آفتابنیوز : بنا به نوشته روزنامه واشنگتن پست دیدگاههای گیتس در مورد ایران و سوریه هماهنگ با نظریات گذشته وی و مخالف با سیاستهای جاری دولت جرج بوش است. وی خواستار تعاملات دیپلماتیک با تهران و دمشق شده است. رابرت گیتس خود در این زمینه میگوید: «حتی در سختترین روزهای جنگ سرد آمریکا با اتحاد جماهیر شوروی و چین وارد مذاکره شد و معتقدم آن کانالهای ارتباطی در مدیریت بخش بزرگی از مشکلات به ما کمک کرد».
وی پیش از آنکه توسط جرج بوش نامزد تصدی پست وزارت دفاع آمریکا شود عضو گروه مطالعات عراق بود. نتایج مطالعات این گروه حاکی از آن است که آمریکا میتواند بخشی از مشکلات خود در عراق را در تعامل با تهران و دمشق حل کند.
گیتس در مورد سوریه میگوید: «تعامل با سوریه لزوما نباید یک طرفه باشد و ما میتوانیم این مساله را با مشارکت دادن دمشق در کنفرانسهای منطقهای دنبال کنیم».
البته اشتباه است اگر با تحلیلهای این چنینی تصور کنیم نظرات متفاوت گیتس با جرج بوش در خصوص تعامل با ایران به معنای آن است که با وارد شدن وی به کاخ سفید باید شاهد تغییری آشکار در سیاستهای آمریکا در قبال ایران باشیم.
وزیر دفاع آینده آمریکا نیز بویژه در مورد برنامه هستهای ایران موضعی نزدیک به دیدگاههای بوش اتخاذ میکند. بنا به نوشته واشنگتن پست گیتس همچنان معتقد به توسعه و به کارگیری استراتژی سیستمهای دفاع موشکی است حتی اگر ناقص باشند و به طور کامل هم آزمایش نشده باشند. خود وی میگوید: «ایران و کرهشمالی به توسعه موشک های دور برد ادامه میدهند و مصصم هستند که سلاحهای هستهای بسازند از این رو دفاع با توانایی محدود در مقابل آنها بهتر از این است هیچگونه استراتژی دفاعی نداشته باشیم».