کد خبر: ۵۱۶۱۷۸
تاریخ انتشار : ۱۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۷:۴۵
پایگاه خبری – تحلیلی «هیل» وابسته به کنگره خبر داد

احتمال وضع مجازات های تحریمی علیه ارمنستان به دلیل همکاری آن کشور با تهران و مسکو

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از ابتکار عمل ارمنستان برای گسترش همکاری های دوجانبه میان تهران و ایروان تقدیر به عمل آورد.
آفتاب‌‌نیوز :
پایگاه تحلیلی «هیل» وابسته به کنگره امریکا با انتشار گزارشی اشاره می کند که ممکن است ارمنستان هدف بعدی دولت امریکا در مورد مجازات های تحریمی به دلیل همکاری آن کشور با ایران و روسیه باشد.

به گزارش آفتاب نیوز «هیل» می نویسد:«در ده روز گذشته پس از استفاده از گاز عصبی در بریتانیا علیه شهروندان روس تبار که غرب می گوید دست مسکو پشت سر آن بوده اخراج دیپلمات های امریکایی و روس از دو کشور افزایش یافته است. 

برخی از منابع آگاه می گویند که «مایک پمپئو» نامزد تصدی مقام وزارت امور خارجه امریکا نیز طرفدار اعمال تحریم علیه روسیه است. «اریل کوهن» از شورای اتلانتیک معتقد است که پمپئو موضعی بسیار سرسختانه علیه کرملین در مقایسه با موضع رکس تیلرسون دارد. «آدریان کاراتنیکی» پیش بینی می کند پمپئو احتمالا از تحریم ها حمایت خواهد کرد و «آلینا پولیاکووا» از اندیشکده بروکینگز معتقد است که احتمال دارد او از اتخاذ سیاستی قوی تر برای مهار روسیه حمایت کند. علاوه بر او، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی رییس جمهوری امریکا نیز موضعی منفی در قبال روسیه دارد. 

این اخبار خبرهایی بد برای کشورهایی هستند که با روسیه پیمان دفاعی و امنیتی دارند. در اگوست سال ۲۰۱۷ میلادی کنگره تحریم های بیش تری را علیه آن کشورها اعمال کرد. علیرغم آن که ترامپ این مجازات ها را در فوریه گذشته به حالت تعلیق دراورد به نظر می رسد ترکیب تازه اعضای کاخ سفید سبب نگرانی و مشکل برای تمام جمهوری های سابق شوروی شود (تنها اوکراین و گرجستان هستند که از خرید تسلیحات نظامی از روسیه خودداری می کنند). یکی از متحدان غیر عضو ناتو امریکا در قفقاز ارمنستان است که در معرض خطر گسترده تری قرار دارد چرا که هم با روسیه و هم ایران روابط گسترده نظامی و تجاری دارد. 

کمی پیش از اعلام خبر معافیت مجازات توسط ترامپ، سفارت امریکا در ایروان به دولت ارمنستان هشدار داد که ان کشور در معرض خطر مواجهه با تحریم های امریکا قرار دارد. به طور رسمی، دولت ارمنستان از سیاستی پیروی می کند که روابط خوب با روسیه  و غرب را در حالت توازن و تعادل به طور همزمان حفظ کند.

 با این حال، واقعیت آن است که در عمل بیش از پنج هزار نیروی روس به طور موقت در ارمنستان مستقر شده اند و روسیه منبع حیاتی ارائه تجهیزات نظامی به ارمنستان است. ارمنستان هم چنین دارای روابط دفاعی با ایران است. 

تحریم های سازمان ملل متحد علیه برنامه هسته ای ایران مانع از گسترش روابط نظامی میان دو کشور شد اما پس از امضای توافق هسته ای در سال ۲۰۱۵ میلادی فرصت های جدیدی برای ایروان به منظور گسترش همکاری با ایران  فراهم شد. 

«موسس هاکوبیان» از بلندپایه ترین مقام های نظامی و دفاعی ارمنستان به همراه معاونان اش در صدر هیئتی در ماه مه و ژوئن ۲۰۱۶ میلادی عازم ایران شدند. در آن دیدار تفاهم نامه های متقابل و توافق نامه های زیادی امضا شدند که محتویات آن مخفی باقی ماندند و در معرض اطلاع رسانه ها قرار نگرفتند. در اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی نیز «ویگن سرگسیان» وزیر دفاع تازه ارمنستان دیداری رسمی از ایران داشت و درباره همکاری های مشترک نظامی و همکاری در زمینه صنایع دفاعی با طرف ایرانی مذاکره داشت. سرگسیان مذاکرات امنیتی را با مقام های شورای امنیت ملی ایران انجام داد و از چندین تاسیسات صنعتی نظامی ایران بازدید کرد.

 او گفت که ارمنستان خواستار گسترش همکاری ها با ایران است. ایران در ماه اکتبر نیز زمینه سفر «نصرالله کلانتری» معاون وزیر دفاع ایران را به ارمنستان برای ازسرگیری مذاکرات درباره همکاری های نظامی میان دو کشور فراهم کرد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز از ابتکار عمل ارمنستان برای گسترش همکاری های دوجانبه میان تهران و ایروان تقدیر به عمل آورد».

این پایگاه تحلیلی امریکایی در ادامه می نویسد:«باید برای درک بهتر همکاری های نظامی میان ایران و ارمنستان به سال های گذشته نگاه کرد. در سال ۲۰۰۲ میلادی امریکا شرکت بیوشیمیایی «لیزین» را به دلیل فروش تجهیزات با کاربرد دوگانه به شرکت «العهد الصادق» در امارات که تحت کنترل ایران بود در فهرست سیاه قرار داد. «وارطان اوسکانیان» وزیر امور خارجه وقت ارمنستان اذعان کرد که آن شرکت محصولات با کاربرد دوگانه را فروخته بود.

 «روبرت کوچاریان» رییس جمهوری وقت ارمنستان هرگونه دخالت دولت آن کشور در آن معامله را تکذیب کرد اگرچه دولت امریکا در آن زمان اعلام کرد که «ارمن سرکیسیان» معامله کننده اصلی بوده است. او برادر دو نخست وزیر سابق ارمنستان بود. طبق اسناد وزارت خارجه امریکا که توسط «ویکی لیکس» فاش شده بود در فاصله آوریل ۲۰۰۶ تا ژوئن ۲۰۰۸ میلادی، ‌در عراق از شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران چندین قبضه تسلیحات ضد تانک RPG-22 و تسلیحات PKM را کشف کردند که از ارمنستان خریداری شده بودند و برخی از آن ها به گفته مقام های امریکایی برای کشتن نظامیان امریکا مورد استفاده قرار گرفته بودند و امریکا در آن زمان نتیجه گرفت که این تسلیحات تنها می توانستند از طریق معامله بین ارمنستان و ایران به عراق رسیده باشند.
 ایروان به نقطه ای کلیدی در ارتباط میان روسیه و ایران تبدیل شده است. به گفته «ولادیمیر اوسیف» عضو اکادمی علوم روسیه در برهه کنونی زمان تشکیل یک مثلث دفاعی برای ایران، ارمنستان و روسیه فرارسیده است. برای این اتحاد، سه کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی نقشه راهی را تنظیم کردند تا کریدور انرژی شمال – جنوب را تکمیل کنند».

«هیل» در پایان با هشدار به دولت ارمنستان و توصیه به دولت ترامپ می نویسد:«ارمنستان کشور کوچکی است که نیاز به کسب حمایت همسایگان قدرتمند خود را دارد اما در مسیر تجارت و تعامل با ان کشور ها مسیر خطرناکی را می پیماید چرا که به کشورهایی نزدیک شده که علیه منافع امریکا اقدام می کنند.

 اتحادیه اروپا در حال برداشتن گام های درستی است و به ارمنستان پیشنهاد امضای توافق نامه های جامع را داده تا بدیلی را به آن کشور به جای اتحاد با قدرت های متخاصم با امریکا ارائه دهد. امریکا هم چنین باید گام هایی را برای تشویق نزدیکی به کشورهای غربی برای دریافت کمک از آنان بردارد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین