آفتابنیوز : سرویس بین الملل- چهار حرف بیش از بقیه حروف در سخنان ترامپ در روزهای اخیر به چشم میخورند: "ا"، "و"، "پ"، "ک". این هفته قیمت نفت به بالاترین میزان در طول چهار سال گذشته رسید. اما براستی چرا این اتفاق روی داد؟
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری "سی ان ان" در اینباره مینویسد پاسخ را باید در اقدامات و تصمیمات ترامپ یافت. در حالی که مقاومت سیاسی در برابر سیاست واشنگتن علیه تهران ادامه دارد و تنش ژئوپولیتیک بر سر این موضع افزایش یافته است، صادرات روزانه 2 میلیون بشکه نفت ایران به دلیل تحریم آن کشور در معرض خطر قرار گرفته است.
پوتین رییس جمهوری در نشست نشست سالانه انرژی در مسکو گفت که قیمت نفت به دلیل تحریم ایران توسط امریکا و مشکلات امریکا با ونزوئلا و رویدادهای لیبی افزایش یافته است. ترامپ در توئیت خود اما کشورهای عضو اوپک را مورد سرزنش قرار داده و گفته اگر آنان در جهت کاستن از قیمت نفت کار موثری انجام ندهند امریکا دیگر به آنان کمک نخواهد کرد. در صورتی که تولید نفت توسط اوپک کافی نباشد کنگره امریکا بحث درباره لغو قانون عدم تولید نفت را آغاز میکند.
واقعیت آن است که ترامپ در حالی از اوپک انتقاد میکند که اکثر اعضای آن از متحدان امریکا در خلیج فارس هستند؛ از عربستان سعودی تا کویت و امارات. تلاش ترامپ از هدف قرار دادن لفظی صادرکنندگان خلیج فارس با یک انگیزه خاص صورت میگیرد: او لفاظی شدیدی را عیله دولتهای عربی خلیج فارس که رقیب ایران هستند در پیش میگیرد تا آنان را وادار به افزایش تولید نفت کند و قیمت کاهش یابد.
ترامپ دائما میگوید امریکا از کشورهای خاورمیانه در برابر تهدید ایران حمایت میکند. او گفته بود آن کشورها بدون آمریکا نمیتوانند امن باشند در نتیجه باید با امریکا همراهی کنند و برای کاستن از قیمت نفت تولید و صادرات خود را افزایش دهند.
وزیر نفت عربستان سعودی در واکنش به این توئیت ترامپ گفته بود که عربستان تولید خود را افزایش میدهد اما تنها زمانی که سفارشات واقعی از سوی مشتریان وجود داشته باشد. با این حال، وزیر سعودی و "الکساندر نواک" همتای روس او نمیخواهند وضعیت سال 2016 یا 2008 تکرار شود: زمانی که قیمت نفت افزایش پیدا کرد و تولیدکنندگان عمده نفت خام بیشتری را تولید کردند و بازار با سقوط مواجه شد. بازارهای نفتی به قدری اشباع شدند که نفت برنت دریای شمال به کمتر از 30 دلار بازای هر بشکه در هر دو برهه بحرانی رسید.
اما سوال اساسی امروز این است: آیا افزایش قیمت به بیش از 80 دلار بازای هر بشکه صرفا بدلیل کمبود عرضه نفت است یا آن که ترامپ وموضع او علیه ایران دلیل اصلی افزایش قیمت بوده است؟ منابع نفتی ارامکو عربستان سعودی میگویند کمبود نفتی وجود ندارد. در اینجا یک معما وجود دارد. ترامپ از سویی مصمم است که تحریم اقتصادی علیه نفت ایران وارد کند و صادرات نفتی آن کشور را به صفر رسانده و ایران را مجبور به عقبنشینی از سوریه، لبنان، لیبی، بحرین و یمن کند در عین حال او نمیخواهد افزایش قیمت نفت را در انتخابات میاندورهای امریکا در ماه نوامبر ببیند چرا که میداند عامل اقتصادی اینچنینی میتواند به ضرر جمهوریخواهان تمام شود. نماینده ایران در اوپک نیز در اینباره خطاب به امریکاییها گفته که شما نمیتوانید کیک خود را داشته باشید و همزمان آن را بخورید. شما نمیتوانید همزمان صادرات نفت ایران را به صفر برسانید و قیمت نفت را نیز پایین نگهدارید. این دو با یکدیگر قابل دستیابی نیستند.
"سی ان ان" اما مینویسد فارغ از اختلافنظرهای سیاسی، مدیران اجرایی شرکتهای بزرگ انرژی از جمله بریتیش پترولیوم، توتال و رویال دویچ شل گفتهاند که نمیتوانند در پروژههای سرمایهگذاری ایران مشارکت کنند و این موضوع بر کاهش صادرات نفت ایران تاثیر چشمگیری خواهد گذاشت. ترامپ اعلام کرده کسانی که رژیم تحریم امریکا علیه ایران را نقض کند با مجازاتهای شدیدی روبرو خواهند شد. رییسجمهوری امریکا موضع خود را علیه ایران تغییر نمیدهد در نتیجه باید انتظار افزایش قیمت نفت به بشکهای 100 دلار را تا پایان سال 2018 میلادی داشته باشیم.