به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر دفاع روسیه در مصاحبه با مجله آلمانی اشپیگل گفت: «هر کشوری تا زمانی که تحریم تسلیحاتی علیه کشوری در کار نباشد اجازه دارد به آن کشور تسلیحات بدهد».
ایوانف در ادامه اظهارات خود با اشاره به اینکه روسیه تنها انواع محدودی از تسلیحات پدافندی را میفروشد گفت: «برای مثال سیستم پدافند موشکی تورام یک بردی در حدود 40 کیلومتر دارد و هیچ تاثیری در توازن قدرت در منطقه ندارد».
دفاع ایوانف از فروش تسلیحات به ایران بعد از آن صورت میگیرد که در روزهای گذشته اخباری در خصوص تحویل اولین سری از سیستم پدافندی پیشرفته تورام یک در صدر اخبار خبرگزاریهای بینالمللی قرار گرفت ولی روسیه به سرعت چنین اخباری را تکذیب کرد.
یک مقام عالیرتبه نظامی روسیه به خبرگزاری ایتارتاس گفته بود که تحویل سیستم پدافندی مذکور به ایران آغاز شده و اولین مجموعه در حال حاضر به تهران تحویل داده شده است.
بعد از انتشار گزارشهای در این خصوص که با توجه خاص رسانههای آمریکایی و اسرائیل همراه شده بود نماینده شرکت «روس براون اکسپورت» در ایران این گزارشها را تکذیب کرد.
ایوانف در ادامه اظهارات خود با اشاره همکاری هستهای مسکو و تهران گفت که کاملا مطمئن است ایران با استفاده از تکنولوژی هستهای خود قادر به ساختن بمب نیست.
ایوانف همچنین با اشاره به اینکه غنیسازی اورانیوم در نیروگاه هستهای بوشهر صورت نمیگیرد گفت: «ما اورانیومی به ایران نمیدهیم که قابلیت تولید سلاح هستهای را داشته باشد و میلههای سوختی را به روسیه باز میگردانیم».
دفاع ایوانف از فروش تسلیحات پدافندی به ایران در حالی صورت میگیرد که آمریکا با متهم کردن ایران به داشتن برنامه تسلیحات هستهای پنهانی همواره روسیه را برای عدم ارسال این موشکها به ایران تحت فشار گذاشته است.
قرارداد فروش این مجموعه پدافند به ایران در دسامبر سال گذشته منعقد شده و طبق توافق طرفین روسیه متعهد گردیده که طول سالهای 2008-2006 میلادی 29 واحد از این سیستم را به ایران تحویل دهد. این موشکها قرار است در اطراف سایتهای هستهای ایران و همچنین نیروگاه هستهای بوشهر مستقر شوند.
آمریکا و اسرائیل به این قرارداد روسیه با ایران به شدت معترضند ولی مسکو اعلام کرده که موشکهای مذکور کاملا دفاعی هستند و هیچ دلیلی برای خودداری روسیه از اجرای این قرارداد وجود ندارد.
موشکهای «تورام یک» از روی سکوی پرتاب متحرک شلیک میشوند و میتوانند انواع هواپیماهای جنگی، هلیکوپترها و سایر اهداف هوایی متحرک را مورد حمله قرار دهند. این موشکها میتوانند 48 هدف را در ارتفاق 6 هزار متری ردیابی کرده و 2 هدف را در آن واحد مورد حمله قرار دهند.
قرارداد فروش این پدافند موشکی فوق پیشرفته که حتی آمریکاییها نیز اقدام به خرید آن کردهاند بزرگترین قرارداد نظامی روسیه با یک کشور خارجی است که طی سالهای گذشته امضا شده است. به گفته کارشناسان موافقت مسکو با ایجاد چتر حفاظتی قدرتمند بر فراز نیروگاه بوشهر به آن معناست که روسیه علنا سیاست ایستادگی را در قبال حمله محدود نظامی آمریکا به تاسیسات اتمی جنوب ایران را در پیش گرفته است.