رییسجمهور برای پاسخگویی به سوالات پنجگانه نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح روز سهشنبه در صحن علنی این نهاد قانونگذاری حاضر شد.
به گزارش آفتابنیوز، سوال ۸۲ نماینده از رییس جمهور دربارهی عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز، استمرار تحریمهای بانکی، عدم اقدام شایسته دولت در خصوص کاهش نرخ بیکاری، رکود اقتصادی شدید چندین ساله و افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش خرید ارزش پول ملی است.
سوال جمعی از نمایندگان از رییسجمهوری، دهم مرداد با ۸۰ امضا در مجلس اعلام وصول شده و در دستور کار جلسه علنی صبح امروز(سهشنبه) مجلس قرار گرفت.
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی با استقبال علی مطهری، کاظم جلالی، احمد مازنی و محمدرضا تابش و همراهی جهانگیری معاون اول رییس جمهور وارد مجلس شورای اسلامی شد.
طبق ماده ۲۱۳ آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مدت طرح سوال از طرف سوالکنندگان ۳۰ دقیقه و مدت زمان پاسخ رییس جمهور یک ساعت است که طرفین میتوانند وقت خود را به دو بخش تقسیم کنند.
امکان سوال از رییس جمهور عمیق بودن تفکر دموکراتیک در نظام را نشان میدهد
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در آغاز جلسه علنی امروز ضمن تبریک عید سعید قربان و عید سعید غدیر، بیان کرد: اینکه در قانون اساسی طبق اصل ۸۸ آمده است که حداقل یک چهارم کل نمایندگان می توانند از وظایف رییس جمهور سوال کنند نشانگر عمیق بودن تفکر دموکراتیک در نظام جمهوری اسلامی است که بالاترین مقام اجرایی کشور خود را پاسخگوی ملت میداند و این ارزش بزرگی برای ملت ما است که همه مسئولین حتی در بالاترین سطوح خود را خادم ملت و پاسخگو در برابر ملت و نمایندگان ملت میدانند.
سوال کنندگان از رییسجمهور
رییسجمهور کسانی که به کشور خسارت وارد کردهاند را معرفی کند
محمد دهقان نایب رییس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه رییس جمهور باید بگوید چه کسانی به کشور خسارت وارد کردهاند، گفت: در ماههای اخیر دهها میلیارد دلار ارز از کشور بدون برنامه برای واردات کالاهای لوکس و غیرضروری اختصاص داده شده است.
آقای رییسجمهور رکود تورمی در دولت شما به اوج رسید
محمدحسین فرهنگی عضو فراکسیون ولایی مجلس گفت: آقای رییسجمهور در دولت شما به دلیل فقدان مدیریت کارآمد تورم تشدید شد و به اوج رسید و رکود تورمی ایجاد شد. وی گفت: در اصل ۱۳۴ قانون اساسی آمده که رییس جمهور مسوول اقدامات هیات وزیران است. جناب آقای رییسجمهور در ابتدای شروع دولت، شما تصویر موفقی از مدیریت آتی خود در اقتصاد ترسیم کردید هر چند که رکود مسئله نیست که در دولت شما ایجاد شده باشد اما در دولت شما به دلیل فقدان مدیریت کارآمد، تشدید شد و به اوج رسید و به رکود تورمی مبدل شد.
آقای رییس جمهور اختلاف سیاسی داریم اما ما در کنار شما ایستادهایم
همچنین سیدحسن نقوی حسینی سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: همه میدانند امالفساد کشور، بیکاری است. آقای رییس جمهور خانوادههایی را در نظر بگیرد که ۲ تا ۵ فرزند با سنین ۲۰ تا ۴۰ سال بیکار دارند که به دلیل نداشتن شغل به خانه پدری میروند؛ به خانهای که خودِ پدر یا بیکار است یا با دستمزد پایین برای این جوانان سفره پهن میکند. آقای رییسجمهور بیکاران کشور چند نفر هستند؟ ۲، ۳ یا ۵ میلیون نفر؟
چطور با داعش مبارزه میکنیم اما نمیتوانیم با قاچاق مبارزه کنیم؟
یکی دیگر از متقاضیان سوال از رئیس جمهورگفت، چطور میتوانیم با داعش مبارزه کنیم اما نمیتوانیم با قاچاق مبارزه کنیم؟ کوروش کرمپور حقیقی نماینده مردم فیروزآباد در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: دولت و مجلس در خدمت به مردم باید به درستی انجام وظیفه کنند. من نمایندهای هستم که به شهادت مردم و شخص شما همواره حامی دولت بوده وهستم و معتقدم حضور رئیس جمهور محترم در مجلس برگ زرینی از پاسخگویی مسئولین نظام به مردم است.
بیش از نیمی از احکام قانون بهبود محیط کسب و کار اجرا نشده است
حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان درمجلس نیز از عدم اجرای احکام قانون بهبود محیط کسب و کار و همچنین قانون رفع موانع تولید انتقاد کرد. وی اظهار کرد: چرا رییس جمهور به برنامههای اقتصادی خود پایبند نبوده است. متاسفانه شرایط کشور به سمتی رفته که هم معیشت مردم در تنگنا قرار گرفته و هم فعالان اقتصادی بیشترین مشکلات را از ناحیه تصمیمات دولت بر دوش خود حس میکند و ما شاهد رکود پروژههای صنعتی و عمرانی هستیم.
دولت برای خروج آمریکا از برجام سناریو نداشت
در ادامه جلسه سوال از رییس جمهور، حجتالاسلام مجتبی ذوالنور عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام دولت برنامهای برای ادامه راه نداشت چون کاخ آرزوهایی به نام برجام ساخته شده که با خروج ترامپ آن کاخ خراب شد. وی افزود: بعد از خروج آمریکا از برجام دولت برنامهای برای ادامه راه نداشت.
***
امروز روز مبارکی برای دموکراسی است
در ابتدای پاسخ به پرسشهای نمایندگان، رییس جمهور که در صحن علنی مجلس حضور یافته بود، گفت: امروز را روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردم سالاری دینی میبینم و هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است. حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانیگفت: امیدوارم سخنان امروز من در چارچوب آیه شریفه «و قل لعبادی یقولوا التی هی احسن» (همه باید به بهترین کلام و سخن و نیکوترین جملات نسبت به هم به کار ببریم) باشد. همچنین امیدوارم که بتوانم نقاط مورد نظر مقام معظم رهبری را که در توصیههایی که نسبت به جلسه امروز به من فرمودند، دقیقا مراعات کنیم.
پاسخ روحانی به سوال «کنترل قاچاق کالا و ارز»
پاسخ روحانی به سوال «ارزهای خارجی و ارزش پول ملی»
پاسخ روحانی به سوال «رکود اقتصادی»
پاسخ روحانی به سوال «کاهش نرخ بیکاری»
پاسخ روحانی به سوال «تحریمهای بانکی»
روحانی: همه چیز از 5 دی ماه 96 شروع شد
روحانی در بخش دوم سخنرانی خود در مجلس با بیان اینکه تاریخ تغییر شرایط کشور ۵ دی ۹۶ بود، گفت: در این زمان مردم دچار حیرت شدند، درست است که بعد از آن مردم در راهپیماییهای خود پاسخ قاطع به این شعارها دادند، اما در عین حال این حادثه یک حادثه کمنظیری بود و در سالهای گذشته ما چنین حادثهای نداشتیم. حادثه دیماه آقای ترامپ را به طمع انداخت تا که او در اواخر دیماه اعلام کند من در برجام نمیمانم مگر آنکه اروپا و دیگران با من راجع به منطقه و مسالهی موشک همراه شوند و اگر همراه نشوند یکجانبه از برجام خارج میشوم.
در پایان نشست سوال از رییس جمهور با رای نمایندگان، مجلس با انجام رایگیری علنی و با ورقه مخالفت کرد.
با رایگیری درباره پنج سوال از رییسجمهور
نمایندگان تنها از یک پاسخ روحانی قانع شدند
پنج سوال نمایندگان از رییسجمهور در جلسه علنی امروز سهشنبه مجلس شورای اسلامی به رای گذاشته شد که نمایندگان مجلس پاسخ رییس جمهور در مورد کنترل قاچاق را با ۱۲۳ رای موافق و ۱۳۸ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده مجلس شورای اسلامی حاضر قانعکننده ندانستند.
