آفتابنیوز : جزیره ی اشک یکی از معروف ترین جزایر دریاچه ارومیه است که جاذبه های فراوانی دارد. این جزیره در قسمت جنوبی کبودان در 40 کیلومتری بندر گلمانخانه واقع شده است. وسعت کلی این جزیره 2115 هکتار می باشد.
جزیره ی اشک دارای یک چشمه ی آب معدنی است و یکی از جالب ترین زیستگاه های پرندگان بومی و حتی مهاجر است. برخی پرندگان مهاجر که در این منطقه دیده می شوند شامل تنجه، آنقوت، کاکایی و مرغ آتش است. این جزیره که در محدوده ی پارک ملی دریاچه ی ارومیه واقع شده است یکی از کمیاب ترین حیوانات دنیا را در خود دارد. گوزن زرد ایرانی که یکی از نادرترین گوزن های جهان به حساب می آید در این جزیره زندگی می کند.
گوزن زرد که در خطر انقراض بود با تلاش سازمان حفاظت محیط زیست در منطقه ی جزیره ی اشک از خطر انقراض نجات یافت. این گونه که در اصل، بومی سواحل شرق مدیترانه تا نواحی غربی ایران است تا سال 1875 نسل آن در تمامی مناطق به جز منطقه ی جنوب غربی ایران منقرض شد. تا سال 1940 تصور می شد که این حیوان به طور کامل منقرض شده اما در سال 1956 مشخص شد که حدودا 25 راس از آن در نواحی اطراف رودخانه ی دز و کرخه باقی مانده است. دولت ایران از همان سال تلاش خود را برای زنده گیری و تکثر این گونه و سپس رهاسازی دوباره به طبیعت شروع کرد. جزیره ی اشک با توجه به آب و هوای مناسبی که داشت برای تکثیر و رهاسازی این گونه مناسب تشخیص داده شد.
در سال 1392 تایید شد که تمامی گوزن های زرد وحشی منقرض شدند اما در سال 1396 ویدئویی منتشر شد که یک گوزن زرد بالغ در کانال آبرسانی کشاورزی گرفتار شده بود که بعدها مشخص شد این گوزن جزو گوزن های رها شده توسط اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان بوده است.
بیشتر گوزن های زرد ایرانی در محوطه های محصور مانند دشت ناز ساری، پناهگاه حیات وحش سمسکنده در مازندران، جزیره اشک و کبودان دریاچه ارومیه، میان کتل دشت ارژن و منطقه حفاظت شده پریشان (استان فارس) نگهداری می شود. البته چند راس و گونه از این حیوان در مراکز تحقیقات زیستی ایران و کشورهای اروپایی نیز وجود دارد.
گوزن زرد ایرانی عموما شبگرد است و اجتماعی زندگی می کند. حس بینایی این حیوان از مارال هم قوی تر است. به خوبی شنا می کند و بسیار محتاط است. با توجه به پوششی که دارد به خوبی می تواند خود را استتار کند.چشمه آب شیرین نیز برای گوزن زرد ایرانی کانال سازی شده تا این گونه دسترسی به آب را داشته باشد. برای دیدن این گونه نادر باید از سازمان حفاظت محیط زیست مجوز تردد دریافت کنید.
نکته: امروزه به علت کم آبی به منظور حفاظت از گوزن زرد ایرانی، تلاش شده تا این گونه از این منطقه خارج شود.
منبع: همگردی، سیری در ایران، ویکی پدیا