آفتابنیوز : سرویس بینالملل- در حالی که اقتصاد عربستان سعودی به علت پایین بودن قیمت نفت و نارضایتی در داخل وضعیت جالبی ندارد این کشور با اعتراضات اخیر در ایران امیدوار شده است که درگیری در ایران سبب شود تا تمرکز تهران از منطقه به مسائل داخلیاش معطوف شود و نفوذ منطقهای ایران کاهش یابد.
به گزارش آفتابنیوز، «بروس ریدل» تحلیلگر سابق سیا در مقالهای تحلیلی در سایت «المانیتور» درباره اعتراضات اخیر در ایران و موضع عربستان سعودی در قبال آن مینویسد: «عربستان سعودی با علاقه شدیدی ناآرامیها در ایران را رصد می کند و امیدوار است که این اعتراضات سبب شوند تا رقیب اصلی منطقه ایاش (ایران) سرگرم مسائل داخلی خود شود. با این حال، عربستان سعودی توانایی اندکی برای تاثیرگذاری بر تحولات داخلی ایران دارد. به نظر می رسد اعتراضات در ایران نیز کمکی به حل بزرگترین چالش عربستان سعودی در عرصه سیاست خارجی نکند: هزینه جنگ در یمن و باتلاقی که در آنجا برای عربستان سعودی ایجاد شده به بدترین سطح ممکن رسیده است».
«ریدل» در ادامه مینویسد: «از آغاز زمان اعتراضات در ۲۸ دسامبر در مشهد دومین شهر بزرگ ایران، رسانههای تحت کنترل دولت عربستان سعودی اعتراضات را دنبال کرده و بازتاب دادند. شعارهای معترضان درباره سیاست خارجی ایران در عراق، یمن و سوریه مورد توجه ویژه رسانههای سعودی قرار گرفت. عربستان سعودی در سالیان اخیر در تلاش برای مقابله با پیشرویهای ایران در منطقه موفقیت چندانی نداشته است. در نتیجه، آن کشور امیدوار است که نارآامیهای اخیر در داخل ایران دستکم نیروهای آن کشور در منطقه را محدود کند. البته رسانههای سعودی در مورد ادامه ناآرامیها در ایران و تاثیر آن بر منطقه ابراز نگرانی کردهاند. دستکم یک مفسر سعودی گفته است که نارآامیهای اخیر در ایران نبایستی باعث ایجاد یک کشور با دولت شکننده دیگری در منطقه شود چرا که تبعات آن، آشوب بیشتر در خاورمیانه خواهد بود. هدف عربستان سعودی اما آن است که ایران به مسائل داخلی خود پرداخته و به مسائل منطقهای کار چندانی نداشته باشد. دولت عربستان سعودی سکوت کرده و بیانیهای را صادر نکرده است. عربستان سعودی از سویی میترسد که در ایران دموکراسی تقویت شود. پادشاهیای که خود چندین تن از شاهزادگاناش را بازداشت کرده و به سرکوب مخالفان پرداخته مسلما میترسد که در ایران قدرت منطقهای رقیباش دموکراسی پا بگیرد».
«بروس ریدل» در ادامه مینویسد: «عربستان سعودی همچنین در مشکلات اقتصادی با ایران نقاط اشتراکی دارد هر دو کشور از قیمت پایین نفت رنج میبرند و این موضوع بر رشد اقتصادیشان تاثیر منفی میگذارد. این مسئله بر چشمانداز توسعه اقتصادی ۲۰۳۰ تعیین شده از سوی پادشاهی عربستان سعودی که اقتصادی وابسته به نفت دارد تاثیر منفی میگذارد و دولت مجبور به اتخاذ سیاستهای ریاضتی میشود که خود ممکن است باعث ایجاد اعتراضات مشابه ایران در خود عربستان سعودی شود. این یک چالش وحشتناک برای حکومت عربستان سعودی خواهد بود».
«المانیتور» در ادامه مینویسد: «عربستان سعودی در سالهای گذشته به برخی گروههای مخالف نظام سیاسی ایران نزدیک شده است. با این حال، این عناصر در ایران در جامعه و سیاست آن کشور حاشیهای هستند و تهدیدی جدی علیه ایران محسوب نمیشوند. اکثر ایرانیان نگاه مثبتی به عربستان سعودی ندارند.»
ریدل در ادامه میافزاید: «بزرگترین چالش امنیت ملی عربستان سعودی جنگ در یمن است که تقریبا از سه سال پیش آغاز شده است. دولت عربستان سعودی ایران را به تحریک به جنگ متهم می کند اما واقعیت آن است که ریاض بیش از ایران هزینه صرف حمایت از متحداناش در جنگهای داخلی منطقه کرده است. در واقع، هزینه ایران در حمایت از انصارالله در مقایسه با هزینه جنگ عربستان سعودی در یمن علیه انصاراالله بسیار ناچیز است. عربستان سعودی همچنین به دلیل دامن زدن به فاجعهای بشری در یمن محکوم شده است. «مارک لاوکاک» هماهنگ کننده کمک اضطراری سازمان ملل متحد اخیرا گفت که یمن در معرض بزرگترین قحطی دهههای اخیر در جهان قرار گرفته است و وضعیت کنونی ایجاد شده توسط عربستان سعودی در آن کشور را به علت قحطی و بیماری ناشی از محاصره، «قرون وسطایی» خواند».