آفتابنیوز : سرویس بینالملل- نشریه نظامی - دفاعی «نشنال اینترست» در گزارشی تحلیلی اشاره میکند که عربستان سعودی رفتارهایش تهاجمیتر از قبل شده است اما این بدان معنا نیست که بسوی یک جنگ عظیم حرکت خواهد کرد.
به گزارش آفتابنیوز، این نشریه با ذکر دلایلی اشاره میکند که از نظر نظامی ایران دست بالا را پیدا کرده و عربستان سعودی مایل به ورود مستقیم به جنگ با ایران نخواهد بود. در هفته های اخیر عربستان سعودی تهاجمیتر عمل کرده است: تحریمها را علیه یمن گستردهتر کرده است در حالی که این اقدامات به قحطی بیشتر در یمن میانجامد، نخستوزیر لبنان را مجبور به استعفا کرد و ایران را تهدید و مسبب موشکپراکنی انصارالله از یمن به سوی ریاض دانست. واقعیت اما آن است که اردوگاه سنی بسیار ضعیف است و تهاجمیتر شده و در مقابل اردوگاه شیعه قویتر شده است و دستاوردهای تدریجی اما قابلتوجهی داشته است. زمانی که ایران را با عربستان سعودی مقایسه میکنیم مشاهده میکنیم که ایران دارای نیروی نظامی ۵۵۰ هزار نفری فعالی است و دارای بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک کوتاه و میانبرد در منطقه است و نزدیک به توانایی ساخت تسلیحات هستهای است. علاوه بر این بالگردهایی را برای حملات پیچیده طراحی کرده و از بهترین فناوریهای پهپادی در جهان برخوردار است و اعضای سپاه نیز جنگجویانی با تجربه نظامی قابل توجه دارند. عربستان سعودی دارای ارتش بسیار کوچکتری است هر چند که نیروی هوایی قابل توجهی دارد.
با این حال، بابی گاش در «کوارتز» مینویسد که ارتشهای عربی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای مقابله با قیامهای مردمی غیرنظامیان طراحی و سازماندهی شدهاند و نه برای شرکت در جنگهای واقعی. سرکوب مخالفان طرفدار دموکراسی یک چیز است و درگیری با شبه نظامیان تحت حمایت ایران و جنگجویان ایرانی چیز دیگری. در گذشته عربستان سعودی در نیروهای نظامی خود از نیروهای مصری و پاکستانی اعزام شده استفاده میکرد. در حال حاضر اما هیچگونه نیروی نظامیای برای مبارزه در یمن ندارد اگرچه برخی از سربازان پاکستاین در آنجا حضور دارند. به همین خاطر است که عربستان سعودی عمدتا اقداماتش محدود به حملات هوایی در یمن شده است و تاکنون قادر به آسیب رساندن جدی به نیروهای انصارالله بر روی زمین نبوده است».
نشنال اینترست در ادامه مینویسد: «این در حالیست که ایران از لحاظ سیاسی به گونهای شگفتاور با ثبات است. در عربستان اما هزاران شاهزاده برای بقا در تلاش هستند و به اتهام فساد بازداشت میشوند. اقتصاد عربستان سودی نیز دیگر مانند گذشته وضعیت عالیای ندارد و عربستان در فهرست کشورهای ناامید کننده در خاورمیانه قرار دارد. یکی دیگر از بازیگران قدرتمند در مسابقه میان شیعه و سنی حزبالله است که سازماندهی و توانایی بالایی دارد. حدود ۲۰ هزار عضو دارد که مجهز به فناوریهای نظامی زیادی هستند که از ایران و بازار سیاه تهیه کردهاند از جمله تانک، پهپاد و بیش از ۱۵۰ هزار موشک. آنانی که میگویند عربستان سعودی در حال برنامهریزی برای جنگ با حزبالله است به نظر میرسد نمیتوانند نقشه را بخوانند! همچنین، نباید انتظار داشت که اسرائیل علیرغم همسویی با عربستان سعودی بخواهد پیشنهاد عربستان مبنی بر جنگ با حزب الله را بپذیرد».
نشنال اینترست در ادامه مینویسد: «در سوریه رژیم اسد که عربستان سعودی بیش از هر کشوری تمایل به سقوط آن را دارد با کمک ایران و به نوعی ترکیه برنده شده است. در عراق ستیزهجویان تحت رهبری ایران نیروی بزرگی را تشکیل میدهند و دولت عراق تحت نفوذ ایران است. عربستان سعودی اما چنین نفودی را ندارد حتی در مصر. سیسی رییسجمهوری مصر نیز خواستار رفتار محتاطانهتر از سوی عربستان سعودی شد و گفت که مخالف جنگ در منطقه است. اردن نیز ناتوان از مشارکت فعال در درگیریهای نظامی است و بیش از حد مشغول رسیدگی به وضعیت میلیونها پناهجوی سوری و همچنین پناهندگان فلسطینی است. امارات دارای منابع مالی زیادی است اما به جز پول چیز دیگری برای عرضه ندارد و واقعیت این است که شیعیان در منطقه به تدریج صعود میکنند و اردوگاه سنی قدرت مهار و متوقف کردن آنان را ندارد و روسها نیز از شیعیان حمایت میکنند. در نتیجه، اگر امریکا تعهدات خود را نسبت به خاورمیانه افزایش ندهد اردوگاه سنی با شکست بیشتری در منطقه مواجه خواهد شد. امریکا میتواند تصمیم بگیرد نقش خود در جنگهای نیابتی چندگانه در منطقه را افزایش دهد اما این موضوع سبب میشود تا بیش از پیش به سمت رویارویی مستقیم نظامی با ایران حرکت کند».