آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک دیپلمات آمریکایی در خصوص دلیل اینکه چرا واشنگتن با همه درخواستهای ایران مخالفت نکرد گفت: «کاملا بدیهی بود که ما نمیتوانیم موافقت همه اعضا را برای مخالفت با درخواستهای ایران بدست آوریم». سایر دیپلماتها نیز علت عدم مخالفت آمریکا با هفت درخواست دیگر ایران را مدنظر قراردادن تاثیری که این درخواستها بر روی مذاکرات مستقیم آمریکا و ایران در خصوص کاهش خشونتها در عراق میگذارند بیان کردهاند. یک مقام عالیرتبه آمریکایی که نخواست نامش فاش شود در این خصوص گفت: «من چنین فاکتوری را رد نمیکنم».
خبرگزاری آسوشیتدپرس که گزارش خود را بر اساس اظهارات چهار دیپلمات تهیه کرده به نقل از آنها نوشت: «انتظار بر آن است که این تصمیم با اجماع به تصویب برسد، اما حتی اگر متحدین ایران در شورای حکام و به احتمال زیاد کوبا شورا را وادار به رایگیری کنند، تعداد آنهایی که با اراک مخالفند برتری خواهد داشت». نشست کامل شورای حکام آژانس روز پنجشنبه و ساعت 10:30 به وقت محلی آغاز میشود. در آغاز این نشست همانند گذشته محمد البرادعی، مدیرکل آژانس درباره موضوع نشست سخنرانی میکند.
پیشبینی دیپلماتها در خصوص مخالفت اکثریت اعضای شورای حکام در مورد راکتور اراک در شرایطی صورت میگیرد که آمریکا نیز موافقت خود با هفت درخواست دیگر ایران را مشروط به عدم کمک آژانس به تهران برای ساخت راکتور آب سنگین اراک کرده است. علت مخالفت آمریکا درخصوص راکتور اراک این است که ایران میتواند از این راکتور برای تولید پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت تسلیحات هستهای استفاده کند.
گریگوری شولته نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جلسه قبلی شورای حکام در این خصوص گفت:«اگر آژانس با کمک به ایران در مورد ساخت راکتور تحقیقاتی اراک مخالفت کند ما آمادهایم در مورد هفت درخواست دیگر ایران به اجماع برسیم». شولته در ادامه اظهارات خود با اشاره به اینکه آمریکا در مورد اراک مصالحه نمیکند گفت:«راکتور اراک هنگامی که تکمیل شود قادر است سالانه پلوتونیوم مورد نیاز یک یا چند سلاح هستهای را تولید کند».
مخالفت تعدادی از اعضای شورای حکام و آمریکا با کمک آژانس به ایران در مورد راکتور اراک از حمایت اتحادیه اروپا نیز برخورداراست. در همین خصوص یک دیپلمات اروپایی با اشاره به اینکه کانادا و استرالیا نیز خواستار عدم کمک به ایران در مورد راکتور اراک شدهاند گفت:«نگرانی ما این است که چنین راکتوری میتواند در آینده مقدار قابل توجهی پلوتونیوم تولید کند که چنین امری میتواند خطر تکثیر تسلیحات هستهای را در پی داشته باشد».
پیشبینی دیپلمات در خصوص مخالفت با درخواست هشتم در حالی صورت میگیرد که ایران تاکید کرده است که راکتور اراک با یا بدون کمک آژانس به کار خود ادامه میدهد.