آفتابنیوز : مصرف حداکثر 6 گرم نمک در روز برای افراد بزرگسال مجاز تعیین شده است و مصرف بیش از این مقدار منجر به فشار خون بالا و افزایش خطر سکته مغزی و بیماریهای قلبی- عروقی میشود.
عرق حاوی مقادیری نمک است؛ بنابراین ساکنان مناطق بسیار گرم به دلیل تعریق زیاد، به سدیم بیشتری نیاز پیدا میکنند؛ اما ساکنان سایر مناطق به سدیم کمتری نیاز دارند. هنوز هیچ کشوری میزان مصرف روزانه نمک را به آستانه تعیین شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) یعنی زیر 5 گرم در روز کاهش نداده است.
اما نتایج یک مطالعه بین المللی ادعا میکند که هر دو نوع رژیمغذایی با نمک زیاد یا کم، برای سلامت افراد مضر بوده و خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش میدهند.
در این مطالعه، رژیم غذایی 95767 نفر در 18 کشور جهان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف منظم 7.5 و 12.5 گرم نمک (معادل 2 تا 5 گرم سدیم) در روز، تفاوت کمی با مصرف مجاز (6 گرم نمک) دارد.
دانشمندان مدعی شدند که مصرف بسیار کم نمک - زیر 5 گرم در روز - نیز افراد را در معرض خطر بالای ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی قرار میدهد.
پروفسور اندرو منت (Andrew Mente) از دانشگاه مکمستر (کانادا) و یکی از پژوهشگران این مطالعه تأکید کرد: نتایج مطالعه ما نشان داد که مصرف متوسط سدیم ممکن است در سلامت قلب و عروق نقش داشته باشد، اما نقش بالقوه مضر آن را در زمان مصرف کم یا زیاد نباید نادیده گرفت.
منت افزود: بدن ما نیازمند موادمغذی مانند سدیم است، اما باید مشخص کرد که این میزان دقیقا چقدر است. رژیمغذایی با نمک بالا (بیش از 12.5 گرم در روز) با افزایش خطر فشار خون بالا و سکته قلبی همراه است.
نتایج دیگر این مطالعه نشان داد، مشکلات قلبی- عروقی در مناطقی که مردم پتاسیم بیشتری مصرف می کنند کاهش پیدا میکند (پتاسیم در میوه، آجیل، سبزیجات وجود دارد).
این ادعای بحثبرانگیز که نتایج آن روز پنجشنبه گذشته (18 مرداد) در مجله پزشکی لانست (The Lancet) منتشر شد، با موجی از مخالفتها همراه شده است. مخالفان معتقدند که نتایج پژوهشهای مختلف، ارتباط بین مصرف کم نمک و خطر کمتر حمله قلبی و سکته مغزی را نشان دادهاند و این ادعا که مصرف کم نمک هم خطرساز است، درست نیست.
تام ساندرز (Tom Sanders)، استاد تغذیه کینگز کالج لندن و از جمله مخالفان این مطالعه تأکید کرد: موضوع بحثبرانگیز در این مطالعه، پیشنهاد کاهش مصرف نمک به کمتر از مقدار توصیه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) است که می تواند (برای سلامت افراد) مضر باشد.
ساندرز خاطر نشان کرد: افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی در مناطق مورد بررسی که سدیم کمتری استفاده میکنند، میتواند ناشی از علتهای دیگر یا مکانیسمهای ناشناختهای باشد که در این مطالعه شرح داده نشده است.
خبرآنلاین