حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری، لایحه بودجه سال 1397 کل کشور را در موعد مقرر و در تاریخ 19 آذر ماه 96 به عنوان نخستین لایحه بودجه دولت دوازدهم برای بررسی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد.
به گزارش آفتابنیوز، ابتدا کمیسیون های تخصصی مجلس لایحه بودجه سال 97 کل کشور را بررسی کردند و سپس کمیسیون تلفیق با حضور 45 عضو (از هر کمیسیون 3 نفر و از کمیسیون برنامه و بودجه 9 نفر) برای رسیدگی به این لایحه تشکیل جلسه داد.
اعضای کمیسیون تلفیق مجلس از پنجم دی ماه بررسی این لایحه را در این کمیسیون آغاز کردند و در نهایت کلیات این لایحه در جلسه دهم دی ماه با اکثریت آرا تصویب شد، رسیدگی لایحه بودجه سال 97 کل کشور در کمیسیون تلفیق، 25 روز زمان برد.
بررسی کلیات بودجه سال 97 کل کشور در دو نوبت صبح و عصر روز گذشته - یکشنبه - مجلس شورای اسلامی برگزار شد و حدود 6 ساعت به طول انجامید.
10 نماینده موافق و 10 نماینده مخالف نظرات خود در طول جلسات نوبت صبح و عصر امروز مجلس در مورد کلیات بودجه 97نظرات خود را بیان کردند.
محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه و علی اصغر یوسف نژاد سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس نیز در دفاع از بودجه 97 سخنرانی کردند.
نوبخت در هنگام بررسی کلیات بودجه 97 با تاکید بر اهمیت تصویب کلیات این لایحه و لزوم تسریع در بررسی جزییات آن گفت: رای ندادن نمایندگان به کلیات بودجه تنها باعث اتلاف 72 ساعته وقت نمایندگان می شود و پیام منفی به جامعه منتقل میکند.
کلیات بودجه97 در نهایت از مجموع 216 نماینده حاضر در جلسه ، 120 رای مخالف مجلسی ها را کسب کرد و تنها 83 نماینده رای موافق و 9 نماینده رای ممتنع دادند و کلیات بودجه سال آینده به تصویب مجلس نرسید.
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب نشدن کلیات بودجه 97 اعلام کرد که کمیسیون تلفیق مجلس از امشب (شامگاه یکشنبه) رسیدگی دوباره بودجه سال آینده را آغاز و آن را در مدت 72 ساعت آینده بررسی می کند.
وی افزود: نمایندگان ایرادات و پیشنهادات خود را به کمیسیون تلفیق ارائه کنند تا اعضای این کمیسیون در بررسی مجدد بودجه به آن توجه کنند.
کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی بررسی مجدد بودجه 97را از عصر یکشنبه آغاز کرد و بررسی بودجه را عصر دوشنبه به اتمام رساند و نهایتا این گزارش به هیات رییسه مجلس شورای اسلامی ارائه شد.
بنا بر اعلام هیات رییسه مجلس ، بررسی مجدد کلیات بودجه 97 کل کشور از فردا چهارشنبه در مجلس آغاز می شود و 3 موافق و 3 مخالف در کلیات بودجه سخنرانی می کنند.
**پنج اصلاح بودجهای درکمیسیون تلفیق مجلس
اعضای کمیسیون تلفیق مجلس تغییراتی را در گزارش قبلی خود در مورد بودجه 97 اعمال کردند که این تغییرات را میتوان در چند بخش دستهبندی کرد؛ یارانه نقدی، کاهش انتشار اوراق، تغییر اعتبارات استانی آموزش و پرورش به اعتبارات ملی، حذف ردیف انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران و تسویه حساب با تامین اجتماعی عنوان کرد.
یکی از مصوبات کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، تغییر بند الحاقی به تبصره 14 لایحه بودجه است که درباره یارانه نقدی صورت گرفت، بر مبنای مصوبه قبلی کمیسیون تلفیق دراین باره، دولت مکلف شده بود خانوارهای پردرآمد را بهصورت تدریجی طی 3 ماه اول سال 97 و پس از برگزاری آزمون وسع و بررسی تراکنش مالی افراد یارانهبگیر، از فهرست دریافتکنندگان یارانه نقدی حذف کند.
با این حال در مصوبه جدید کمیسیون تلفیق، تبصرهای به این حکم الحاق شد که دولت را مکلف میکند تا با استفاده از اختیارات قانون هدفمندی، تا پایان ماه سوم سال 97، همه افراد تحت پوشش «کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی، همه جمعیت روستایی ایران و کلیه خانوارهایی که مجموع درآمد ماهانه آنها کمتر از 2 میلیون و 300 هزار تومان است و ساکنان حاشیه شهرها مشمول قطع یارانه نشوند و کماکان در فهرست یارانهبگیران بمانند.
همچنین کمیسیون تلفیق در تصمیم جدید خود هیچ تغییری در سقف درآمدی حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها ایجاد نکرد و همانند مصوبه پیشین کمیسیون تلفیق، درآمد 37 هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانهها در سال 97 که در تبصره 14 پیشبینی شده بود، به قوت خود باقی ماند.
بنابراین، علاوه بر گروههای یارانهبگیر که در بالا اعلام شد، در صورت تصویب بند الف الحاقی تبصره 14 لایحه بودجه در صحن ، دولت مکلف است خانوارهای پردرآمد را از فهرست دریافتکنندگان یارانه نقدی بهصورت تدریجی طی 3 ماه حذف کند. همچنین دولت اجازه دارد با شناسایی از طریق بررسی تراکنش مالی افراد و آزمون وسع، گروههای پردرآمد را شناسایی و آنان را از فهرست دریافتکنندگان یارانه نقدی حذف کند.
بر مبنای این بند افرادی که به بررسی تراکنش مالی خود و اجرای آزمون وسع آنها از سوی دولت تمایل ندارند، فرصت دارند از دریافت یارانه نقدی اعلام انصراف کنند.
همچنین به افرادی که از منظر درآمدی خود را مستحق دریافت یارانه نقدی نمیدانند نیز فرصت داده میشود تا داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف دهند. در غیر این صورت دولت در روند بررسی تراکنش مالی دریافتکنندگان یارانه، آنان را از فهرست یارانهبگیران حذف خواهد کرد.
همچنین درصورتیکه پس از حذف یارانه خانوارها افرادی نسبت به حذف خود از فهرست یارانهبگیران معترض باشند، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است حداکثر ظرف یک ماه موضوع را مورد بررسی مجدد قرار دهد و در صورت تایید استحقاق نسبت به اعاده یارانه آنها اقدام کند.
یکی دیگر از تغییرات جدید اعمال شده در بودجه 97، کاهش سقف میزان انتشار اوراق مشارکت است، بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس، سقف انتشار اوراق مشارکت در سال 97، به 38 هزار و 500 میلیارد تومان کاهش یافت. در مصوبه پیشین کمیسیون تلفیق، این رقم حدود 50 هزار میلیارد تومان بود.
همچنین سقف انتشار اوراق مشارکت برای شرکتهای وابسته به دولت و شهرداریها 30 هزار میلیارد تومان تعیین شد که با کاهش حدود 9 هزار میلیارد تومانی همراه بوده و در مجموع سقف اجازه انتشار اوراق مشارکت، حدود 20 هزار میلیارد تومان در راستای توجه به نظرات نمایندگان کاهش یافت. با این همه کمیسیون تلفیق با وجود پیشنهادهایی برای افزایش نرخ حاملهای انرژی در جلسه دیروز این کمیسیون، با افزایش قیمت حاملهای انرژی موافقت نکرد.
اعضای کمیسیون تلفیق، با تغییر در نحوه اعتبارات وزارت آموزش و پرورش موافقت کردند و به ملی شدن اعتبارات این وزارتخانه رای مثبت دادند، پیش از این کمیسیون تلفیق طی مصوبهای اعتبارات این وزارتخانه را استانی کرده بود.
براساس مصوبه کمیسیون تلفیق، 5 هزار میلیارد تومان به بودجه آموزش و پرورش اضافه شد، این تصمیم مهم برای به تاخیر نیفتادن پرداخت حقوق معلمان، حق التدریسیها و پاداش پایان خدمت معلمان بازنشسته اتخاذ شد.
در مصوبه پیشین کمیسیون تلفیق، رقم اعتبار در نظر گرفته شده برای آموزش و پرورش حدود بیش از 35 هزار میلیارد تومان بود که با احتساب 5 هزار میلیارد تومان اخیر، این بودجه به 40 هزار میلیارد تومان رسید.
با این اقدام تلفیق، برای نخستین بار بودجه آموزش و پرورش به بیش از 10 درصد از سهم کل بودجه رسید، در حالیکه در سالهای گذشته این عدد حدود 8/ 7 درصد بود.
براساس مصوبه دیگری، 5هزار میلیارد تومان، برای پاداش پایان خدمت بازنشستگان آموزش و پرورش و همسانسازی حقوق بازنشستگان فرهنگی اختصاص داده شد. همچنین کمیسیون تلفیق، به ملی شدن اعتبارات بنیاد شهید رای موافق داد.
در مصوبه دیگر کمیسیون تلفیق مجلس، دولت مکلف شدبا اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی، بدهیهای خود به تامین اجتماعی را که حدود 50 هزار میلیارد تومان است، در موارد ذیربط پرداخت کند.
بر اساس مصوبه دیگری، اعضای کمیسیون تلفیق مجلس با موضوع اجرای مطالعات انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی مخالفت کرده و ردیف بودجهای مربوط به آن را از لایحه بودجه 97، حذف کردند.
با حذف پیشنهاد دولت برای اجرای طرح مطالعاتی انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی، در کمیسیون ، این طرح در سال آینده بودجه ای نخواهد داشت و به بایگانی رفت.
حال باید منتظر ماند که آیا نمایندگان این تغییرات در بودجه 97 را کافی می دانند و با کلیات بودجه موافقت میکنند یا اینکه بار دیگر با کلیات آن به مخالفت می پردازند
همچنین خانه ملت نوشت: محمدرضا تابش درباره تغییرات بودجه 97 با بیان اینکه با توجه به جو مجلس در خصوص سرنوشت لایحه بودجه عنوان کرد: با این شرایط نمی توان پیش بینی کرد که لایحه بودجه سال 97 چه سرانجامی در جلسه علنی فردا خواهد داشت.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: با این حال تغییرات در لایحه بودجه سال 97 به نسبت گذشته خوب بوده است اما تغییرات اعمال شده منطبق بر توقعات نمایندگان که منبعث از مطالبات و خواسته های مردم بوده، نیست.