کد خبر: ۴۵۴۸۷۱
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۴
رقابت سخت برای بازپس‌گیری مناطق تحت کنترل داعش

نبرد در شرق سوریه و خطر درگیری میان آمریکا، روسیه و ایران/رقابت‌کشنده برای تعیین‌قلمرو

ترس از رویارویی زمانی افزایش یافت که روز یکشنبه امریکا اعلام کرد یک هواپیمای جنگی سوری را سرنگون کرده است. در همان روز ایران برای نخستین بار موشک‌هایی را از درون خاک خود به تلافی اقدام اخیر داعش در تهران به سوی سوریه شلیک کرد. روسیه نیز جنگنده‌های ائتلاف تخت رهبری امریکا را تهدید کرد.
آفتاب‌‌نیوز :
سرویس بین‌الملل- نشریه «فایننشال تایمز» با اشاره به این که فعالیت‌های نظامی در  ماه گذشته در اطراف التنف منطقه‌ای در سوریه در مرز عراق افزایش یافته است، اشاره می‌کند که نیروهای رقیب نشان داده‌اند خواستار تسخیر قلمروی تحت کنترل داعش در شرق سوریه هستند. 

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ این روزنامه در ادامه اشاره می‌کند همزمان با پیشروی نیروهای حامی دولت اسد به سوی پایگاهی که از سوی سربازان امریکایی برای آموزش معارضان به منظور جنگ علیه داعش مورد استفاده قرار می‌گرفته است، جنگنده‌های ائتلاف تحت رهبری امریکا حملات هشدارآمیزی را انجام داده‌اند. 

نبرد در شرق سوریه و افزایش خطر درگیری میان امریکا، روسیه و ایران

نیروهای نظامی امریکایی اعلام کرده‌اند هرگونه اقدامی در التنف تجاوزی است که علیه نیروهای امریکایی صورت می‌گیرد و این نیروها و نیروهای تحت حمایت آن از خود دفاع می‌کنند و آنان به نیروهای ارتش سوریه اعلام کردند که شما وارد یک منطقه امن شدید اکنون این منطقه را ترک کنید. 

ترس از رویارویی زمانی افزایش یافت که روز یکشنبه امریکا اعلام کرد یک هواپیمای جنگی سوری را سرنگون کرده است. پنتاگون اعلام کرد که مناطق نزدیک به شبه‌نظامیان کرد سوریه در استان رقه بمباران شده‌اند. بمباران علیه نیروهای حامی اسد بوده است. در همان روز ایران برای نخستین بار موشک‌هایی را از درون خاک خود به تلافی اقدام اخیر داعش در تهران به سوی سوریه شلیک کرد. روسیه که مانند ایران در جنگ شش ساله از اسد حمایت کرده است نیز جنگنده‌های ائتلاف تخت رهبری امریکا را تهدید کرد. این تهدید گویا جدی قلمداد شد و استرالیا اعلام کرد که حملات هوایی سوریه را به عنوان یک اقدام احتیاطی متوقف کرده است.»

فاینشال تایمز در ادامه اشاره می‌کند که تحلیلگران معتقدند تشدید تنش میان طرفین اجتناب‌ناپذیر است چرا که نیروهای بی‌شماری در سوریه درگیر هستند و همگی توجه خود را معطوف به مناطق ساحلی در شرق سوریه جایی که تحت کنترل داعش است نموده‌اند. 

این روزنامه اشاره می‌کند که در طول دوران ریاست‌جمهوری اوباما نیروهای امریکایی از رویارویی مستقیم با ارتش سوریه اجتناب کردند و نیروهای دموکراتیک سوریه که عمدتا شبه‌نظامیان کرد اموزش‌دیده تحت‌نظر امریکایی‌ها هستند نیز به ندرت با نیروهای دولتی مواجه شده‌اند اما در هفته‌های اخیر این درگیری‌ها شدت گرفته است. 

این روزنامه اشاره می‌کند که این یک «مسابقه و رقابت کشنده» برای تعیین قلمرو و بازپس‌گیری کنترل رقه از داعش به عنون یک جایزه بسیار نمادین برای هر طرفی است که در نهایت پیروز شود.
 
یک دیپلمات کارشناس در امور منطقه‌ای می‌گوید هدف امریکا آن است که از شبه نظامیان تحت فرمان خود برای تامین امنیت بزرگراهی که بغداد را به دمشق متصل می کند استفاده کند تا از نفوذ ایران جلوگیری کند و برای چانه‌زنی در مذاکرات نهایی درباره آینده سوریه و سرنوشت آن کشور برگ کافی داشته باشد. 

این روزنامه اشاره می‌کند این در حالیست که اسد هرگونه پیشنهاد تغییر سیاسی را رد کرده است. «کریس هارمر» تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات جنگ واشنگتن می‌گوید: «افزایش تنش و درگیری بین نیروهای امریکایی و دولت سوریه تا زمانی که واشنگتن از نیروهای دموکراتیک سوریه حمایت می‌کند و این نیروها در حال ایجاد نواحی تحت کنترل و قلمروسازی هستند، اجتناب‌ناپذیر است. دولت سوریه خود را ملزم به اقدام علیه این تصمیم امریکایی‌ها می‌داند. ایران نیز قصد دارد تا پیش از آنکه امریکایی‌ها و متحدانش به شرق سوریه برسند کنترل مناطق مجاور مرز عراق را در دست گیرد». 

این تحلیلگر سیاسی اما می‌افزاید که دولت تحت زمامداری اسد ظرفیت نظامی لازم برای پیشروی در چندین جبهه را ندارد و وابسته و متکی به نیروی هوایی روسیه و پشتیبانی زمینی نیروهای ایرانی و شبه نظامیان خارجی تحت حمایت ایران است. 

این روزنامه در ادامه می افزاید: «برای ایران جنگ در شرق سوریه تامین یک کریدور و مسیر زمینی است تا از طریق آن به عراق، سوریه و لبنان دسترسی داشته باشد جایی که حزب الله لبنان حضور دارد و حضور آن برای ایران حیاتی است». 

«لیندا خطیب» تحلیلگر چتم هاوس می‌گوید که تمایل تهران برای نفوذ منطقه‌ای امر تازه‌ای نیست اما با انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهوری امریکا و بیان موضع او نسبت با ایران، تهران در عزم خود مصمم‌تر شده است. او می‌افزاید: «ترامپ به تهران هشدار داده که فعالیت‌های آن کشور زیر رصد و ذره بین امریکاست و به دنبال پیروز شدن متحدان عربی امریکا در فعالیت‌های نظامی علیه ایران در سرتاسر منطقه است. این در حالیست که دولت پیشین امریکا تساهل و بردباری بسیار بیشتری در قبال فعالیت‌های ایران در سوریه از خود نشان می‌داد». 

فایننشال تایمز اشاره می‌کند که حملات موشکی روز یکشنبه یک سیگنال ارسال شده به دشمنان ایران بود.

«محمد صادق جوادی حصار» فعال سیاسی ایرانی می‌گوید:«موشک‌ها به ایران کمک می کنند تا توازن قوا در منطقه را به نفع خود حفظ کند و یک هشدار به بازیگرانی می‌دهد که می‌خواهند ایران را هدف بعدی خود قرار دهند. این ممکن است خطر رویارویی میان ایران و امریکا را افزایش دهد اما اگر ما (ایران) قدرت خود را نشان ندهیم تهدیدات می‌تواند بیشتر شود». 

فایننشال تایمز در ادامه اشاره می‌کند که سوریه برای روسیه نیز که دارای پایگاه هوایی و دریایی در آن کشور است اهمیت زیادی دارد و از درگیری اخیر برای گسترش نفوذ خود در منطقه استفاده می‌کند. در یک نشانه از تنش در روابط میان امریکا و روسیه یک جنگده روسی روز دوشنبه هواپیماهای ائتلاف را تهدید به هدف قرار دادن در سوریه کرد. 

«جان ونیبل» کارشناس مسائل دفاعی در بنیاد «هریتیج» می‌گوید: «آن‌چه ما شاهدیم حرکتی جزر و مدی با نوسان است که امریکا بارها در سوریه انجام داده است و با افت و خیز همراه بوده است. بازی با روس‌ها مشابه بازی موش و گربه به نظر می‌رسد ممکن است حادثه‌ای روی دهد اما من چشم‌انداز درگیری مستقیم را بین امریکا و روسیه متصور نیستم و نمی‌بینم». 

«عبدالربه» از افراد نزدیک به حکومت سوریه و سردبیر روزنامه «الوطن» اما می‌گوید: «ترامپ می‌خواهد از کاخ سفید اعلام کند که داعش را شکست داده است. اما پس از آن چه؟ آیا پایگاه‌های آنان و نیروهای‌شان در منطقه باقی خواهند ماند؟ آنان دقیقا می‌خواهند در گام‌های بعدی چه کنند»؟
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین