کد خبر: ۴۹۰۰۹۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۵

وقوع زلزله‌ای به‌مراتب کمتر از کرمانشاه روستاهای میناب را می بلعد

در روزهای اخیر متأسفانه شاهد وقوع زلزله در غرب کشور بودیم که در آن هم‌وطن‌های خود را از دست دادیم، این موضوع را می‌توان به وضعیت فوق بحرانی روستاهای میناب و اعلام‌خطر بحران انسانی در پی وقوع زلزله‌ای به‌مراتب کمتر از آن در این روستاها اشاره کرد.
آفتاب‌‌نیوز :
به گزارش ایسنا، مطابق گزارش کارشناسان سازمان زمین‌شناسی این روستاها هر چه زودتر باید تخلیه شوند و ساکنان آن‌ها به مناطق امن منتقل شوند اما هیچ نهاد دولتی هنوز هیچ اقدامی در جهت نجات مردم پیش از وقوع حادثه انجام نداده است.

از آنجایی‌که مردم میناب سفر ریاست سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران در تیرماه سال گذشته را به شهرستان به فال نیک گرفته بودند اما دستاوردهای این سفر نیز نتوانست جلو پیشرفت فرو چاله‌ها را بگیرد و آن‌ها هم‌چنان در حال پیشروی به سمت مرکز شهر هستند.

با توجه به‌قرار گرفتن میناب در گسل زلزله و خالی بودن لایه‌های زیرزمین به‌واسطه برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی کافی است زلزله‌ای به‌مراتب کمتر از زلزله اخیر در غرب کشور رخ دهد آن موقع آیا می‌شود پیش‌بینی کرد چند هزار انسان بی‌گناه در منازل خود دفن می‌شوند؟

در چند سال اخیر برداشت بی‌رویه و غیراصولی و کاهش عمق آب‌های زیرزمینی مشکلات زیادی ازجمله فرونشست را در دشت میناب ایجاد کرده که این مسئله منجر به نابودی چند میلیون نفر نخل و قرارگیری 60 روستا در معرض نابودی و بلعیده شدن این پدیده زیست‌محیطی شده است.

60 روستای میناب در خطر بلعیده شدن

انتقال آب از حوضه میناب به حوضه بندرعباس چالش‌های مهمی را برای مینابی‌ها به وجود آورده به‌گونه‌ای که بیش از 60 روستای میناب با خطر بلعیده شدن در زمین روبرو هستند.

میناب را همگان نامی عجین شده با آب می‌شناسند که البته این شهرت برای برهه‌ای بسیار هم بجا بود، از میناب به‌علت برخورداری از باغات زیبا و سرسبز و طبیعت چشم‌نواز آن به‌عنوان هندوستان هرمزگان هم یاد می‌شود، اما چند سالی است که این شهرستان رونق و آبادانی گذشته خود را از دست داده و دیگر از چشم‌اندازهای طبیعی آن خبری نیست.



از آن زمان که باغات لیموترش و نخلستان‌های میناب شهرت جهانی داشت زمان زیادی نمی‌گذرد اما مدیریت ناصحیح در حوزه آب موجب شد تا میلیون‌ها نخل با ارزش، لیمو و درختان بومی مانند انبه در این شهرستان خشک و نابود شود.

به عقیده بسیاری از کارشناسان حوضه آب‌وخاک و محیط‌زیست برداشت بی‌رویه آب و انتقال آن از حوضه میناب به بندرعباس یکی از مهم‌ترین علل شکل‌گیری بحران آن در میناب و پیشروی فرو چاله‌ها به‌عنوان زلزله خاموش در این شهرستان است.

فرو چاله‌هایی که علاوه‌بر پیشروی در بیشتر روستاها در بخش‌های مرکزی و بندزرک میناب اکنون چند سالی است به مرکز شهر میناب نیز رسیده و مشکلات فراوانی در بخش‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست‌محیطی برای مردم مناطق مختلف میناب به وجود آورده است.

سرعت نابودی و مرگ اکوسیستم در میناب به شکلی بود که طی این سال‌ها عده‌ای از باغداران و جوانان علاقه‌مند به حفظ محیط‌زیست به‌صورت خودجوش و در قالب تشکل‌های مردم‌نهاد به فکر چاره‌ای برای کنترل این معضل افتند و با برگزاری همایش‌ها، دعوت از کارشناسان برجسته علمی، به کمک طلبیدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سعی کردند نظر مسئولان بلندمرتبه استانی و کشوری را برای حل معضل بحران آب در میناب جلب کنند.

با تلاش‌های گسترده مردمی و همکاری برخی مسئولان، سرانجام پس از سفر معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور به میناب و بازدید از منطقه، بحران میناب در حد ملی و تا عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری در حوزه آب یعنی شورای عالی آب کشور مطرح شد.

در سفری که کارشناسان شورای عالی آب کشور در  اسفندماه سال گذشته به میناب داشتند جواد میبدی، مدیرکل دفتر نظام‌های بهره‌برداری و حفاظت آب کشور، گفت: موضوع بحران آب میناب یکی از پرونده‌های ویژه در حال بررسی در شورای عالی آب کشور است.

وی افزود: گزارش وضعیت دشت میناب در کوتاه‌ترین زمان ممکن در شورای عالی آب مطرح می‌شود تا نهاد ریاست جمهوری و شورای عالی آب کشور بهترین تصمیم را برای نجات دشت میناب و مردم این شهرستان اتخاذ کنند.

اکنون بیش از 9 ماه از سفر کارشناسان شورای عالی آب کشور و بازدید آنان از وضعیت بحرانی دشت میناب می‌گذرد و مردم منتظر بازخورد تدابیر اندیشیده شده برای مهار و کنترل بحران در میناب هستند.



تشکیل فرو چاله‌ها در میناب ناشی از برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی است

این پدیده به‌گونه‌ای فاجعه‌بار رخ نمایان کرده که در سال گذشته مشاور رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی و مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی، زیست‌محیطی سازمان زمین‌شناسی کشور که در رأس هیئتی به میناب سفرکرده بود طی بازدید از بخش‌هایی از دشت میناب و فرو چاله‌های ایجادشده در منطقه چلو گاومیشی، تشکیل و پیشروی پدیده فرونشست زمین در میناب را ناشی از برداشت بیش‌ازحد از منابع زیرزمینی دانست.

محمدجواد بلورچی از شکل‌گیری فرو چاله‌ها در کنار جاده‌ها و توسعه و پیشروی آن به اعماق زمین به‌عنوان خطری جدی برای میناب نام برد و گفت: توسعه شکستگی‌های زیرزمینی می‌تواند بحرانی را برای خاک منطقه ایجاد کند که هیچ‌گاه نمی‌توان آن را جبران کرد.

وی بابیان اینکه زمین شناسان همواره با هرگونه انتقال آب از نقطه‌ای به نقطه دیگر مخالف هستند، افزود: مدیریت منابع آب زیرزمینی مهم‌ترین عامل کنترل فرو چاله‌ها در دشت میناب است و برای جبران خسارت واردشده در میناب راهی جز مصرف کمتر یا پرهیز از مصرف آب‌های زیرزمینی وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، روستاهای گورزانگ، محمودی، باغگُلان، تم بلوچان، نصیرایی، تالار، تمبانو، چلو گاومیشی، تم بساط، تم گوهر، کناران، میرآباد، کلو، کلیبی، سرباران و کلنتان ازجمله روستاهایی هستند که فرو چاله‌ها مشکلاتی را برای مردم آن‌ها ایجاد کرده‌اند و مسئولان امر علاوه بر اینکه باید به فکر چاره‌ای برای جلوگیری از نابودی دشت‌های میناب باشند باید خطراتی را که مردم روستاها را تهدید می‌کند، برطرف کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
0
0
دعاي چه كسي ما را گرفته
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین