آفتابنیوز : محمدحسن طالبیان - معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری - که عصر روز چهارشنبه ۲۵ بهمن در آئین چهل سالگی موزه ملی فرش ایران و گشایش نمایشگاه 40 فرش دوره صفوی در موزهی ملی فرش ایران سخن میگفت، ادامه داد: تقریبا اوایل انقلاب کمتر از ۷۰ موزه فعال در کشور داشتیم، اما خوشبختانه اکنون این موزهها به بیش از ۶۵۰ موزه رسیده است.
او افزود: سازمان میراثفرهنگی معمولا همیشه در انتهای جدول بودجه کشور قرار دارد، در نتیجه برای تکمیل، نگهداری و... موزهها نیزمند کمک سایر بخشها هستیم. با این حال سال گذشته ۱.۵ میلیارد تومان بودجه عمرانی برای ساماندهی مخازن موزهها تخصیص داده شد، در حالیکه کل بودجه موزهای کشور ۲۰ میلیارد تومان است.
به اعتقاد وی در این شرایط لزوم مشارکت بخش خصوصی در این حوزه به صورت جدی احساس میشود.
او بر لزوم وقف در حوزه فرهنگی اشاره کرد و افزود: متأسفانه وقف در این حوزه ناچیز است و باید توسعه پیدا کند. هنر فرش، تزیینات معماری، هنرهای سنتی دستی از یگدیگر جدا نیستند و آیینه همدیگرند.
امکان تبدیل میدان مشق به میدان موزههای کشور
وی با اشاره به مطرح شدن بحث ایجاد موزههای ملی به صورت جدی از زمان حضور رئیس کنونی سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: براین اساس قرار شد سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بر موزههای ملی مانند موزه فرش نظارت کند.
طالبیان با بیان اینکه خوشبختانه نمایش ذخایر فرهنگی کشوردر حال گسترش است، اظهار کرد: به عنوان مثال نمایشگاهی در موزه ملی برگزار شد و در آن جواهرات سلطنتی در معرض نمایش قرار گرفت و جواهرسازان بسیار زیادی از این جواهرات سلطنتی الهام گرفتند.
او اضافه کرد: موزهها حتما باید با توجه به ماهیت خود از سایر موزهها شئی امانت بگیرند و به آنها اشیای موزهای امانت دهند. موزه فرش نیز باید با سایر موزههای فرش پیوند برقرار کند.
معاون میراثفرهنگی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با اعلام اینکه اخیرا مصوبهای تصویب شد که به دنبال آن «عین درآمد موزهها به خود موزهها برگردد»، توضیح داد: بسیاری از سازمانها و نهادها، ساختمانهای تاریخی زیادی را در اختیار دارند، این موزهها باید برای موزههای ملی کشور اختصاص داده شود. به عنوان مثال اگر شهرداری و وزارت خارجه همراهی داشته باشند میتوان با استفاده از ساختمانهای اطراف میدان مشق، این میدان را به میدان موزههای کشور تبدیل کرد.
در ۴۰ سال گذشته تلاش کردیم به بلوغ برسیم
پریسا بیضایی مدیر موزه ملی فرش ایران نیز در این آئین اظهار کرد: موزه فرش در ۲۲ بهمن ۵۶ بهعنوان نخستین موزه تخصصی فرش در جهان دایر شد و امروز که چهلمین سالگرد تأسیس این موزه را جشن میگیریم باید تأکید کنم که ۴۰ عدد خرد و تجربه در فرهنگ ایران است، ما در این ۴۰ سال تلاشِ زیادی کردیم که به بلوغ برسیم، امیدوارم از این به بعد بهتر از این عمل کنیم.
تلاش برای ارتقای جایگاه فرش ایرانی
مجید مهدوی، سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تهران نیز در سخنان کوتاهی گفت: فرش یکی از گرانبهاترین میراث ایران است، بسیاری از کشورها ایران را با فرش ایرانی میشناسند.
وی با بیان اینکه متأسفانه در سالهای گذشته آنطور که باید و شاید از فرش ایرانی حمایت نشده است، اظهار کرد: ادارهکل میراثفرهنگی استان تهران تمام تلاش خود را بهکار میبندد که بتواند جایگاه فرش ایرانی را ارتقا دهد.
به گزارش ایسنا، غلامعلی ملول یکی از اهدا کنندگان فرش به موزه فرش ایران نیز که ۲۸ قطعه فرش به این موزه اهدا کرده است، در سخنان کوتاهی اظهار کرد: هر چند این فرشها محبوس شده بود و من به بهترین شکل از آنها نگهداری میکردم، اما فکر کردم اگر در معرض دید عموم قرار بگیرد بهتر است، این هدیهای از طرف من به ملت ایران است.»