در ادامه نمایندگان با ۱۳۷ رای موافق، ۱۳۰ مخالف و ۳ رای ممتنع از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر پاسخهای رییس جمهور درباره استمرار تحریمهای بانکی را قانعکننده دانستند.
همچنین پاسخهای رییس جمهوری درباره کاهش نرخ بیکاری به رای مجلس شورای اسلامی گذاشته شد که نمایندگان با ۷۴ رای موافق، ۱۹۰ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۷۳ نماینده حاضر آن را نیز قانعکننده ندانستند.
نمایندگان همچنین پاسخ رییس جمهور در مورد رکود اقتصادی را با ۱۱۶ رای موافق، ۱۵۰ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر قانع کننده ندانستند.
پاسخ رییس جمهور درباره افزایش نرخ ارز نیز به رای مجلس شورای اسلامی گذاشته شد که نمایندگان با ۶۸ رای موافق، ۱۹۶ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۷۲ نماینده حاضر این پاسخها را قانعکننده ندانستند.
سوال از رییسجمهور به قوه قضاییه ارسال می شود؟
نمایندگان از پاسخ 4سوال مطرح شده از 5 سوال از رییس جمهور قانع نشدند، برای بسیاری این سوال مطرح شده که حالا بر اساس قانون چه اتفاقی می افتد؟
براساس اصل هشتاد و هشتم (۸۸) قانون اساسى، درصورتى كه حداقل يك چهارم كل نمايندگان بخواهند درباره يكى از وظايف رئيس جمهور سؤال كنند، بايد سؤال یا سوالات خود را به طور صريح و روشن و مختصر همگى امضاء و به رئيس مجلس تسليم نمايند. رئيس مجلس موضوع را در اسرع وقت به كميسيون تخصصى مربوط ارجاع مى نمايد.
هر كميسيون موظف است حداكثر ظرف يك هفته با حضور نماينده معرفى شده رئيس جمهور و نماينده منتخب سؤال كنندگان تشكيل جلسه دهد. در اين جلسه، نماينده رئيس جمهور پاسخ مقتضى را از طرف رئيس جمهور ارائه خواهد نمود تا به نمايندگان سؤال كننده گزارش شود.
پس از يك هفته از طرح سوال در کمیسیون یا کمیسیون ها چنانچه هنوز حداقل يك چهارم كل نمايندگان مجلس از سؤال خود منصرف نشده باشند رئيس مجلس موظف است در اولين جلسه سؤال یا سوالات آنان را قرائت و فوراً براى رئيس جمهور ارسال كند. اين سؤال ظرف چهل و هشت ساعت تكثير و در دسترس نمايندگان قرار مى گيرد.
تبصره ۱- تعداد سوالات نباید از پنج سوال بیشتر باشد.
تبصره ۲- پس از ارسال سوال یا سوالات برای رئیس جمهور، کاهش امضاها سبب خروج سوال یا سوالات از دستور نمی گردد.
ماده ۲۱۳- رئيس جمهور موظف است ظرف مدت يك ماه از تاريخ دريافت سؤال در جلسه علنى مجلس حضور يابد و به سؤال یا سوالات مطروحه نمايندگان پاسخ گويد مگر با عذر موجه با تشخيص مجلس شوراى اسلامى. مدت طرح سؤال از طرف نماينده منتخب سؤال كنندگان حداكثر پانزده دقيقه و مدت پاسخ رئيس جمهور حداكثر يك ساعت است که طرفین می توانند وقت خود را به دو بخش تقسیم نماینده. در این صورت همه سوالات و پاسخ ها در بخش اول وقت از هر دو طرف بیان می شود و در بخش دوم ابهامات سوال کنندگان و پاسخ های رئیس جمهور مطرح می گردد.
تبصره- پس از این مرحله درباره پاسخ رئیس جمهور به هر یک از سوالات از نظر قانع کننده بودن به صورت جداگانه رای گیری می شود.
چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیس جمهور به سوالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سوال نقض قانون یا استنکاف از قانون محسوب شود، آن سوال به قوه قضائیه ارسال می شود.
گفتنی است که پس از آن نتایج بررسی قوه قضائیه به مجلس ارجاع داده میشود و مجلس در اینباره تصمیم میگیرد.
منابع: خبرگزاری ایسنا و خبرآنلاین
خود این نماینده ها از همه بیشتر مقصرن