آفتابنیوز : 
در صورتیکه نتایج انتخابات امروز همانگونه که ناظران پیشبینی میکنند به پیروزی دموکراتها در برابر جمهوریخواهان بینجامد، این دموکراتها هستند که برای نخستین بار از سالهای میانی دهه 1990 اکثریت هر دو مجلس موثر آمریکا را از آن خود میکنند و این مساله با توجه به تنشروز افزون حاکم بر روابط میان ایران و آمریکا که با حاکمیت جمهوریخواهان بر مجالس قانونگذاری ایالات متحده و کاخ سفید تشدید شد، میتواند تعامل سیاسی این دو کشور را هم وارد مرحله جدیدی نماید.
تاثیر انتخابات میان دورهای کنگره و سنای آمریکا بر روابط ایران با این کشور، نقش نتایج این انتخابات بر فرآیند سیاسی انتخابات شوراها و خبرگان در ایران و دورنمای تاثیر این انتخابات بر روابط میان ایران و آمریکا، موضوع گفتوگوی ما با «حمیدرضا ترقی» رئیس مرکز سیاست خارجی حزب موتلفه اسلامی است.
آقای ترقی! انتخابات میان دورهای کنگره و سنای آمریکا امروز برگزار میشود. نظر شما درباره این انتخابات چیست و فکر میکنید شانس کدام یک از احزاب یا جمهوریخواه برای پیروزی در این انتخابات بیشتر است؟ آنگونه که از قرائن و شواهد بر میآید دموکراتها در افکار عمومی آمریکا بر جمهوریخواهان پیشی گرفتهاند و شعارها و برنامههای آنها بیشتر مورد توجه مردم واقع شده است. این حزب برای پیروزی در انتخابات بعضا حملات تندی هم علیه بوش و سران جمهوریخواهان انجام دادهاند که با استقبال مردم آمریکا هم مواجه شده است.
تمام این مسائل نشان دهنده این هستند که رویکرد کنونی مردم آمریکا به دموکراتها بیشتر از رقیب است اما به نظر ما تفاوت چندانی بین این دو حزب بزرگ آمریکا با یکدیگر از نظر سیاستهای کلان و امنیت ملی و بینالمللی آمریکا در جهان وجود ندارد زیرا آنهایی که نقش اصلی را در پشت پرده سیاستهای خارجی آن کشور ایفا میکنند، با تغییر دولتها، سیاستهای خود را تغییر نمیدهند.
یعنی به نظر شما در ایالات متحده یک حزب پنهان وجود دارد که فارغ از دولتها و احزاب حاکم بر آنها، سیاستهای خارجی آمریکا را تعیین میکند؟ معمولا کادر رهبری آمریکا تحت تاثیر پشت پرده مراکز قانونی و دموکراتیک آن کشور است که تحت لوای کارتلهای بزرگ، سرمایهداران و صهیونیستها فعالیت میکنند. در آمریکا در هر دورهای از انتخابات وقتی جمهوریخواهان حاکم باشند و سیاستهای کلی آنها به بنبست رسیده باشد نوبت دموکراتها میشود تا چند صباحی حاکم باشند و بالعکس؛ یعنی هرگاه دموکراتها حاکم باشند و سیاستهای آنها دچار ناکارآمدی شوند، نوبت حکومت جمهوریخواهان است.
امروز هم تمام سیاستهای جمهوریخواهان در عراق، خاورمیانه، آمریکا جنوبی و حتی آسیای جنوب شرقی به بنبست کامل رسیده و این مساله نشان میدهد که در این دوره این دموکراتها هستند که بر سر کار آورده میشوند.
فکر میکنید حاکم بودن کدام یک از احزاب دموکرات یا جمهوریخواه در آمریکا بیشتر به سود منافع ملی ایران است و از تنشهای موجود در روابط دو کشور میکاهد؟ به طور تاریخی، استراتژی و خط مشیهای دموکراتها، نرمتر و آرامتر از جمهوریخواهان است. اما سیاستهای جمهوریخواهان خشنتر و سختتر است با این حال واقعیت این است که سیاستهای کلان هیچ تغییری نمیکنند.
در دوره حاکمیت جمهوریخواهان ادبیات آمریکا با کشورهای جهان خشونت آمیز و همراه با تهدید است اما دموکراتها اعتقاد دارند که باید «با پنبه سربرید» بنابراین از روشهایی مانند براندازی خاموش با استفاده از ابزار رسانهای در کشورهای مستقل مخالف خود است.
آیا نتیجه این انتخابات تاثیری هم بر روابط ایران و آمریکا خواهد داشت؟ به هرحال از این شرایط جدید بر میآید که جمهوری اسلامی ایران دارد به آهستگی وارد یک جنگ سرد با آمریکا میشود. این مرحله جدید ویژگیها و نشانههای خاصی دارد که نظام جمهوری اسلامی باید خود را برای ورود به آن و اتخاذ سیاستها و استراتژیهای جدید، آماده سازد.
برخی از اصلاحطلبان معتقدند که هرگاه دموکراتها در آمریکا حاکم بودهاند، فضای سیاسی داخلی ایران به نفع این جریان است و در مقابل هرگاه جمهوریخواهان در آمریکا اکثریت داشتهاند، تحولات سیاسی ایران به سود محافظهکاران رقم خورده است. با توجه به این مساله شما فکر میکنید نتیجه انتخابات میان دورهای سنا و کنگره آمریکا چه تاثیری بر انتخابات شوراها و خبرگان در ایران داشته باشد؟ انتخابات ایران روندی را طی میکند که طبق آن کمترین تاثیر را از مسائل جهانی میپذیرد اما به هرحال نمیتوان تاثیر فعل و انفعالات جهانی را بر مسائل داخلی کشورها نادیده گرفت. آنچه که در کشورهای جهان میگذرد تاثیراتی در مردم ما هم دارد اما رشد سیاسی مردم ایران به حدی رسیده است که دیگر گول ظاهر تغییرات تاکتیکی در کشورهای خارجی را نمیخورند. مردم ما به مسائل جهانی عمیق مینگرند و برداشتی برخلاف افکار عمومی جهان ندارند.
امروزه مقاومت در برابر دموکراسی آمریکایی در خاورمیانه که از صادرات دموکراتها است، فراگیر شده است و این دموکراسی در افکار مردم منطقه فریبی بیش نیست و ایستادگی مسلمانان خاورمیانه در برابر توطئهها نشان میدهد که مردم منطقه تاثیری از آمریکاییها نمیگیرند.
تحولات انتخاباتی در کشور ما هم نشان میدهد که مردم در نهایت به سوی آرمانهای امام انقلاب حرکت خواهند کرد.