کد خبر: ۵۵۲۹۸
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۸۵ - ۱۰:۲۶

بلیکس: ایران باید آبرومندانه تعلیق کند

آفتاب‌‌نیوز :  بلیکس در این گفتگو با رد «غیرقابل‌حل» بودن پرونده هسته‌ای تهران گفت: این یک پرونده پیچیده و چندلایه است، با این‌حال من امیدوارم آغاز مذاکرات به رفع بن‌بست موجود منجر شود. تحقیق مستقلی که توسط موسسه ما* انجام شده به این نتیجه رسیده‌است که تمام کشورهایی که برای دستیابی به سلاح اتمی تلاش می‌کنند در درجه اول نگرانی‌های امنیتی است. هندی‌ها از ترس چین این کار را انجام دادند، پاکستانی‌ها از ترس هند و اسرائیل نیز به سبب واهمه‌ای که از همسایگان عربش داشت وارد این فرآیند شد. اگر ایران نیز آنگونه که ما غربی‌ها فکر می‌کنیم در اندیشه دستیابی به چنین تسلیحاتی باشد باید ریشه آن را در نگرانی های امنیتی این کشور جستجو کرد و به این موضوع نیز پرداخت که همسایگان این کشور در خلیج فارس نیز به دنبال ایران در پی یافتن چنین تسلیحاتی خواهند بود.

بلیکس در ادامه این مصاحبه گفت : همانطور که همه امروز می‌دانیم آنها(ایران) این برنامه را در سالهای پایانی دهه هشتاد آغاز کرده‌اند و به نظر می‌رسد نگرانی از رفتارهای غیرمتعارف حکومت صدام‌حسین نخستین عاملی بوده که تهران را وادار به آغاز چنین برنامه‌ای ساخت، امروز آن تهدید دیگر وجود خارجی ندارد ولی ایرانی ها ممکن است فکر کنند که اسرائیل می تواند یک تهدید اتمی متوجه کشورشان کند.

اما اگر راههای دیپلماتیک برای حل مسالمت‌آمیز بحران هسته‌ای ایران به شکست بیانجامد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ 

هانس بلیکس در پاسخ به سئوال فوق نیز معتقد است با توجه به اینکه مطابق بدبینانه‌ترین برآوردها ایران حداقل 4تا5 سال با ساخت بمب اتم فاصله دارد صحبت کردن درباره شکست دیپلماسی خیلی زود است و بهتر است به‌‌جای القای پیش‌بینی‌های بدبینانه بر روی این موضوع تمرکز کرد که چگونه می توان تهران را متقاعد ساخت تا به شکلی آبرومندانه برنامه غنی‌سازی‌ (اورانیوم) را موقتا کنار گذارد.

دکتر بلیکس با انتقاد از رویکرد آمریکا و بریتانیا برای تصویب تحریم‌های سختگیرانه علیه تهران می‌گوید: به عقیده من در چنین موضوعاتی تحریم فقط باعث گسترده‌تر شدن ابعاد بحران خواهد شد، بویژه اگر شما به مرحله‌ای برسید که تحریم‌ها همراه با تهدید به استفاده از زور باشد. مانورهای جدید آمریکا در خلیج فارس نیز باعث خواهد شد تا عده بیشتری در ایران مدافع انحراف برنامه هسته‌ای کنونی به سمت تسلیحات اتمی شوند، با این استدلال که اگر عامل بازدارنده وجود نداشته باشد این مانورها می تواند تبدیل به یک حمله نظامی واقعی شود.

بلیکس معتقد است برای حل این بحران هویج کارکرد بسیار بهتری از چماق دارد «و مهمترین هویجی که واشنگتن اکنون بایست به تهران بدهد سپردن یک تضمین امنیتی در قبال کنارگذاشتن فعالیت‌های غنی‌سازی است». 


 *هانس بلیکس طی سالهای 1981 تا 1997 مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده و در سال 2000 به عنوان رئیس کمیسیون بازرسی و تحقیق سازمان ملل متحد انتخاب شد و تا سال 2003 این سمت را حفظ کرد. او هم اینک رئیس یک کمیسیون تحقیقاتی ویژه در خصوص تسلیحات‌‌کشتارجمعی وابسته به دولت سوئد است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین