کد خبر: ۴۲۹۶۴
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۳:۵۶

لاریجانی از مسکو و وین می گوید

آفتاب‌‌نیوز : بامداد روز شنبه علي لاريجاني پس از بازگشت از سفرش به روسيه و وين در فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران اظهار داشت: آنچه در مذاكرات بين ايران و اروپا مورد توافق قرار نگرفت، مربوط به تعليق تحقيق و توسعه در ايران بود. طرف اروپايي بر انجام تعليق در اين فرآيند در كنار پذيرش طرح پيشنهادي مسكو تاكيد داشت كه ما آن را قبول نكرديم.

لاريجاني گفت: مساله‌ي تعليق تحقيق و توسعه درباره‌ي غني سازي چيزي نيست كه ايران آن را بپذيرد. ايران به توانمندي تحقيق و توسعه در غني‌سازي دست يافته و اراده‌ي ملت پشت سر آن قرار دارد.

وي با بيان اين كه ايران براي داشتن چنين حقي نيازي به ارايه تضمين نمي‌بيند، گفت: اين حقي است كه به طور طبيعي بايد در آژانس به ايران تعلق گيرد.

لاريجاني در خصوص ديدگاه طرف‌هاي مذاكره در بحث هسته‌يي ايران در شوراي حكام گفت: قاعدتا يك ضلع آن روسيه و ضلع‌هاي ديگر آن كشورهاي موثر ديگر هستند.

دبير شورا در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اين كه نهايتا پاسخ سه كشور اروپايي به همراه رييس سياست خارجي اتحاديه‌ي اروپا به مجموعه‌ي ارايه شده از توافقات ايران با روسيه چه بوده است؟ گفت: از آنجايي كه ايران براي دفاع از حقوق خود نبايد مرزي بشناسد، مذاكره با همه كشورها را كه به نوعي علاقمند و يا دخيل در موضوع هسته‌يي هستند را لازم مي‌داند. بنابراين ضروري بود مذاكراتي با طرف‌هاي مورد نظر داشته باشيم.

وي گفت: اتحاديه‌ي اروپا در مساله‌ي اتمي ايران نقش موثري دارد، همانطور كه با چين و روسيه مذاكراتي داشتيم، مي‌بايست با اتحاديه‌ي اروپا نيز نقطه نظرات خود را در ميان بگذاريم.

لاريجاني در خصوص مذاكرات ايران و روسيه خاطرنشان كرد: مذاكرات تهران و مسكو با اين هدف دنبال شد كه در موضوع تحقيق و توسعه كه در حال حاضر آغاز شده ، تمامي تلاش خود را براي رسيدن به شرايطي مقتضي و روبه جلو كه حقوق ايرانيان را صيانت كند، پيش رويم.

دبير شورا با اشاره به ديدارش با مقامات عالي رتبه‌ي روسيه اظهار داشت: سه دور مذاكره با روسيه انجام شد و توانستيم در اين مذاكرات مجموعه‌اي را كه بتواند توقعات ايران و آژانس را براي نظارت‌هايش فراهم كند، به دست آوريم. همچنين اين مجموعه مي‌تواند كمك كند برخي بهانه‌ها از جهت اعتمادسازي مرتفع شود و در كنار آن حقوق ايران در زمينه‌ي تحقيق و توسعه نيز لحاظ شده است.

لاريجاني گفت: طرف روسي با نقطه نظري كه مورد توجه‌شان بود اين مجموعه توافقات را پذيرفتند. مجموعه توافقات و نقطه نظرات‌مان با روسيه را با طرف اروپايي نيز در ميان گذاشتيم.

وي گفت: وظيفه ما اين بود كه اين راه مذاكراتي را براي حل مساله‌ي هسته‌يي كشورمان رفته باشيم تا اگر زمينه‌هاي توافق وجود دارد، طي شود. 

رييس بررسي پرونده‌ي هسته‌يي كشورمان با اشاره به مذاكرات وين افزود: در برخي زمينه‌ها توافق وجود داشت، اما در يكي دو مورد توافقي به دست نيامد. در عين حال معتقدم مسير گفت‌وگو هميشه بايد باز باشد.

لاريجاني در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه آيا روسيه درباره‌ي مذاكراتش با ايران با طرف اروپايي رايزني خواهد داشت؟ گفت: قطعا آنها هم با اروپا مذاكراتي دارند. همچنين اين مطالب در درون آژانس نيز مطرح است و در اين زمينه برخي كشورها نيز اطلاعيه‌ها و بيانيه‌هايي را صادر كرده‌اند.

وي تاكيد كرد: نكته مهم در اين مسير بايد اين باشد كه همه‌ي تلاش‌مان را براي رسيدن به راه‌حلي مسالمت‌آميز انجام دهيم.

دبير شورا تصريح كرد: طرف‌هاي مذاكره بايد بدانند كه ايران براي احقاق حقوق خود و حفظ اصل تحقيق و توسعه فعاليت‌هاي مربوط به غني سازي از هيچ تهديد و يا ارجاع به شوراي امنيت هراسي ندارد. در عين حال ما معتقديم و تلاش مي‌كنيم اين حقوق از طريقي معقول حفظ شود.

وي خاطرنشان كرد: اگر برخي كشورها نگرانند بايد توجه داشته باشند كه با وجود حمايت مردم ايران، هيچ مسوولي نمي‌تواند از اين حق تخطي كند.

وي در ارزيابي خود از تحولات هسته‌يي كشورمان تا اجلاس شوراي حكام افزود: زمينه‌هاي متعددي وجود دارد كه در آن اراده‌هايي براي حل مساله‌ي هسته‌يي كشورمان به شكلي كه بتوان از آن طريق اعتمادسازي صورت گيرد، ديده مي‌شود. در اين زمينه‌ها شرايط به گونه‌اي است كه ايران مي‌تواند مرحله‌ي تحقيق و توسعه را در اختيار داشته باشد. 

لاريجاني گفت: البته در اين ميان برخي كشورها مثل آمريكا تلاش دارند در برابر اين اراده سنگ اندازي كنند. مجموعه‌ي تلاش‌هاي صورت گرفته در روسيه با توجه به طرح پيشنهادي مسكو خوب ارزيابي مي‌شود. اين در حالي است كه آمريكا سعي دارد پرونده‌ي ايران را به سرعت به شوراي امنيت ارجاع دهد. در اين صورت عملا طرح قابل توجه مسكو به شهادت مي‌رسد.

لاريجاني در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه ادامه‌ي مذاكرات با توجه به شرايط كنوني را چگونه مي‌بينيد؟ گفت: حيات مذاكرات چندان ربطي به اين موضوع ندارد. ما مي‌توانيم در عين حال كه اختلاف نظرهايي داريم، مذاكره هم داشته باشيم.

دبير شورا تصريح كرد: اگر در اين مسير افرادي نخواهند تن به مذاكره و حل مساله‌ از طريق مسالمت آميز دهند، اين افراد ما نيستيم.

وي در پاسخ به سوال ديگري درباره‌ي اين كه يكي از مسوولان ايراني گفته است كه تهران بر سر طرح پيشنهادي مسكو به توافقي كامل رسيده است ولی اين گفته از سوي وزير امور خارجه روسيه تكذيب شد، گفت: براي اين كه طرح روسيه مجال رشد پيدا كند، بايد بسترهايش فراهم شود. در شرايطي كه يك عده بخواهند با عجله پرونده‌ي ايران را به شوراي امنيت ببرند، طرح پيشنهادي مسكو ذبح مي‌شود. در عين حال توافقاتي كه ايران و روسيه صورت داده‌اند، براي ادامه‌ي مذاكرات قابل قبول است. 

وي با اشاره به اظهارات دوست بلازي، وزير امور خارجه فرانسه مبني بر اين كه در مذاكرات بين ايران و سه كشور اروپايي توافقي به دست نيامده است، گفت: مطالب ايشان را تاييد نمي‌كنم و گفته‌هاي ايشان در مورد نبود هيچ گونه توافقات درست نيست، چرا كه مباحثي درباره‌ي غني‌سازي به نحو دقيقي در مذاكرات تبيين شده است.

لاريجاني با اشاره به سطح توافقات صورت گرفته در مذاكرات ايران و روسيه گفت: بسياري از مسايل در روسيه مورد توافق قرار گرفت و مجموعه‌اي شامل پنج تا شش بند كه شرايط را براي بهتر شدن فضا فراهم مي‌كند، به توافق نهايي رسيد.

دبير شورا ادامه داد: در روند مذاكراتي كه در حال انجام است، هيچ بحثي كه ايران بخواهد از حقوق خود در زمينه‌ي فن‌آوري هسته‌يي بگذرد، وجود نداشته است، اما اين كه غني سازي را براي مدتي در كشور ديگر داشته باشيم، بحثي ديگر است. همچنين درباره‌ي واگذاري اين حق به كشور ديگري هيچ بحثي مطرح نيست.

