کد خبر: ۴۸۸۶۳۹
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۷

توافق روسیه و آمریکا درباره بیانیه‌ مشترک سوریه

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین، همتای روس او امروز (شنبه) بر سر بیانیه سوریه توافق کردند.
آفتاب‌‌نیوز :
این بیانیه بر متحد کردن تلاش‌ها در مبارزه با گروه تروریستی داعش تمرکز دارد.

دو طرف همچنین بر اهمیت مناطق کاهش تنش به عنوان راه حلی موقت تا رسیدن به راهکاری دائم درباره سوریه تاکید کردند.

پوتین و ترامپ همچنین درباره لزوم ادامه کانال‌های ارتباطی فعال میان دو کشور توافق و تاکید کردند، راهکار نظامی برای سوریه وجود ندارد.

پوتین و ترامپ در عین حال از تمامی طرف‌های سوریه خواستند در مذاکرات ژنو شرکت کنند.

این در حالی است که پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره گزارش داده بود، دولت دونالد ترامپ دنبال توافقی با روسیه است که شامل سه بند تمدید توافق "منع برخورد" در شرق سوریه، تقویت توافق مناطق کاهش تنش و آغاز مذاکرات سیاسی در ژنو با نظارت بین‌المللی برای اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت است.

براساس اطلاعات فاش شده، واشنگتن به مرحله مابعد داعش و ترتیب دادن وضعیت حضور نیروهای نظامی‌اش در شرق رود فرات با نزدیک شدن نابودی داعش فکر می‌کند برای همین ارتش آمریکا برای تمدید توافق منع برخورد نظامی با ارتش روسیه و هم‌پیمانانش در سوریه تلاش می‌کند. این توافق اواسط سال میلادی جاری در امان حاصل شده بود. این توافق شامل سیطره نیروهای "سوریه دموکراتیک" بر مناطق شرق رود فرات در ازای سیطره نیروهای نظام بر غرب رود فرات به جز مناطق اندکی است. مناطق تحت سیطره نیروهای سوریه دموکراتیک به سمت شهر الطبقه و مناطق تحت سیطره نیروهای نظام به سمت المیادین و بوکمال است.

واشنگتن مراقب اظهارات مسؤولان دمشق درباره قصدشان برای پیشروی به سمت شهر رقه است در نتیجه می‌خواهد توافق منع برخورد با روسیه را برای مرحله مابعد داعش تمدید کند به ویژه اینکه روسیه درباره حضور غیرقانونی نیروهای آمریکایی در سوریه و تمایلش برای افزایش هماهنگی میان دو طرف صحبت می‌کند.

نکته دوم در پیشنهاد آمریکا درباره مناطق کاهش تنش به ویژه درباره توافق جنوب غرب سوریه است. این توافق با نظارت آمریکا، روسیه و اردن حاصل شد و شامل دور کردن نیروهای غیرسوری یعنی "جنبش النجباء" از مرزهای اردن و خط درگیری در جولان اشغالی است. اما واشنگتن معتقد است که روسیه به خوبی برای فشار بر ایران جهت اجرای بندهای این توافق تلاشی نکرده و بعد از سفر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به تهران، تغییر چشمگیری مشاهده نشده است.

یک مسؤول غربی گفت: توافق کاهش تنش در جنوب غرب سوریه آزمون نفوذ روسیه بر ایران بود و تا به این لحظه به نظر می‌رسد ایران یا تمایلی به دور کردن شبه نظامیان خود از مرزهای اردن و جولان ندارد یا اینکه توانایی این کار را ندارد. اسرائیلی‌ها بارها هشدارهایی را به روس‌ها در این باره داده‌اند.

نکته سوم درباره مذاکرات سیاسی است. دولت ترامپ به توافق درباره مذاکرات ژنو بعد از نابودی داعش توجه دارد. اکنون تمرکز روند آستانه بر تدابیر اعتمادسازی و امور نظامی برای کاهش تنش و احتمال توافق جدیدی در جنوب دمشق با موکول کردن امور سیاسی به مذاکرات ژنو است.

جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا نیز بعد از رکس تیلرسون، وزیر خارجه این کشور بر اهمیت حمایت از مذاکرات ژنو و تلاش‌های استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه تأکید کرد.

در صورت دستیابی به این توافق، واشنگتن و کشورهای غربی انتظار دارند که مسکو با تمدید قطعنامه ۲۱۶۵ درباره ارسال کمک‌های بشردوستانه از طرق مرزها از اردن و ترکیه به مناطق کاهش تنش موافقت کند. همچنین توافق میانه‌ای بین پیش نویس‌ قطعنامه‌های کشورهای غربی و روسیه برای تمدید مهلت کمیته مشترک تحقیقات بین‌المللی درباره حملات شیمیایی در سوریه حاصل شود.

از سوی دیگر استفان دی‌میستورا نیز به مذاکرات خود با کشورهای غربی ادامه می‌دهد. وی قبل از دیدارش با مسؤولان روسی در ژنو با مسؤولان فرانسوی در پاریس دیدار خواهد کرد. رمزی عزالدین رمزی، معاون دی میستورا نیز مذاکراتی را برای تضمین موفقیت نشست مخالفان سوری که ۲۲ و ۲۳ ماه میلادی جاری برگزار می‌شود، داشته است. احتمالا در دور هشتم مذاکرات ژنو معاون وزیر خارجه آمریکا با همتای روسش شرکت داشته باشند.
ایسنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین