آفتابنیوز : از دیدگاه طب سنتی دو مرحله برای درمان کولیت وجود دارد، نخستین درمان و سادهترین درمان، درمانهای پیشگیرانه و نگهدارنده هستند که مهمترین آن اصلاح تغذیه بیمار است.
در واقع باید بیمار را از خوردن غذاها و خوراکیهای بلغمزا و خشکیزا منع و این نوع غذاها را از رژیم بیمار حذف کنیم؛ خوراکیهایی مانند ماست، دوغ و میوههایی چون گرمک و هندوانه و غذاهایی چون بادنجان، سیر، سس، ترشی، فلفل، دارچین و زنجبیل و همچنین قرمهسبزی، آشرشته و خورش لپه از جمله مواردی هستند که در ابتدای امر از رژیم غذایی بیمار حذف میشوند.
سادهترین داروهایی که در این مرحله برای بیمار مبتلا به کولیت استفاده میشوند خاکشیر، بارهنگ و شوید هستند که هر کدام بهشیوههای زیر مصرف میشوند:
خاکشیر: خاکشیر با آبجوش از بهترین درمانگران کولیت است؛ اگر بیمار از اسهال شدید و از دفع کف و بلغم شکایت دارد بهتراست از خاکشیر بوداده با آبجوش استفاده کند (میزان مصرف آن با توجه به سن و وزن بیمار متفاوت است اما عموماً 2 تا 3 قاشق غذاخوری خاکشیر با آبجوش بهمدت روزی یک تا 2 بار).
بارهنگ: بارهنگ نیز یک تا 3 بار در روز مورد مصرف قرار میگیرد که بسته به شرایط بیمار بهخصوص بیمارانی که با دفع کف و بلغم و خون مواجه هستند، دفعات مصرف بارهنگ را افزایش میدهیم (3 تا 5 بار و هر بار یک قاشق غذاخوری با آبجوش استفاده میشود)، در این حالت نیز اگر بیمار از اسهال رنج میبرد بهتر است از بارهنگ بوداده با آبجوش بهمدت 3 تا 5 بار در روز استفاده شود.
شوید: سه قاشق غذاخوری شوید را با دو لیوان آب میجوشانیم تا یک لیوان بماند، سپس آن را صاف کرده و آب شوید حاصل با عسل شیرین میشود؛ در مواقع اسهال، دلپیچه و حالت تهوع همراه با بارهنگ و خاکشیر در طول روز مصرف میشود (یک تا 5 بار در روز).
بهنوشته فصلنامه حکیمانه، بقیه درمانها با توجه به مزاج بیمار، پایهگذاری میشود و جوشاندههای مختلفی تجویز میشود که بر مبنای درجه خشکی بیمار یا بلغم آن است.
منبع: تسنیم