وي در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه طرف ايراني مذاكره با اروپا را مثبت و سازنده مي‌خواند، اما طرف اروپايي مذاكرات را بي نتيجه و بدون هرگونه توافق اعلام مي‌كند، گفت: ما اصراري نداريم، براي اين كه فقط يك طرف قضيه را بيان كنيم. اين در حالي است كه در راستاي صيانت از حق ملت به چنين روشي اشكالي وارد نمي‌دانيم. توفيق در مذاكرات اين نيست كه امتيازاتي داده شود تا سرو صداها بخوابد. من مذاكرات خود با روسيه و اروپايي‌ها را توصيف كردم و هيچ قضاوتي درباره‌ي آن نمي‌كنم.

لاريجاني تاكيد كرد: يك بار ديگر مي‌گويم در مذاكرات با اروپا بر سر توافقي كه بتوانيم آن را امضا كنيم به نتيجه نرسيده‌ايم. اين مساله كاملا روشن است، اما در برخي موارد توافق‌هايي صورت گرفته است.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اين كه فكر نمي‌كنيد ايران نگاهي خوشبينانه به مذاكرات با اروپا و روسيه دارد؟ گفت: من نه نگاه بدبينانه و نه خوشبينانه دارم، اما در مذاكرات با اروپايي‌ها به جهاتي معتقدم واقع بينانه برخورد شده است.

لاريجاني تاكيد كرد: يك بار ديگر مي‌گويم در مذاكرات با اروپا بر سر توافقي كه بتوانيم آن را امضا كنيم با اروپايي‌ها به نتيجه نرسيده‌ايم. اين مساله كاملا روشن است، اما در برخي موارد توافق‌هايي صورت گرفته است.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين درباره‌ي هرگونه مذاكره مستقيم با آمريكا كه در اظهارات پيش از سفرش به روسيه استنباط شده بود، گفت: ما نمي‌توانيم بر روي مذاكره مستقيم با آمريكا حساب باز كنيم و  در اين زمينه هم  پيشنهادي نداريم. مساله آمريكا امنيت‌اش در منطقه است و آن چه درباره‌ي مذاكره با ايران مطرح است، از سوي آمريكا گفته مي‌شود. آمريكايي‌ها به دليل درگيري‌هاي‌شان در عراق و مسايل امنيتي به مذاكره با ايران نياز دارند.

لاريجاني در پاسخ به سوالي ديگر كه محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به طرف اروپايي پيشنهاد داده كه مسايل امنيتي و اقتصادي را نيز در مذاكراتش به ايران پيشنهاد دهد، گفت: در روند مذاكرات يك چيزي به نام متن وجود دارد و چيز ديگري به نام حاشيه، اما معتقدم مساله‌ي هسته‌يي ايران قطعا راه حلي برايش وجود دارد. گاهي پيشنهاداتي مطرح مي‌شود كه در قالب آن جاي متن و حاشيه عوض مي‌شود. البته اين پيشنهادات مانعي ندارد بلكه فقط براي بررسي و هرگونه توافق بر سر آن به هشياري نياز است. براي اين كه تئوري‌هايي براي امنيت پايدار بين طرفين مطرح شود، مانعي نمي‌بينم.

لاريجاني افزود: همكاري‌هاي اقتصادي بين ايران و اروپا مي‌تواند مفيد باشد، اما موضوع اين است كه بتوانيم در حل مساله‌ي هسته‌يي ايران به روشي معقول دست يابيم.

وي در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه آيا با ارجاع مساله‌ي هسته‌يي ايران به شوراي امنيت همكاري‌هاي ما با آژانس محدود خواهد شد، گفت: ما تمام تلاش خود را مي‌كنيم كه مقررات ان.پي.تي  رعايت شود.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اين كه آيا تا پيش از ششم مارس بايد منتظر پاسخ اروپايي‌ها به مجموعه‌ي ارايه شده از سوي ايران باشيم؟ گفت: در حال حاضر چيز مشخصي وجود ندارد، اما ممكن است.

لاريجاني در پاسخ به اين سوال كه آيا ايران مي‌خواهد در روند در اختيار داشتن چرخه‌ي سوخت هسته‌يي تنها به 164 سانتريفيوژ بسنده كند؟ گفت: هيچ توافق و صحبتي بر سر اين كه ايران چه تعداد از سانتريفيوژها را در اختيار داشته باشد، مطرح نيست.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین