آفتابنیوز : مقامات سازمان انرژي اتمي ایران اعلام کردهاند که در كنار اين پروژه عظيم، پروژه «راكتور تحقيقاتي آب سنگين» هم در حال ساخت است كه مراحل ساخت آن به خوبي پيش ميرود. از این رو با توجه به حساسیت کشورهای غربی در مورد فعالیت رآکتور آب سنگین و بیان مکرر این نگرانی از سوی آنها در بیانیهها و قطعنامههای گذشته، افزایش موج نگرانیها در خصوص فعالیتهای هستهای ایران موضوعی است که از سوی ناظران غربی پیشبینی شده است.
خبرگزاری رویترز در نخستین خبر خود از افتتاح این پروژه نوشت؛ به نظر میرسد این اقدام که تنها چند روز پیش از پایان مهلت شورای امنیت برای توقف غنیسازی اورانیوم از سوی ایران صورت گرفته است باعث افزایش نگرانی در کشورهای غربی شود.
این در حالی است که آمریکا و متحدانش پاسخ رسمی ایران به بسته تشویقی 1+5 که بنا به گفته آنها در آن اشارهای به تعلیق غنیسازی اورانیوم نشده را ناکافی دانسته و همچنان خواستار تعلیق غنیسازی هستند.
یک دیپلمات غربی نیز با تاکید بر این گفته ایرانیها که تولیدات این بخش در مصارف نظامی مورد استفاده قرار نمیگیرد گفت: در عین حال اعلام این پیشرفت در برنامه هستهای ایران در شرایط کنونی نمیتواند گام سازندهای محسوب شود.
این پروژه دارای مصارف پزشکی مختلفی است و به عنوان خنک کننده و کند کننده رآکتورهای آب سنگین هستهای به شمار میرود. محمد سعیدی معاون سازمان انرژی اتمی ایران در این رابطه تاکید کرد «آب سنگين داراي فوائد زيادي است كه هم به عنوان خنك كننده مورد استفاده قرار ميگيرد و هم در درمان بسياري از بيماريهاي صعبالعلاج مثل سرطان استفاده چشمگيري دارد».
توضیحات آقازاده
غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم افتتاح پروژه صنعتی تولید آب سنگین اراک، تولید آب سنگین با خلوص 8/99 درصد را ورود به عرصه جدیدی از دانش هستهای خواند و نسبت به گسترش آن در سراسر کشور ابراز امید واری کرد.
وی تکنولوژی تهیه و تولید آب سنگین را «زمینه ساز توانایی شگرفی در دستیابی به انرژی هسته ای خواند» و افزود :گروهی از کارشناسان سازمان انرژی اتمی با هدف دست یابی به تولید ماده ارزشمند آب سنگین شروع به طراحی پایه تولید آب سنگین کردند و این مسیر بدون نیاز به توانمندی کشورهای خارجی طی شد.
آقازاده توضیح داد : این پروژه در زمینی به مساحت 20 هکتار ساخته شد و در حدود 17 هزار متر زیرساخت در آن احداث شد. همچنین11 شرکت مشاور داخلی و41 شرکت ساختمانی و نصب ایرانی در این پروژه مشارکت داشتهاند .
وی افزود: این پروژه از4 فرآیند اصلی و9 واحد سرویسهای جانبی تشکیل شده و راهاندازی و بهرهبرداری کامل از آن با تولید محصول نهایی در سه ماهه دوم سال85 به ثمر رسید.
رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران یاد آور شد که ظرفیت تولید این مجتمع صنعتی ابتدا 8 تن بوده است و با تحقق این ظرفیت با راه اندازی اولین واحد این مجتمع بلافاصله واحد 8 تنی دیگری راهاندازی شد و امروز ظرفیت تولیدی این مجتمع 16 تن آب دئوتریوم با غنای8/99 درصد است. به گفته وی ظرفیت کامل تولید این مجتمع در سال80 تن آب دئوتریوم با غنای8/99 درصد است.
وی تاکید کرد :این پروژه یکی از پیشرفتهترین مجتمعهای تولید آب سنگین در جهان است که تمام استانداردهای ایمنی و بهداشت شغلی و سیستم مدیریت زیست محیطی در آن پیاده شده است .