کد خبر: ۵۲۶۸۶۵
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۶

رفعِ نگرانی از ترک‌خوردگی‌های دیواره‌های شهر سوخته+عکس

برخی عکس‌های منتشر شده از شهر سوخته نشان می‌دهد دیوارهای کاهگی آن ترک‌ خورده و طناب‌های حفاظتی دور آثار نیز کنده شده‌اند با این حال معاون میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان این مسئله را مربوط به یک پروژه مرمتی دانسته است.
آفتاب‌‌نیوز :
اخیراً عکس‌هایی از شهر سوخته منتشر شد که نشان می‌داد دیوارهای کاهگی آن دچار ترک‌خوردگی شده است. هم‌چنین طناب‌های حفاظتی دور آثار این محوطه باستانی کنده شده و برخی از گردشگران روی اثر راه می‌رفتند. این موضوع را با معاون میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان در میان گذاشتیم. او مسئله را مربوط به یک پروژه مرمتی دانست و عکس‌های آن را در اختیار ایلنا قرار داد.

مجید کلانوری گفت: عکس‌هایی که دیده شده مربوط به منطقه مسکونی شرقی شهر سوخته است. در سال‌های گذشته بعد از آنکه این آثار از زیر خاک بیرون آمدند روی آن‌ها یک لایه حصیر گرفته شد و روی حصیر هم یک لایه کاهگل اندود شد.

معاون میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان ادامه داد: کاهگل یک اندود حفاظتی است. در محوطه‌های باستانی‌ برای حفاظت از آثار در برابر عوامل محیطی این لایه حفاظتی روی آثار کشیده می‌شود تا اصل اثر در برابر شستگی‌های باران و رفت و آمد گردشگران آسیبی نبیند.

او با بیان اینکه اندود کاهگل هر چند سال یکبار نیاز به تجدید دارد، گفت: این روش در فرهنگ گذشته‌‌ی ما سابقه دارد و در نگاه‌های مرمتی جدید نیزمورد استفاده قرار می‌گیرد. بر حسب میزان بارندگی و شرایط اقلیمی بازه زمانی تکرار این اندودهای کاهگلی متفاوت می‌شود.

او افزود: در سالی که گذشت بر اثر عوامل محیطی کاهگل‌ها آسیب دیدند. این کاهگل مربوط به سال 92 است که اجرا شده و نیاز به اندود دوباره داشت. امسال از اوایل بهار ما شروع به تجدید لایه‌های اندود کردیم. قاعدتاً به‌زودی به مناطقی که در عکس آمده بود نیز می‌رسیم.

او درباره‌ی این پروژه‌ی مرمتی توضیح داد و گفت: مسیرهای اصلی بازدید مرمت می‌شوند و یکسری ایستگاه‌ برای استراحت ایجاد می‌شود. سعی داشتیم این پروژه‌ی مرمتی در نیمه‌ی دوم سال انجام شود چون آب و هوا مساعدتر است. آثاری که اخیراً کشف شده‌اند با یک لایه اندود پوشانده می‌شود و آثاری که قبلاً اندود شده بودند نیز دوباره مرمت می‌شوند.

او درخصوص بازه‌ی زمانی این مرمت و میزان بودجه‌ی مورد نیاز آن، گفت: این پروسه کاری تا پایان شهریورماه به اتمام می‌رسد و میزان اعتبار مورد نیاز آن بالغ بر 250 تا 300 میلیون تومان است.

او گفت: شهر سوخته بالغ بر 280 هکتار مساحت دارد و این پروسه کمی زمان‌بر است. کارگاه مرمتی شهرسوخته فعال است. بخش کاخ سوخته و بنای یادمان در دست اندودکاری است که بعد از اتمام به نقاط دیگر هم می‌رسیم.

او درخصوص طناب‌ها نیز توضیح داد و گفت: تخته‌های کوتاهی هستند که از زیر آن‌ها طنابی رد می‌شود تا فقط محدوده‌ی آثار مشخص شود و گردشگران در آن نقطه تردد نکنند. در آنجا محدودیت‌هایی داریم و نمی‌توانیم میخ را محکم در زمین بکوبیم. این طناب‌ها هم در اثر بارندگی شل شدند و در همین اقدامات مرمتی‌، طناب‌ها هم به حالت اولیه‌شان برمی‌گردند.

او گفت: ارتفاع اثر 40 سانتی‌متر است و ما نباید دور آن را زنجیرکشی کنیم. باید فرهنگ سازی انجام شود و حتی در آینده همان تخته‌ها نیز برداشته شود. ما باید در فرهنگ جامعه به گونه‌ای کار کنیم که مردم ارزش یک اثر را بدانند و آگاه باشند که تردد و رفت و آمد روی اثر باعث فرسایش آن می‌شود. ولی ما فعلاً ما این تخته‌ها را نصب می‌کنیم.

کلانوری در واکنش به اینکه گفته می‌شود راهنمایی برای توضیح در سایت وجود ندارد، گفت: راهنمایانی وجود دارند که در سایت مستقر هستند. سایت شهرسوخته متفاوت با دیگر سایت‌های باستانی کشور است و از طرفی، وسعت آن بسیار زیاد است. ممکن است فردی که از این سایت بازدید می‌کند درخواست راهنما نکرده باشد. اکثر مردم فقط به پلکان اولیه شهر سوخته می‌روند و بعد از دیدن کاخ سوخته برمی‌گردند. اما برای افرادی که جدی‌تر بازدید می‌کنند در آنجا راهنمایانی مستقر داریم که آگردشگران را همراهی می‌کنند.

او افزود: در آن واحد ما سه باستان‌شناس در محل مستقر داریم که شیفت‌بندی هستند و به صورت چرخشی هر روز تغییر می‌کنند. تعداد آن‌ها بالغ بر 13 نفر است.


منبع: ایلنا

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین