آفتابنیوز : بیشتر از یک ماه است که دستور لغو ویزا در منطقه آزاد اروند به اجرا گذاشته شده، قانونی که سالها است در دیگر مناطق آزاد کشور اجرا میشود، اما کمتر کسی از آن اطلاع دارد و تا به حال آنچنان که باید از این فرصت برای جذب گردشگر استفاده نشده است.
توجیه «محمد محبخدایی»، معاون پیشین گردشگری کیش که حالا معاون گردشگری کشور شده است، درباره این که چرا قانون سفر بدون ویزا در مناطق آزاد به افزایش آمار تعداد گردشگر منجر نشده، این بود که «ویزا شاخص خوبی است، ولی الان هر توریستی وارد فرودگاههای بینالمللی کشور شود، میتواند بهراحتی ویزای فرودگاهی دریافت کند، پس این ویژگی نیست که ما بخواهیم روی آن مانور دهیم»، با این حال اروند از روزی که این قانون را به اجرا گذاشته سر و صدای زیادی بهپا کرده است.
به گفته ایرج مسجدی ـ سفیر ایران در عراق ـ، پس از لغو ویزا بین سه تا پنج هزار عراقی روزانه وارد اروند میشوند.
سیدمرتضی نعمت زاده ـ معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد اروند ـ درباره این که چرا پس از گذشت ۱۴ سال از تصویب منطقه آزاد اروند، رژیم لغو روادید که در دیگر مناطق آزاد کشور، خیلی وقت است اجرا شده، تازه به مرحله اجرا درآمده است، به ایسنا گفت: اجرای قوانین مربوط به مناطق آزاد مستلزم فراهم کردن مقدماتی است که یکی از آنها محصور و مشخص کردن حریم منطقه نسبت به سرزمین اصلی است تا قابلیت کنترل داشته باشد. به خاطر نبود چنین شرایطی در اروند، یکسری از قوانین مربوط به مناطق آزاد نیز قابلیت اجرا نداشت، اما پس از مشخص شدن این حریم، رفع موانع فنی گمرکی و تعیین ضوابط جابهجایی کالا، عوارض و معافیتهای مالیاتی، گامی برای تبدیل این فضا به منطقهی آزاد تجاری و اقتصادی برداشته شد.
رژیم لغو روادید از نیمه های آذرماه امسال در اروند، به اجرا گذاشته شده، اما فقط عراقی ها از آن خبر دارند. روزانه بین ۳ تا ۵ هزار عراقی برای گردش، خرید، دیدن خویشاوندان و درمان به اروند سفر میکنند
وی افزود: سه شهر آبادان، خرمشهر و مینوشهر (جزیره مینو) در محدوده آزاد اروند قرار دارد که واردات کالا به این حریم بدون موانع گمرکی و مالیاتی، صورت میگیرد. در گام بعدی نیز با پلیس مهاجرت و گذرنامه نیز توافق شد که قانون سفر بدون ویزا در اروند همانند سایر مناطق آزاد کشور اجرا شود. بنا بر این همه اتباع خارجی غیر از ساکنان سرزمین اشغالی (اسرائیل) امکان سفر بدون ویزا به این منطقه را دارند و اتباعی هم که قصد ورود به سرزمین اصلی ایران را دارند میتوانند با مراجعه به دفتر وزارت خارجه در این منطقه، ویزای ایران را دریافت کنند.
نعمتزاده گفت: طرح سفر بدون ویزا به اروند، حدود سه چهار هفته است که اجرا شده، اما در این مدت جمعیت زیادی از عراق را روانهی این منطقه کرده است.
وی ادامه داد: ورود به اروند با توجه به هممرزی با عراق به دو شکل انجام میشود؛ گروهی که به انگیزه سفر به سرزمین اصلی با ویزا از این منطقه گذر میکنند و گروهی که بدون ویزا فقط به قصد سفر به اروند یا سه شهر آبادان، خرمشهر و مینوشهر وارد این حریم میشوند.
به گفته او، به غیر از اتباعی که بدون ویزا به اروند سفر می کنند، روزانه بین یک هزار تا یک هزار و ۵۰۰ نفر با ویزا وارد این منطقه میشوند و از آن گذر میکنند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد اروند درباره مبداء سفر اتباعی که به اروند وارد میشوند، گفت: از آنجا که نزدیکترین کشور به اروند، عراق است، بیشتر گردشگران این منطقه نیز از آن کشور هستند. باید توجه کرد که این طرح به تازگی در اورند اجرا شده و هنوز خیلیها حتی عراقیها از آن اطلاع ندارند و اگر جمعیت مسافرانِ بدون ویزای اروند درحال افزایش است، به خاطر تبلیغات شفاهی مسافران قبلی است.
وی افزود: همین حالا که هنوز خیلیها اطلاع ندارند بدون ویزا میتوانند سفر کنند، روزهای پایان هفته، تراکم ورود مسافران عراقی به اروند شدید میشود و گیتهای ویزا در مرز، جوابگو نیست. در مرز شلمچه که اصلیترین ورودی مسافران عراقی به اروند است، ۴۸ گیت کنترل گذرنامه و ویزا وجود دارد که البته این تعداد به خاطر اربعین و حجم زیاد زائران، ایجاد شده، وگرنه که در حال حاضر فقط از چهار گیت تردد صورت میگیرد.
او یادآور شد: بسیاری از مردم این مناطق در ایران و خاک عراق با یکدیگر پیوند عشیرهای و قومی دارند که اجرای طرح ورود بدون ویزا به اروند باعث شده، دید و بازدیدها بین عشیرههای جدا افتاده از هم در خاک عراق و ایران، بیشتر شود. هرچند که قانون لغو ویزا در این منطقه فعلا فقط یکطرفه و از سوی ایران اجرا میشود.
آبادان یکی از قدیمیترین فرودگاههای بینالمللی ایران را دارد، اما در حال حاضر فقط یک ایرلاین خارجی از شارجه به آن پرواز میکند. شاید بزودی هواپیماهای ترکیه و عمان نیز راهی اروند شوند
نعمتزاده درباره توسعه و سرمایهگذاری در زیرساختهای این منطقه با توجه به حذف محدودیت ویزا و فراخوان دعوت از اتباع خارجی برای سفر به منطقه آزاد اروند نیز اظهار کرد: آبادان یکی از قدیمیترین فرودگاههای بینالمللی ایران را دارد که به خاطر اتباع گذری که با ویزا وارد این منطقه میشوند، یکی از پراترافیکترین فرودگاههای کشور شناخته میشود. در این فرودگاه پرواز شارجه ـ آبادان برقرار است و با هواپیمایی ترکیه و عمان نیز مذاکره شده تا پرواز به این فرودگاه را در برنامه خود قرار دهند که اگر مانعی نباشد، بزودی شاهد حضور این ایرلاینها خواهیم بود.
او در عین حال گفت: سه فرودگاه آبادان، اهواز و ماهشهر در خدمت منطقه آزاد اروند هستند که فاصله زیادی با یکدیگر ندارند و این منطقه را به بهترین گزینه برای سفر به ایران تبدیل کردهاند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد اروند درباره انگیزه مسافرانی که بدون ویزا وارد منطقه آزاد اروند میشوند، گفت: برای ساماندهی این رفت و آمدها و برنامهریزیهای دقیقتر، فعلا فرمهای نظرسنجی تهیه شده که در اختیار مسافران قرار میگیرد تا از این راه، هدف و انگیزه سفر و ملیتشان مشخص شود. ارزیابیهای اولیه هنوز خام است، اما گویای این بوده که بیشتر اتباع خارجی به قصد دیدار با خویشاوندان، تفریح و خرید به اروند سفر میکنند.
وی اضافه کرد: خرید از اصلیترین انگیزه سفر گردشگران عراقی به اروند است، چرا که برخی از آنها حتی نان خود را از این منطقه میخرند، همه اینها قطعا به خاطر تفاوت قیمتی است، اما در کل این شرایط به لحاظ اقتصادی اثرگذاری بسیار مثبتی در اقتصاد اروند خواهد داشت.
نعمتزاده همچنین گفت: از زمان اجرای طرح لغو روادید در اروند، مراجعه بیماران از عراق نیز بیشتر شده است. خدمات پزشکی در این منطقه در دو سطح عمومی و تخصصی ارائه میشود که از نظر هزینه برای عراقیها مقرون به صرفه است.
منبع: ایسنا