکل تمامی طرف ها کاملا مطمئن بودند که شرایط وتوازن امکانات, همه طرف ها را مجبور می کند برای حفظ آبروی خود هم که شده به توافق دست یابند. 
در کوتاه مدت امکان استفاده آمریکا از راهبرد نظامی وجود ندارد ، به رغم توانمندی وبرتری نظامی آمریکا اما به دلایلی چند از مشغول بودن در عراق تا حجم ووضعیت وامکانات ایران وتفاوت آن با عراق, انجام این حمله میسر نمی باشد. 
در همین چارچوب ایران هم امکان حمله آمریکا به مراکز هسته ای خود را دور از ذهن نمی داند از اینرو این مراکز را به مرحله خطرناک آن نزدیک کرده  ودیپلماسی فعالی را هم با چیره دستی به کار گرفته ومی گیرد واز این طریق موفق شده  زمان  بیشتری را برای حل وفصلی مقبول بخرد. 
مسئله دیگر اینکه تنها دروازه روسیه برای حل وفصل این پرونده باز بود زیرا روابط بین دو طرف بخصوص در زمینه انرژی هسته ای برقرار است ومی توان از آن طریق آنرا به سوی اجرایی  شدن سوق داد. 
این البته سوای ایستادگی روسها در برابر ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت یا حداقل اعمال تحریم های اقتصادی علیه تهران است. 
روسیه با در اختیار داشتن حق وتو در شورای امنیت نوعی سپر اطمینان برای ایران وکانال عبوری برای آن جهت رسیدن به ساحل آرامش محسوب می شود. 
این مهم می تواند از طریق توافقنامه اصولی بین دو کشور برای غنی سازی مشترک اورانیوم میسر شود. 
هنوز مشروح این توافقنامه اعلام نشده  اما دو طرف بر امکان دستیابی  به نتایج رضایت بخشی از اجلاس ششم مارس شورای حکام تاکید دارند . 
این جملات را باید یک لحن جدید توصیف کرد که در آن : 
ایران به اورانیوم غنی شده دست می یابد اما غنی سازی در خارج از این کشور انجام می پذیرد. یعنی راه حلی میانه .وبهترین امور میانه آنهاست زیرا می تواند امنیت وصلح را در منطقه ای که اکنون از بحران ها اشباع شده به ارمغان آورد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین