آفتابنیوز : در این بیانیه که با عنوان «استقلال و جایگاه دانشگاه را پاس داریم!» منتشر شده و نسخه ای از آن به آفتاب ارسال شد، بخشی از تلاشهای دولت جدید در این جهت، تشریح شده است.
«تضعیف تشكلهای دانشجویی با هدف از بین بردن گروههای مستقل دانشجویی، همراه با احضار كمسابقه دانشجویان» اولین موضوعی است که در بیانیه سازمان مجاهدین انقلاب به آن پرداخته شده است. بنا بر توضیحات بیانیه، «این برنامه از سال پیش آغاز شد و در 3 ماه گذشته شدت بیشتری یافت و به صورت یك جریان كمسابقه در طول حیات دانشگاه درآمد. صدور احكام سنگین و غیرمستند كمیته انضباطی برای تعداد زیادی از فعالان دانشجویی، تعطیل شدن تعداد قابل ملاحظهای از نشریات دانشجویی یا لغو مجوز آنها و تعطیلی و ایجاد محدودیت برای انجمنهای اسلامی و سایر تشكلهای دانشجویی، از جمله نشانههای روندی است كه در صورت تداوم، بیاعتمادی فرهیختگان و روشنفكران نسبت به نظام را تشدید خواهد كرد».
دومین اقدام دولت نهم در حوزه دانشگاهها که در بیانیه سازمان مجاهدین انقلاب به آن اشاره شده،
«جلوگیری از ثبت نام و تحصیل بعضی از دانشجویان در مقطع كارشناسی ارشد، به دلیل سابقة فعالیت در شوراهای صنفی و انجمنهای اسلامی و نشریات دانشجویی و حتی عضویت در احزاب و سازمانهای سیاسی قانونی» است. این اقدام در بیانیه مذکور«آشكارا نقض قانون اساسی و موازین بینالمللی» برشمرده شده است.
بیانیه توضیح می دهد: «مطابق قانون اساسی و نیز مقاوله نامههای بینالمللی، تمامی شهروندان حق دارند از كیفیت آموزشی مطلوب و امكان ادامه تحصیل تا بالاترین مدارج، از طریق رقابت علمی سالم برخوردار باشند. جمهوری اسلامی ایران موظف به اجرای این مقاوله نامهها و به خصوص حق برخورداری شهروندان از تحصیلات عالی، مصرّح در ماده 28 پیمان نامه جهانی حقوق شهروندی شده است. اصرار بر اعمال ملاكهای غیرعلمی در انتخاب دانشجو و محروم كردن افراد از تحصیلات عالی، علاوه بر ظلم آشكار در حق جوانان و دانشجویان كشور، مشكلات جدی برای نظام دانشگاهی و تنزل جایگاه آن در عرصة بین المللی در پی خواهد داشت».
سازمان مجاهدین انقلاب در سومین محور انتقادی خود از دولت به
«بازنشسته كردن بسیاری از اساتید صاحبنظر و باتجربه كه بعضاً در اوج بهرهدهی علمی قرار دارند» اشاره کرده و از آن بعنوان «ضایعهای جبرانناپذیر برای دانشگاه و كشور» نام برده است.
در چهارمین بند بیانیه از
«نفی انتخابی شدن رؤسای دانشگاهها» انتقاد شده و آمده است: انتصاب افرادی كه بعضاً فاقد شرایط لازم برای مسئولیتهای دانشگاهی میباشند، بدون مشورت با دانشگاهیان و بررسی میزان مقبولیت آنها، با الزامات و طبیعت حاكم بر مدیریت چنین مؤسساتی مغایر است و اثرات منفی در پی دارد و به كارایی علمی آنها آسیب میزند.
در پنجمین محور انتقادات سازمان مجاهدین انقلاب از عملکرد دولت در حوزه دانشگاهها آمده است: «
مخالفت با شأن دانشگاه را میتوان از دیگر افتخارات حكومت یكدست محسوب كرد. براساس مادة 10 قانون تأسیس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ماده 49 برنامة چهارم توسعه، احكام هیأت امنای دانشگاهها میبایست توسط رئیسجمهور صادر شود. با كمال تأسف در یكسال گذشته احكام جدید توسط وزیر صادر شده است كه یك تنزل جدی در موقعیت هیأتهای امنای دانشگاهها به شمار میآید و استقلال دانشگاه را دچار خدشه میكند».
سازمان مجاهدین انقلاب در پایان بر ضرورت «بازگشت به فضای چندصدایی و رویكرد علم و اندیشه محوربه دانشگاهها» تأكید کرده و آورده است:«مقابله با جایگاه و استقلال دانشگاه و وابسته كردن آن را به مراكز قدرت پیدا و پنهان، برخلاف منافع ملی و موجب وهن و تنزل جایگاه نظام در جهان ارزیابی میكند و خواهان متوقف شدن این روند است».