آفتابنیوز : منظور از واژه "نمک دریا” نمک طبیعی طعام می باشد. برخی چشمه ها، رودخانه ها، دریاچه ها و دریاها حاوی نمک طبیعی طعام می باشند، یعنی همان نمکی که در احادیث متعدد استفاده از آن سفارش شده است. از بین نمک های طبیعی قابل استفاده، در حال حاضر نمک برخی از دریاچه های ایران مانند دریاچه ارومیه مورد آزمایش قرار گرفته و بسیار عالی و مناسب در سطح جهانی است.
شایعه تغذیه ای راجع به نمک دریا
نمک به صورت طبیعی و به اندازه نیاز بدن حاوی منیزیم، کلسیم، پتاسیم، ید، منگنز و روی (zinc) می باشد. حتی زنان باردار، افراد دارای فشار خون بالا، افراد دیابتی و بیماران قلبی نیز می توانند نمک دریا را به راحتی و بدون هیچ مشکلی مصرف کنند.
چند تذکر مهم:
– نمک های صنعتی به اصطلاح تصفیه شده یا نمک های ید دار موجود در بازار به هیچ وجه مورد تایید نمی باشند و برای بدن مضر می باشند. این نمک ها برای افراد دارای فشار خون بالا یا بیماران، بیش از افراد معمول ضرر دارد.
– ید شیمیایی داخل بعضی از نمک های صنعتی موجود در بازار، بیش از بیست برابر نیاز بدن هست که باعث ایجاد مشکل در افراد می گردد.
– اگر به نمک کامل احیای سلامت دسترسی ندارید، خیلی به دنبال منابع ناشناخته نروید و از منابع شناخته شده ای که سال ها توسط اهالی بومی هر منطقه استفاده شده اند و در مناطقی از ایران که هنوز بکر است واقع شده اند (مانند آران کاشان، چشمه های طالقان، فردوس مشهد و نقاطی از سیستان و بلوچستان) استفاده نمایید.
پاسخ به این شایعه تغذیه ای
آب دریاچه ها و رودها و دریاها در اثر ریختن زباله ها، مواد شیمیایی کشاورزی و نشت نفت، در معرض انواع آلودگی ها قرار گرفته اند. دریاچه ارومیه نیز از این آلودگی ها مستثنی نبوده و علاوه بر نمک بسیاری از آلودگیهای شامل فلزات سمی سنگین مورد استفاده در صنعت و مواد سمی مورد استفاده در کشاورزی به آبهای سطحی و زیر سطحی مرتبط با دریاچه نفوذ کردهاند.
نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده، مواد محلول سخت و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است و می تواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیه ها و ریه ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت و کم خونی شود. نکته مهم اینکه خطر سرطان زایی این ناخالصی ها، از جمله فلزات سنگین به اثبات رسیده است.
با اشاره به اینکه نمک دریا نمی تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تأمین کند، مقدار کلسیم و منیزیمی که نمک دریا به بدن می رساند آن قدر ناچیز است که کاملاً قابل چشم پوشی است ضمن این که، این املاح را از سایر منابع غذایی می توان دریافت کرد.
در ادامه باید توجه داشته باشیم که سدیم موجود در نمک دریا و نمک تصفیه شده ید دار هر دو باعث افزایش فشار خون می شود. بدین علت توصیه می شود که به طور کلی نمک را کم مصرف کنیم.
نکته آخر اینکه بدن یک مکانیسم خود کنترلی دارد و درصورت دریافت زیاد ید، بدن اضافه دریافت را کنترل می کند، در نتیجه ید موجود در نمک های صنعتی مشکلی برای فرد بوجود نمی آورد ولی نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بی شماری شامل گواتر، ناهنجاری های مادرزادی، افزایش موارد سقط و مرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی، کاهش بهره هوشی همراه است.
منبع: دکتر سلام