آفتابنیوز : وی مینویسد آزمایش هستهای کرهشمالی آمریکاییها را در مورد ایران کشور دیگری که تکثیر هستهای را به چالش کشیده نگران کرده است اکنون مساله این است که در مورد ایران چه باید کرد.
اعضا دائم شورای امنیت اگرچه در مورد لزوم اعمال تحریم علیه ایران به توافق رسیدهاند اما در مورد جزئیات این مساله هنوز توافقی حاصل نشده و دورنمای موفقیت چندان امیدوار کننده نیست. واقعیت این است که موفقیت در این زمینه تنها زمانی بدست میآید که قدرتهای بزرگ بتوانند متحدین خود را تحت تاثیر قرار دهند.
از نظر این کارشناس مسائل سیاسی منزوی کردن کشورها راه درستی نیست و میتواند در نهایت به نتایج معکوسی بینجامد. در مورد ایران نیز این مساله صادق است. بعلاوه اعمال تحریم علیه ایران نمیتواند خیلی کار آمد باشد چرا که تهران به اندازه کافی ثروتمند هست که نگرانی چندانی از تحریمها نداشته باشد.
از سوی دیگر چین، روسیه و فرانسه که همگی دارای منافع اقتصادی در ایران هستند هر کدام میتوانند تصویب قطعنامهای علیه ایران در شورای امنیت را وتو کنند. به همین دلیل احتمال اینکه آمریکا بخواهد از تحریمهای معنی دار در مقابل ایران استفاده کند کم است و تحریمهای ساختگی نیز تنها به تضعیف چهره آمریکا میانجامد.
گزینه نظامی نیز به دلایلی که پیش از این نیز توسط کارشناسان نظامی عنوان شده، در مورد ایران قابل اجرا نیست. تاسیسات زیرزمینی ایران قطعا امکان موفقیت آمیز بودن بمباران آنها را از بین میبرد. ضمن آنکه این حملات میتواند باعث تضعیف عناصر مخالف دولت ایران شود. تهدیدی که ایران میتواند برای نیروهای آمریکایی در عراق ایجاد کند در کنار حمایت این کشور از حزبالله در لبنان بخش دیگری از موانع اجرای گزینه نظامی است.
برکوئیز در ادامه سه اقدام همزمان را برای مقابله با ایران مناسب میداند.
اول باید بتوانیم جذابیت سلاح هستهای را برای افکار عمومی ایران کاهش دهیم. بنا به ادعای وی ایرانیها از توسعه برنامه هستهایاشان به دنبال کسب پرستیژ و امنیت هستند. اما لازم است که آنها بیشتر با هزینهها و خطرات این مساله آشنا شوند. شهروندان و رهبران ایرانی باید بدانند که استفاده از سلاح هستهای چه عواقبی برای آنها به همراه دارد.
دوم اینکه سیاستهای آمریکا باید در جهتی سوق داده شود که کشورهای دیگر نیز از آن حمایت کنند. قطعا تعیین این مساله که ایرانیها توانستهاند سلاح هستهای بسازند ممکن نیست اما میتوان کشف کرد که آنها چنین برنامهای داشتهاند. به طور قطع چین، روسیه و فرانسه نیز موافقند که ایران نباید برنامه تسلیحات هستهای داشته باشد.
قراردادن محدودیتهایی برای آزمایش هستهای نیز میتواند مانع از انتقاد متحدان مسلمان در مورد سکوت آمریکا در مقابل برنامه هستهای کرهشمالی شود.
سوم اینکه آمریکا باید مانع از افزایش ارزش سیاسی و نظامی سلاح هستهای ایران شود. از این رو درحالیکه با برنامه هستهای ایران مخالفیم باید آن را به وسیلهای برای چانهزنی تبدیل کنیم.
دیپلماسی در ترکیب با توسعه تواناییهای دفاعی میتواند گام درستی باشد. به این ترتیب رهبران ایران گمان میکنند که ما آماده حملهایم و احتمال استفاده از سلاح هستهای توسط آنها به حداقل میرسد.
البته این کارشناس تحلیل خود را براساس فرضیهای نادرست استوار ساخته است. مقامات کشورمان به کرات در سخنان خود به این مساله اشاره کردهاند که ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست و اهدافی کاملا صلح آمیز در برنامه هستهایاش دنبال میکند. بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی هستهای نیز موید این مساله است.