آفتابنیوز : بهرام عکاشه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در واکنش به خبر منتشره مبنی بر احتمال وقوع زلزله ۷.۵ ریشتری از ۲ تا ۱۶ هفته پیشِرو در صورت گسیختهشدن گسلهای مجاور گسل کرج گفت: زلزله پدیدهای نیست که بتوان آن را کوتاه مدت پیشبینی کرد و در بازه زمانی روز، ماه و سال در مورد آن اظهار نظر کرد.
او با اشاره به زمینلرزههایی که در این مدت اتفاق افتادهاست، خاطرنشان کرد: تهران آبستن حوادث است، اما نمیتوان این زلزلهها را پیشنشانگری برای وقوع زلزلهای با قدرت ۷.۵ ریشتر در نظر گرفت.
توانایی گسل شمال تهران برای زلزله ۷.۵ ریشتری
وی با اشاره به گسل شمال تهران که گفته میشود، دائما در حال ذخیره انرژی است، گفت: گسل شمال تهران توانایی زلزله ۷.۵ ریشتری را دارد و میدانیم که اگر زلزله گسل شمال تهران رخ دهد؛ بیشک میلیونها نفر جان خود را از دست خواهند داد و بارها این موضوع را به مسئولان و مردم تذکر دادهایم، اما علم نمیتواند زمان قطعی برای وقوع زلزله را تعیین کند.
پدر علمزمینشناسی ایران خاطرنشان کرد: زلزله ممکن است، امروز یا یک ماه دیگر یا یکسال دیگر یا سالها بعد رخ دهد، اما سست بودن گسل اشتهارد و حرکت گسل جنوب البرز به این معنا نیست که حتما باید گسل شمال منطقه هم حرکت کند، اما نباید فراموش کنیم که زلزله در کنار ما و در بیخ گوش ما وجود دارد.
حداقل ۱۰ بار جنوب شرق تهران براثر زلزله نابود شده است
عکاشه با بیان اینکه ۱۸۵ سال پیش در شرق تهران زلزلهای رخ داد که ۴۵ هزار نفر در منطقه شمیرانات کشته شدند و بازار تهران نیز تخریب شد، تصریح کرد: در حقیقت تهران زلزلهخیز است و حداقل ۱۰ بار منطقه جنوب شرق تهران براثر زلزله نابود شده است.
بیشک زلزله تهران را میلرزاند
او با اشاره به محاسبات ریاضی که روی زلزلههای صورت گرفته در منطقه انجام داده است، گفت: از این محاسبات ریاضی یک ریتم ۲۰۰ ساله به دست آمد که تاکنون ۱۸۵ سال آن گذشته است. تهران زلزلهخیز است. بیشک زلزله خواهد آمد و تهران را نابود خواهد کرد.
پاسخ به دومینویی بودن زلزله در ایران
این زمینشناس در پاسخ به این سوالی درباره دومینویی بودن زلزله در ایران گفت: دومینو یک فرضیه و مدل است و مدل نمیتواند؛ قاعده باشد و اینکه گفته میشود، انرژی زلزله اخیر، انرژی گسل شمال تهران را بیشتر کرده است در حد حدس و گمان است و زمینشناسی بر پایه حدسیات نیست.
عکاشه گفت: گسلهای تهران و اصولا علم زمینشناسی چنان پیچیده است که نمیتوان در آزمایشگاه آن را به وسیله مدل ایجاد کرد و مدلهای آزمایشگاهی هیچ گاه با مدلهایی که در زمین وجود دارد، یکسان نیست و با هم متفاوت هستند.
مردم و مسئولان باید آماده باشند
او با تاکید براینکه مهمترین اصل برای مقابله با زلزله آمادگی است، گفت: شهر، مردم و افراد مسئول باید آماده باشند. در ۱۰ سال گذشته برجهای زیادی در تهران ساخته شدهاند و باید از مسئولانی که مجوز این ساخت و سازها را دادهاند، پرسید چرا در شهری که همیشه با خطر زلزله روبرو بوده است مجوز ساخت و ساز چنین برجهایی داده شده است؟
پدر علم زمینشناسی ایران با اشاره به جمعیت زیاد تهران خاطرنشان کرد: هر روز زلزلههای کوچکی از گسلهای شمال تهران ثبت میشود، البته باید بدانیم که زلزلهشناسی ما در ایران کمتر از ۴۵ سال عمر دارد و فوقالعاده در این زمینه جوان هستیم، در حالی که در کشورهای دیگر مانند ژاپن به بیش از ۱۰۰ سال میرسد.