کد خبر: ۴۳۷۲۱
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۳:۴۲

نیوزویک: روسیه رقیبی خطرناک برای آمریکاست

آفتاب‌‌نیوز : نيوزويك نوشت: ديدار اخير "سرگئي لاوروف" وزير خارجه روسيه با "جورج بوش" رييس جمهوري آمريكا در واشنگتن كه حدود نيم ساعت به طول انجاميد همانند دوران اتحاد جماهير شوروي سابق بود و احتمالا "ولاديمير پوتين" در اين زمان در كاخ كرملين از اين مساله بسيار راضي بوده است.

به‌نوشته نيوزويك، بوش به‌ندرت قبول مي‌كند با وزيران خارجه ديگر كشورها ملاقات كند و آخرين باري كه او با يك وزير امور خارجه ديدار كرده بود در ژوئن سال ‪ ۲۰۰۵‬بود.

نويسنده نيوزويك مي‌نويسد: حال چه شده كه بوش بسيار علاقمند است بداند روسيه در جاهاي مختلف چه فعاليت‌هايي انجام مي‌دهد؟ از زمان روي كار آمدن ولاديمير پوتين در سال ‪ ،۱۹۹۹‬او قول داده عظمت روسيه را مجددا به اين كشور بازگرداند.

"دولت بوش نيز در اوايل سال ‪ ۲۰۰۱‬پس از به قدرت رسيدن ، توجه چنداني به پوتين نكرد ولي امروزه بوش براي همگام شدن با ابتكارهاي سياسي روسيه از جمله گفت وگو با گروه مقاومت اسلامي فلسطين (حماس)، مذاكره با ايران و برگزاري نشست بعدي كشورهاي صنعتي جهان با مشكلاتي روبرو است".

نيوزويك ادامه داده است : كارشناسان كاخ كرملين مي‌گويند پوتين هم اكنون بخش‌هايي از سياست‌هاي شكست خورده تحت رهبري خود همچون جنگ عراق، رويارويي با ايران را كه به بن بست كشيده شده و سياست‌هاي ترويج دمكراسي او را در خاورميانه كه باعث روي كارآمدن اسلام‌گراها در منطقه شده،در دستور كار ش  قرار داده است.

نويسنده اين هفته نامه آمريكايي تصريح دارد كه " براي درك نيات واقعي پوتين بايد به ‪ ۱۵‬سال پيش يعني  زمان فروپاشي اتحاد جماهير شوروي بازگشت. در آن زمان آمريكا به‌عنوان پيروز جنگ سرد بسيار خرسند بود . در اوايل دهه ‪ ۱۹۹۰‬واشنگتن مشاوره‌هاي زيادي به مسكو در مورد چگونگي تبديل شدن به يك كشور دمكراتيك با تجارت آزاد ارائه كرد كه بيشتر آنها بد بود".

"روس‌ها در نهايت به اين مساله شك كردند كه ممكن است اين مشورت‌هاي آمريكا بخشي از دستور كار آنها براي تضعيف اقتصادي روسيه بوده باشد تا روسيه را به يك كشور قدرتمند درجه دو تبديل كند. به گونه‌اي كه هم اكنون ‪ ۸۱‬درصد مردم روسيه معتقدند آمريكا اين مشاوره‌هاي بد را مخصوصا در اختيار روسيه قرار داده بود".

نيوزويك ادامه داده است: يكي از ديپلمات‌هاي سابق آمريكا در دور اول رياست جمهوري بوش مي‌گويد روس‌ها همچنان در ديدارهاي خود با ما اين مساله را عنوان مي‌كنند.

بنابر اين گزارش، دولت بوش از آغاز كار خود سياست‌هاي پس از حملات ‪۱۱‬ سپتامبر را به صورت يكجانبه اتخاذ كرد كه به نظر روسيه چندان خوشايند نبود. دولت بوش در ابتداي كار خود اعلام كرد برنامه دفاع موشكي خود را بدون توجه به واكنش كرملين، دنبال خواهد كرد.

"پوتين نيز با خروج آمريكا از معاهده موشك‌هاي ضد بالستيك موافقت كرد ولي احساس كرد هيچ امتيازي در قابل آن دريافت نكرده‌است.دولت بوش در ادامه زخم‌ها و ضربات خود به روسيه، پروژه رساندن دمكراسي به درهاي كرملين را آغاز كرد و اين مساله را به كشورهاي اوكراين و گرجستان كه زماني بخشي از روسيه بزرگ بودند، رساند".

نيوزويك تاكيد دارد:مقامات آمريكايي كه به روسيه سفر كرده‌اند معتقدند روسيه نسبت به اينكه اوكراين بخواهد به‌سازمان پيمان آتلانتيك شمالي "ناتو" بپيوندد بسيار نگران و خشمگين هستند.

"واشنگتن نيز امروزه سعي مي‌كند پرخاشگري‌هاي ديپلماتيك پوتين را به عنوان دليلي بر گسترش حكومت استبدادي او معرفي كند ولي روس‌ها مي‌گويند پوتين عليرغم احساسات گرم شخصي خود نسبت به بوش، از سياست‌هاي خارجي او خسته شده است".

به نوشته نيوزويك، پوتين به خوبي مي‌داند كه بايد محتاطانه حركت كند چرا كه واشنگتن‌همچنان به‌عنوان تنها ابرقدرت جهان است.

نيوزويك در ادامه با اشاره به تلاش روسيه در ميانجیگري ميان رويارويي كشورهاي غربي با ايران و تلاش اين كشور در حمايت از گروه حماس نوشت مسكو از يك موضع موفق برخوردار است و حتي محمد البرادعي دبير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز تقريبا همانند موضعي را اتخاذ كرد كه روسيه اتخاذ كرده بود و از ايران و آمريكا خواست لحن اظهارات خود را نرم‌تر كنند.

اين هفته نامه ادامه داد: با توجه به خلاء ايجاد شده در رهبري جهان كه اكنون از دست بوش خارج شده و افزايش بهاي نفت در سطح جهاني، به نظر مي‌رسد اقتصاد روسيه نيز مجددا در حال بازگشت است.

به نوشته نيوزويك، بر اساس گزارش‌هاي منتشره طي سال‌هاي ‪ ۲۰۰۰‬تا ‪۲۰۰۴‬ تعداد شهروندان روسي كه زير خط فقر زندگي مي‌كرده‌اند از ‪ ۴۲‬ميليون نفر به ‪ ۲۶‬ميليون نفر كاهش يافته و نرخ بيكاري نيز كه در سال ‪ ۲۰۰۰‬بيش‌از ‪ ۱۰‬درصد بوده هم اكنون به حدود ‪ ۷‬درصد كاهش يافته است.

نيوزويك مي‌نويسد: اين آمار نشان‌دهنده اين است كه روسيه در مسير مناسبي قرار گرفته ولي براي واشنگتن ممكن است احساس مناسبي نباشد چرا كه حال بايد صحنه جهاني را با روسيه تقسيم كند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین