کد خبر: ۴۴۹۶۷۱
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۴
همزمان با سفر ترامپ به ریاض اختلاف بین دولت‌های عربی بالا گرفت

بذل و بخشش‌های عربستان به ترامپ/ناتوی‌ عربی علیه ایران شکل‌ می‌گیرد؟/خشم عربستان از قطر و عمان بخاطر حمایت از ایران

بذل و بخشش‌های عربستان سعودی برای جذب شریک ادامه دارد با این حال، بسیاری از کشورها مایل به پیش‌گیری از دامن زدن به اختلافات فرقه‌ای هستند.
آفتاب‌‌نیوز :
سرویس بین‌الملل- «بروس ریدل» کارشناس امنیتی پیشین سیا در مقاله‌ای تحلیلی در سایت «المانیتور» اشاره می‌کند که کمتر از دو هفته پس از سفر ترامپ به عربستان سعودی، نشانه‌هایی از اختلاف‌نظر میان کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس بر سر ایده تشکیل «ناتوی عربی» دیده می‌شود. 

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ این تحلیلگر اشاره می‌کند که این اختلافات بدلیل ترس از گسترش شکاف‌های منطقه‌ای سیاسی و شک و تردید درباره اطمینان یا عدم اطمینان به وعده‌های واشنگتن در میان اعراب است. 

بذل و بخشش‌های عربستان به ترامپ/ناتوی‌ عربی علیه ایران شکل‌ می‌گیرد؟

این تحلیلگر مسائل امنیتی می‌نویسد: اردوگاه تحت رهبری عربستان سعودی در میان اعضایش پس از دیدار ترامپ از ریاض تنها دو هفته پس از آن دیدار دچار تشتت آرا شده است. عدم توافق بر سر اتخاذ موضعی واحد در قبال ایران و همچنین افزایش نگرانی درباره اقدامات عربستان و افزایش اختلافات فرقه‌ای میان شیعه و سنی از جمله اصلی‌ترین دلایل اختلاف بین دولت‌های عربی هستند. 

مشکلات داخلی ترامپ نیز شک و تردیدها درباره این‌که آیا واشنگتن قابل اعتماد است یا خیر را افزایش داده است. انتقاد اصلی به عربستان سعودی اعتماد بیش از اندازه به ترامپ است. همچنین شعارهای شدیدا ضد‌ایرانی ترامپ در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس است. امیر شیخ تمیم بن حامد آل ثانی از قطر می‌گوید که کشورهای حوزه خلیج فارس نیازمند تعامل با تهران هستند. این در حالیست که عربستان همصدا با ترامپ خواستار منزوی‌کردن ایران است. 

قطر به‌طور رسمی پیروزی روحانی در انتخابات را تبریک گفته است. در واکنش به این موضوع عربستان سعودی و امارات پخش برنامه‌های شبکه الجزیره قطر را در کشورهای‌شان قطع کرده‌اند. انتقاد تند عربستان سعودی از قطر به این‌جا محدود نمانده است. رسانه‌های عربستان سعودی در تاریخ ۲۸ مه نامه‌ای سرگشاده از خاندان ال شیخ از نوادگان و فرزندان محمد بن عبدالوهاب را منتشر کردند. در این نامه که به امضای ۲۰۰ تن از فرزندان بنیانگذار وهابیت رسیده از رویکرد قطر انتقاد شده است. آل شیخ شرکای مهم آل سعود در حکومت پادشاهی عربستان سعودی هستند و به آن ساختار سیاسی مشروعیت مذهبی بخشیده‌اند. وزیر امور اسلامی و مفتی اعظم عربستان سعودی نیز امضاکنندگان این نامه بودند. 

در این نامه مشروعیت خاندان سلطنتی قطر زیر سوال برده شده است. رسانه‌های سعودی نیز وزیر امور خارجه قطر را متهم به ملاقات مخفیانه با سردار سلیمانی درباره همکاری علیه منافع امریکا و عربستان سعودی در عراق کرده‌اند. البته هیچ منبع مستقلی این ادعا را تایید نکرده است. 

ریدل اشاره می‌کند که خشم عربستان سعودی محدود به قطر نمی‌شود بلکه عمان را نیز شامل می‌شود و در این‌باره می‌نویسد: عمان خود را از جنگ عربستان در یمن دور نگاه داشت و هنوز هم روابط حسنه‌ای با ایران دارد. قطر و عمان هر دو دارای روابط اقتصادی با ایران هستند. با این حال امیر قطر و سلطان عمان هر دو با رشد تنش‌های فرقه‌ای در منطقه مواجه هستند. 

در این میان شک و تردید نیز در پاکستان کشور هم‌مرز با ایران و دارای اقلیت بزرگ شیعه وجود دارد. نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان عذرخواهی‌ای را از مقام‌های‌ سعودی برای عدم برگزاری نشست دوجانبه میان مقام‌های عربستان و پاکستان برای هماهنگی درباره دیدار اخیر ترامپ دریافت کرده است. روابط عربستان سعودی و پاکستان به دلیل عدم همراهی اسلام اباد با ریاض در حمله به یمن دچار مشکل شده است. پاکستان کشور مهمی است. بزرگترین قدرت نظامی جهان اسلام و تنها کشور مسلمان دارای سلاح‌ هسته‌ای است. رسانه‌های پاکستان در حال حاضر به انتقاد از نشست ریاض می‌پردازند و آن را عاملی برای تشدید تنش‌های فرقه‌ای می‌دانند. یک مفسر پاکستانی ائتلاف تحت رهبری عربستان را خطرناک دانسته و مفسر سیاسی دیگری انتقادات ترامپ را طوفانی مهیب و سهمگین خوانده است و یک روزنامه برجسته پاکستانی نیز نشست ریاض را تئاتری پوچ خوانده است. 

ریدل در پایان می‌نویسد: بذل و بخشش‌های عربستان سعودی برای جذب شریک ادامه دارد با این حال، بسیاری از کشورها مایل به پیش‌گیری از دامن زدن به اختلافات فرقه‌ای هستند. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین