آفتابنیوز : بنا بر اعلام کرملین، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز سهشنبه با همتای فرانسوی خود امانوئل ماکرون بصورت تلفنی در موضوع برجام گفتگو کرده است و در جریان آن، دو رئیس جمهور بر پایبندی خود بر توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی تاکید کردهاند.
به گزارش آفتابنیوز؛ این گفتگو در زمانی کمتر از یک هفته قبل از سفر آقای ماکرون به روسیه برای شرکت در نشست اقتصادی سنت پترزبورگ (۲۴ تا ۲۶ مه) انجام شده است.
روز سهشنبه همچنین سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که گفتگو دربارۀ آینده توافق هستهای ایران بدون مشارکت آمریکا نیز ممکن است. با این وجود او با اشاره به تصمیم «عجولانه» آمریکا در قبال ایران آن هم در میانه مذاکرات هستهای شبه جزیره کره، تاکید کرد که حفظ این توافق بدون جلب نظر تهران، امکانپذیر نخواهد بود.
رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند روز چهارشنبه وضعیت همکاریهای اقتصادی شرکتهای اروپاییِ طرف قرارداد با ایران را پس از خروج آمریکا از برجام به بحث بگذارند.
بنا بر اعلام یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا، قرار است ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در جریان نشست مشترکی که عصر چهارشنبه در پایتخت بلغارستان برگزار میشود، رهبران تمام ۲۸ کشور عضو را در جریان گزینههای در دسترس در این باره قرار دهند.
ماتوینکو: خروج آمریکا از برجام، اشتباهی بزرگ با عواقب خطرناک است
والنتیتا ماتوینکو، سخنگوی شورای فدراسیون روسیه نیز در مصاحبه با اسپوتنیک، ضمن انتقاد از خروج آمریکا از برجام، عواقب ناشی از اقدام یک طرفه برای خروج از توافق هستهای را بسیار خطرناک و موجب تضعیف اعتبار سازمان های بین المللی دانست.
ماتوینکو گفت که امضای توافقنامه برجام هنوز هم به عنوان بزرگترین پیروزی دیپلماسی بین المللی می باشد، و در منع گسترش سلاح های هسته ای در جهان نقش بزرگی دارد: "(امضای برجام) یک کار بسیار طولانی و سخت بود، مذاکرهای با یک پروسه پیچیده، و تلاش زیادی برای برجام انجام شد. اما مهمتر از همه، نتیجه موفق آن بود: این توافقنامه با موفقیت کار کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی با کنترل سخت و انطباق با شرایط توافق ایران، هیچ اختلالات یا حتی یک مورد از تخلف را نه از سوی ایران و نه از سوی کشورهای امضا کننده این توافقنامه نیافته است.
واقعیت این است که آمریکا به طور یکجانبه از توافقنامه کناره گیری کرده است. نه تنها روسیه، بلکه در بسیاری از کشورها، خروج آمریکا را یک اشتباه بزرگ، مملو از عواقب جدی و پیچیده شدن وضعیت بین المللی می دانند که می تواند تاثیر منفی بر گسترش سلاح های هسته ای داشته باشد. حال در خاورمیانه بسیاری کشورها تمایل به داشتن سلاح هسته ای دارند. این اقدام، تنها خروج یک طرفه ایالات متحده از "توافقنامه برجام" نیست. این یک توافق چندجانبه است که توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رسیده است و به عنوان یکی از مهمترین توافقنامههای بین المللی است. بنابراین، چنین خروجی از توافقنامه، نقض گسترده حقوق بینالمللی است. من معتقدم که با چنین اقداماتی، واشنگتن عدم مسئولیت خود را نشان میدهد. ما نمی دانیم در آینده چه اتفاقی می افتد: شکستن اعتماد، موجب ایجاد بی ثباتی سیاسی می گردد".
رئیس شورای فدراسیون در ادامه معتقد است که ایالات متحده سخن از یک توافق جدید با ایران دارد اما باید قبل از خروج از برجام این سند جدید را ارائه می کرد: "ما از خودمان می پرسیم، به چه دلیل، و چه چیزی خروج نیروهای آمریکایی از برجام را مستدل می سازد؟ و علاوه بر این، این سند توسط باراک اوباما امضا شده است، جهان حتی یک بار نیز از عدم پایبندی ایران به برجام چیزی نشنیده است.
آمریکا می گوید ما به توافقنامه جدید با ایران نیاز داریم. اما حتی اگر فرض کنیم که رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا افکار و ایده های جدید با شرایط جدید داشته باشد، اول باید آن را مطرح نمود. اما پیش از آن نباید نظم توافق نامه قبلی را از بین برد".