آفتابنیوز : اینجا طبیعت و مردمانش فدای خندههای مهمان هستند و بس، اینجا مهر را در زیبایی طبیعت و مهربانی را در صداقت مردمانش مییابی، وقتی در شور و شعف طبیعت گم میشوی، وقتی که به فراسوی خیال صعود میکنی، وقتی به عروج خورشید و طریق احساس دل میسپاری آن وقت است که به آرامش رسیدهای.
اینجا طبیعت زیبا مانند عشوهگری است که دوست دارد عاشقانش را به دام زیبای خویش بیفکند و تا ابدیت نازها و زیباییهایش را برای آنها به ارمغان آورد.
اینجا کردستان است، پایتخت توت فرنگی ایرانزمین که همزمان با لبخند بهار به دلیل شرایط توپوگرافی و آب و هوای معتدل کوهستانی، مینیاتوری از زیبایی های آفریدگار و خالق اکوسیستم گیاهی و جانوری میشود.
زنان و مردان در بین بوتههای سبز مزارع توت فرنگی گم میشوند و رؤیاهای آنان در ریشه نشاء بوته توت فرنگی قد میکشد، بوی توتفرنگی فضای باغ را پرکرده است.
مردمان این دیار قدر این طلای سرخ را خوب میشناسند، اما چه کنند که تنها وسعشان کاشت است و داشت است و برداشت!
به خرداد که میرسی، طلای سرخ در بین مزارع سبز به چشمان نظارگر لبخند میزند و نوید آغازین روزهای برداشت را به ۱۳ هزار بهرهبردار کردستانی میدهد.
۷۰ تا ۸۰ درصد از توتفرنگی کشور در کردستان تولید میشود و به قول رئیس سازمان جهاد کشاوزی استان توتفرنگی کردستان محصولی ۱۰۰ درصد ارگانیگ است و هیچ سمی در فرایند تولید آن استفاده نمیشود و با تمام این اوصاف چیزی به عنوان واحد فرآوری این محصول هنوز که هنوز است در کردستان ایجاد نشده است حکایت مطالبه قدیمی مردمان این دیار از مسوولان است که بارها و بارها تکرار میشود، اما تاکنون جامه عمل پوشانده نشده و بهرهبرداران این ملکه میوههای کردستان همچنان چشم انتظار هستند.
جشنواره توت فرنگی روز پنجشنبه با حضور مهمانانی از ۲۰ استان کشور و جمعی از مسؤولان و مردمان دیار فرهنگ و هنر در روستای شیان برگزار شد.
مردم روستای «شیان» به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری با دعوت از مسؤولان و گردشگران با برگزاری نخستین جشنواره برداشت توتفرنگی در کنار معرفی ظرفیتها و جاذبههای گردشگری این روستا بخشی از مشکلات و کاستیها را نیز به صورت رو دررو و بدون هیچ واسطهای به گوش مسوولان رساندند و از آنها خواستند که در راستای رفع این مشکلات با هدف توسعه صنعت گردشگری در روستایشان همراهشان باشند.
بعد از پیادهروی ۱۰ دقیقهای در یکی از بالاترین نقاط روستا به محل برگزاری جشنواره توتفرنگی میرسیم، جشنی که در دل طبیعت برای انس گرفتن هرچه بیشتر مهمان با جاذبههای بکر و دستنخورده روستا راهاندازی شده است.
آوای دلنشین آبشار و سایهسار درختان گردو و سبدهای پر از توتفرنگی زیر نور خورشید که همچون طلای سرخ میدرخشد مهمانان را عجیب مجذوب خود کرده است تا جاییکه تا چشم کار میکند دوربین و گوشیهایی است که بدون وقفه توسط صاحبانشان این صحنهها را به ثبت میرسانند.
دهیار روستا، «شیان» را نگین گردشگری غرب کشور معرفی میکند و میگوید: شیان یک سال گذشته روستای هدف گردشگری شناخته شد و با تلاش متولیان امر به ثبت ملی رسیده است.
کاظمی خاطرنشان کرد: این روستا در حوزه کشاورزی با داشتن ظرفیتهای طبیعی، مردمانی از جنس مهربانی و رنج به عنوان یکی از بهترین تولیدکنندگان محصول توتفرنگی در کل کشور شناخته شود.
وی از نابسامانی بازار عرضه توتفرنگی به عنوان یکی از مشکلات اساسی در این منطقه نام برد و گفت: نبود کارخانه و عدم فراوری این محصول موجب شده است که دلالان دسترنج کشاورزان توتفرنگیکار را به راحتی به یغما ببرند.
فرماندار سنندج هم کردستان را ذخیرگاه فرهنگی ایران با ظرفیتهای گردشگری بسیار معرفی میکند و میگوید: بخشی از زیباییهای این استان را در روستای شیان میتوان نظارهگر شد.
ابراهیم زارعی گفت: کردستان به عنوان قطب توتفرنگی در ایران شناخته شده و سنندج هم مرکز بنیادی این محصول در کردستان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم، کشاورزی را یکی از محورهای مهم توسعه در کردستان میداند و میگوید: بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد از کل توت فرنگی کشور در کردستان تولید میشود و این محصول ۱۰۰ درصد ارگانیگ است.
خالد جعفری افزود: ۳ هزار و ۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت توت فرنگی در استان وجود دارد و ۱۳ هزار بهرهبردار توتفرنگی در استان فعالیت میکنند.
وی از اصلاح رقمهای توتفرنگی برای ماندگاری و بازار بیشتری این محصول در استان خبر داد و افزود: روستای شیان بیشترین استقبال را از رقمهای اصلاح شده دارند و در بحث آبیاری قطرهای هم کارهای خوبی انجام شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان هم از برگزاری ۵ جشنواره محصولات کشاورزی در استان خبر داد و گفت: این نخستین جشنواره محصولات کشاورزی است که امروز برگزار میشود.
سیدمحسن علوی گفت: جشنواره سیبزمینی در قروه، جشنواره گردو و انار در اورامان و جشنواره گندم در بیجار برگزار خواهد شد.
معاون استاندار کردستان هم برگزاری جشنواره توتفرنگی در روستای شیان میتواند نقش مهمی در تقویت فرهنگی و ایجاد انس و محبت ین مردمان ما و توسعه منطقه ایفا کند، اظهار کرد: جشنواره توت فرنگی جشنواره شکرگذاری و سپاسگذاری از نعمات پروردگار است، قدردان لطف و عنایت پروردگار هستیم که در میان مردمانی زندگی میکنیم که شاکر نعمات الهی هستند.
حسین فیروزی گفت: برگزاری این جشنواره بستر را برای حضور مسؤولان، گردشگران، هنرمندان، اصحاب رسانه و ... فراهم کرده است و امیدواریم این حضور موجب رونق و توسعه هرچه بیشتر این منطقه شود.
حضور تور لیدرهای ۲۰ استان کشور در این روستا بهانه خوبی برای معرفی جاذبههای گردشگری این روستا بود و به همین دلیل مردمان این دیار عزم خود را جزم کردند و هرآنچه از محبت، مهربانی، عشق، صفا و معرفت بود در طبق اخلاص گذاشتند.
شیرینی خوشآمدگویی و محبت بیدریغ زنان و مردان روستا از کوچک و بزرگ تا شیرینی توتفرنگی محلی دست به دست هم داد تا مهمانان این سفر را فتح باب حضور دوباره، اما این بار همراه خانواده در جشن طلای سرخ کردستان عنوان کنند.
بوی نان محلی در فضای طبیعی و بکر روستا، شربت و شیرینی تولیدی مردمان آبادی و آهنگ شاد هنرمندان دیارمان روزی را برای مهمانان روستای شیان آفرید که خاطرات شیرین آن سالها بر ذهنشان باقی خواهد ماند.
منبع: فارس