آفتابنیوز : اظهارات صدر اعظم آلمان در پکن در حالی صورت می گیرد که ایران همواره تاکید کرده است که فعالیت های هسته ای این کشور کاملا صلح آمیز بوده و بازرسان آژانس نتوانسته اند هیچ مدرکی دال بر نظامی بودن فعالیت های هسته ای ایران پیدا کنند.
هدف مرکل از این سفر رفع اختلافات اعضای شرقی با اعضای غربی شورای امنیت و همچنین نزدیک کردن مواضع دو کشور قبل از برگزاری نشست مدیران کل وزارت امور خارجه اعضای دائمی شورای امنیت است.
مشاوران مرکل گفته اند که با توجه به تغییر لحن، هرچند نامحسوس رهبران چین در مورد ایران، از جمله تعیین فرد جدیدی برای مذاکرات هسته ای، آلمان امیدوار است تا بتواند این کشور را به اتخاذ موضع گیری شدیدتری نسبت به ایران ترغیب کند.
این اظهارات در حالی صورت می گیردکه مقامات چین همواره از اتخاذ مواضع سر سختانه که بتواند بهانه ای برای اعمال خشونت علیه ایران شودپر هیز کرده اند.یک دیپلمات بلند پایه آلمان در این زمینه گفته است، چین تاکنون در مورد مساله هسته ای ایران خود را پشت روسیه پنهان کرده است ولی ما نشانه هایی می بینیم مبنی بر اینکه ممکن است این کشور تا حدی به مواضع ما نزدیک تر شود.
چین 13 درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین می کند و بسیار بعید به نظر می رسد به علت همکاریهای تجاری قابل توجهی که این کشور با ایران دارد حاضر شود از تحریم های اقتصادی احتمالی علیه ایران حمایت کند.
آنجلا مرکل همچنین قصد دارد دراولین سفر سه روزه خود به چین در مقام صدر اعظمی آلمان در مورد موضوعات حساسی دیگری مانند مناسبات دو جانبه، مساله حقوق بشر در چين، مساله هستهاي كره شمالي ، ارزش "يوان" واحد پول چين و روابط اقتصادي چين و آلمان و چين با اتحاديه اروپا و همچنین رعایت حقوق مولفین با "هوجین تائو" رئیس جمهور چین و "ون جیابائو" نخست وزیر چین گفتگو کند.
خبرگزاری رویترز در مورد حساسیت این سفر نوشته، مرکل در سفر به چین باید تعادل ظریفی بین موضوعات حساسی که قصد مطرح کردن آن را دارد برقرار کند. مرکل پیش از این ،در دیدار با مقامات روسیه موفق شده بود چنین تعادلی را برقرار کند. او بر خلاف گرهارد شرور صدراعظم پیشین آلمان که معمولا به مسائل مورد انتقاد در چین و روسیه از جمله نقض حقوق بشر و مسائلی از این دست اشاره ای نمی کرد، در دیدارش از روسیه آشکارا انتقادهای اروپا به این موارد را مطرح کرد.