آفتابنیوز : علت سوزش چشمها در اکثر موارد میتواند به سرعت تشخیص داده و با داروهای غیرنسخهای درمان شود. با این حال برخی از علل نادر سوزش چشم وجود دارد که ممکن است به درمان ویژهای نیاز داشته باشد.
این مقاله علل، تشخیص و درمان سوزش چشمها را مورد بررسی قرار داده است.
علل سوزش و گزگز چشمها
- بلفاریت (پلک آماس): از علائم بلفاریت پوسته پوسته شدن و شوره زدن پوست زمینه پلک است. از علائم دیگر این عفونت باکتریایی میتوان به قرمزی و ورم چشمها اشاره کرد.
- خشکی چشمها: هنگامی که مجاری اشک به میزان کافی اشک تولید نمیکنند یا اشک تولیدی آن از نوع مناسبی نیست چشمها خشک میشوند. خشکی چشمها بیشتر در زنان و افراد مسن اتفاق میافتد. از علائم این عارضه درد، قرمزی چشمها، احساس سنگینی پلکها و تاری دید را میتوان نام برد.
- حساسیتهای چشمی: هنگامی که مواد تحریک کننده داخل چشم شود، آلرژی چشمی که به نام ورم ملتحمه آلرژیک نیز شناخته میشود رخ میدهد. بدن در پاسخ به این مواد با تولید هیستامینها باعث سوزش چشم میشود. از عوامل ایجاد کننده آلرژی چشم میتوان به گرد و غبار، گرده گیاهان، دود، عطرها، پوست و موی حیوانات خانگی و برخی مواد غذایی اشاره کرد. سایر علائم آلرژی چشمی شامل قرمزی، ورم همراه با اشک و خارش چشمهاست.
- آفتاب زدگی چشمها: قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش (UV) اشعههای خورشید میتواند باعث آفتاب زدگی چشمها که با نام برف کوری نیز شناخته میشود، بشود. از علائم این عارضه علاوه بر سوزش چشمها، حساسیت به نور، درد، آبریزش چشم، دیدن هاله اطراف نورها و احساس وجود شن در چشمهاست.
- آکنه روزاسه چشمها: آکنه روزاسه چشمی یک بیماری است که موجب التهاب پلکها میشود. به طور کلی روزاسه نوعی بیماری پوستی است که باعث قرمزی و برافروخته شدن پوست میشود. از دیگر علائم آکنه روزاسه چشمی میتوان درد، حساسیت به نور و در موارد شدید از دست دادن قدرت بینایی را نام برد.
- ناخنک (زائده) چشمی: ناخنک چشمی رشد بافت گوشتی در قسمت سفید چشمهاست. این زائده معمولا در قسمت نزدیک به بینی چشم به وجود میآید، هر چند میتواند در قسمتهای خارجیتر چشم نیز بوجود بیاید. تصور میشود ترکیب خشکی چشمها و نور ماوراء بنفش (UV) باعث ایجاد ناخنک میشود. از علائم ناخنک میتوان به سوزش، خارش، قرمزی و ورم چشمها اشاره کرد. در برخی موارد رشد بافت اضافی میتواند قرنیه چشم را بپوشاند و بر قدرت بینایی اثر بگذارد.
تشخیص علل اصلی سوزش چشم
شناسایی عامل اصلی سوزش چشم بسیار مهم است. افراد مبتلا به سوزش چشم باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنند. پزشک متخصص با در نظر گرفتن سوابق پزشکی و علائم شخص علت اصلی سوزش چشمها را تشخیص میدهند. همچنین داروهای مصرفی فرد مبتلا نیز اهمیت دارد چرا که برخی داروها مانند ضد انعقادها میتوانند باعث سوزش چشمها شوند. پزشکان میتوانند با انجام یک آزمایش فیزیکی روی چشم علائمی چون بیماریهای چشمی، خشکی و آسیب چشمی را بررسی کنند. علاوه بر آن برخی تجهیزات تخصصی یا قطرههای چشمی به پزشک در معاینه چشم کمک میکنند.
درمانها و راهکارهای خانگی
نوع درمان سوزش چشم اغلب به علت اصلی آن بستگی دارد. به عنوان مثال اگر علت اصلی نوعی عفونت باکتریایی باشد پزشک ممکن است قطره چشمی آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت توصیه کند. درمانهای سوزش چشم اغلب به کاهش خشکی چشم کمک میکنند.
از دیگر درمانهایی که یک پزشک ممکن است برای سوزش چشمها توصیه کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمیز کردن حاشیه پلکها در نزدیکی پایه مژهها با استفاده از پاک کنندهای ملایم و آب گرم میتواند مفید باشد. پس از تمیز کردن چشمها میتوان با ملایمت چشمها را خشک کرد.
- استفاده از قطرههای روان کننده چشم برای کاهش قرمزی و بهبود راحتی چشمها توصیه میشود. برای چشمهای بسیار خشک پزشک ممکن است قطرههای روان کننده چشم یا اشک مصنوعی تجویز کند.
- اعمال کمپرس آب گرم بر چشمها نیز میتواند مفید باشد. کمپرس آب گرم را با خیساندن یک حوله نرم و تمیز در آب گرم و سپس قرار دادن آن روی چشمها انجام دهید.
- استفاده از قطرههای چشمی یا قرصهای آنتی هیستامین به کاهش اثرات واکنشهای آلرژیک در چشم کمک میکند.
- مصرف مکملهایی مانند روغن ماهی و بذر کتان میتواند به کاهش اثرات خشکی چشمها کمک کند. این مکملها به ویژه برای افرادی که به آکنه روزاسه چشمی مبتلا هستند، مفید است.
- خوردن مقادیر زیاد آب در طول روز میتواند به حفظ رطوبت و کاهش خشکی چشمها کمک کند.
- استراحت و وقفههای کوتاه مدت به هنگام استفاده از کامپیوتر نیز به کاهش خشکی و سوزش چشمها کمک میکند.
- استفاده از عینک آفتابی برای محافظت از چشمها در برابر اشعه ماورا بنفش و جلوگیری از سوزش بیشتر چشمها مفید است.
به گزارش سایت تخصصی مدیکال نیوز تودی، در حالی که سوزش چشمها میتواند دردناک باشد اما اغلب قابل درمان است. با این حال اگر فردی علائمی مانند کاهش یا از دست دادن قدرت بینایی داشته باشد باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کند.
در موارد نادری از خشکی شدید چشمها ممکن است پزشک عمل جراحی را توصیه کند.
منبع: ایسنا