کد خبر: ۵۵۰۵۶۴
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۲

کدام مشتریان ایران در برابر تحریم‌ها ایستادند؟

هند به بازیگر، سرنوشت‌ساز تبدیل شد| چین و هند دیوار تحریم را شکستند
آفتاب‌‌نیوز :
تحلیلگران روس بر این باورند که ادامۀ روند خرید نفت ایران از سوی چند مشتری پر و پا قرص ایران، اختلالاتی را در شبکه تحریم‌های ترامپ ایجاد کرده است.

 روزنامۀ ماسکوفسکی کامسامولتس در گزارشی پیرامون نوسانات قیمت نفت نوشته است:

در بازار، رشد قیمت نفت تا سطح 100 دلار پیش بینی مي‌شود. این خبر خوبی برای روسيه است، هرچند علت اصلی رشد قیمت نفت تحریم‌های آمریکا علیه ایران عنوان شده است. ولی این خبر خوشی برای اقتصاد جهانی نیست: تعداد خریداران نفت خیلی بیشتر از فروشندگان بوده و منافع اقتصادی آمریکا به منافع تولید کنندگان نفت آن محدود نمی‌شود. حالا سئوال اینجاست آمریکا در مقاصد سیاسی خود تا چه اندازه مصر خواهد بود. آمریکا اعلام می‌کند تحریم‌ها 4 نوامبر اعمال مي‌شود. اتحادیه اروپا تهدید می‌کند مکانیزم دور زدن تحریم‌ها را طراحی کند.

ولی هند و چین خریداران اصلی نفت ایران هستند، نه کشورهای اروپایی. چین قبلاً اعلام کرده خرید نفت از ایران را ادامه می‌دهد. سنگ اصلی در این میان برای آمریکایی‌ها هند است. این کشور با واشنگتن وارد گفتگوی فعال شد و فعلاً قصد ندارد خرید نفت از ایران را متوقف کند.

واشنگتن از صحبت با دهلی در جهت کاهش خرید نفت از ایران حرف می‌زند. ولی قیمت برای هند مسئله مهمی است: محاسبه شده که رشد قیمت نفت به میزان 10 دلار در هر بشکه، سرعت رشد تولید ناخالص داخلی را 0,3 درصد پایین می‌برد، ایران هم در شرایط کنونی البته آماده امتیاز دادن، چون تخفیف در قیمت و حمل نفت و بیمه محموله و دریافت مبلغ با روپیه، است. فعلاً هند بجای کاهش، خرید نفت از ایران را افزایش می‌دهد.

در مورد عربستان سعودی احتمال برای بالا بردن محسوس سطح تولید نفت تردیدهایی وجود دارد. در روسيه هم برخی مقامات چون وزیر انرژی و رئیس شرکت "لوک‌‌اویل" امسال گفتند کشور به حداکثر ممکن در سطح تولید نفت رسیده است.
به این ترتیب، "پنجره"های هندی و چینی در دیوار بلند تحریم‌های آمریکا باعث مي‌شود این تحریم‌ها بی‌معنی شود. یعنی نباید در مورد نقش تحریم‌ها اغراق گفته شود، آنها می‌توانند مدتی قیمت نفت را تا سطح 100 دلار بالا ببرند ولی این مدت کوتاه خواهد بود.

صادرات نفت 

در همین حال میخاییل سرگئیف، در گزارشی با عنوان "واشنگتن نتوانست درآمدهای نفتی تهران را صفر کند" در روزنامه نزاويسيمايا گازتا نوشته است:

در دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از امکان ملایم‌تر کردن تحریم‌های ثانوی علیه ایران حرف زده مي‌شود. سه ماه قبل مقامات دولت آمریکا از قصد به صفر رساندن صادرات نفت ایران سخن راندند. امروز معلوم شده که حمله تحریمی به ایران شکست خورده، زیرا بسیاری از کشورها خرید نفت از ایران را ادامه می‌دهند. واشنگتن در این رابطه تهدید خریداران نفت ایران را ملایم‌تر کرده و تاکتیک مذاکرات انفرادی را پیشه می‌کند. لازم به ذکر است هند، چین و ترکیه اعلام کرده‌اند برغم تحریم‌های آمریکا، خرید نفت از ایران را ادامه می‌دهند. محمد بن سلمان ولیعهد سعودی قبلاً گفته بود کشورش می‌تواند با افزایش صادرات خود به میزان 1,3 میلیون بشکه در روز، خروج ایران از بازار نفت را جبران کند. وزیر نفت ایران معتقد است این سخنان زیر فشار آمریکا بیان شده و در واقع سعودیها یا کشور دیگری نمی‌تواند صادرات نفت ایران را جبران کند.

ایگور سوبوتین، تحلیگر روس در گزارشی دیگر نوشته است:

ریسک‌های بزرگ برای اقتصاد جهانی در کانون توجه افراد شرکت کننده در ملاقات سالانه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی قرار داشت. در وهله اول عواقب سیاست خارجی آمریکا مطرح است. نمایندگان بلندمرتبه اتحادیه اروپا سعی داشتند با استفاده از این فرصت، با وزیر دارایی آمریکا در مورد منصرف شدن از تحریم‌های ایران صحبت کنند.

واقعیت این است که دولت ترامپ تاکنون بطور نهایی در مورد بانک‌های ایرانی تصمیم نگرفته است. اروپایی‌ها می‌خواهند آمریکایی‌ها را به عدم قطع ارتباط بانک‌های ایرانی با سیستم سوئیفت متقاعد کنند، ولی طرف آمریکایی فعلاً به این درخواست‌ها توجه نمی‌کند. در عین حال چند مقام آمریکایی به نشریه "Washington Free Beacon" گفتند مسئله تحریم‌های ایران حتی درون دولت ترامپ تفرقه انداخته است.

رئیس‌جمهور ترامپ و اعضای شورای امنیت از قطع ارتباط ایران با سیستم سوئیفت حمایت می‌کنند در حالی که وزارت دارایی آمریکا با این امر مخالف است. نمایندگان کنگره و سنای آمریکا همچنان از تحریم‌های ایران حمایت می‌کنند. اینجا اتحادیه اروپا با انتخاب دشواری مواجه مي‌شود. یا اروپا باید به عنوان طرف مستقل سیاست بين‌المللي ایفای نقش کرده یا درخواست‌های ایالات متحده را قبول کند.

منبع: خبرانلاین
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین