کد خبر: ۵۵۳۶۸
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۳۸۵ - ۱۲:۲۳
تحلیل‌ حبیب‌الله پیمان از نتایج انتخابات

اصلاح‌طلبان دنبال تسخیر قدرت نباشند

آفتاب‌‌نیوز : این فعال سیاسی افزود: در اینجا این سوال مطرح می‌شود «که چرا مردم این‌گونه گزینش می‌کنند». باید گفت این رفتار مردم به این علت است که فاقد تشکیلات هستند و به صورت توده‌وار رای می‌دهند و هر فرد این جامعه مستقل از نخبگان درون قدرت از خود توان مقابله با مشکلات را نمی‌بیند برای اینکه یک وحدت و همبستگی در جامعه نجوشیده و سازمان‌های مردمی وجود ندارد که خواسته‌های آنها را نمایندگی کند.

به اعتقاد وی، مردم به دلیل اینکه در مقابله با قدرت‌های مسلط احساس ناتوانی می‌کنند راه‌ دیگری را در برابر خود نمی‌یابند، در نتیجه انتخابات را فرصتی می‌دانند که شاید با رای دادن به جریانی، آینده بهتری را برای خود رقم بزنند. 

پیمان در پاسخ به اینکه «آیا فضای سیاسی جدیدی پس از این انتخابات شکل گرفته؟» توضیح داد که مردم شاهد آن هستند که پس از یک‌ سال‌ونیم از عمر دولت نهم گشایشی در زندگی آنها حاصل نشده و گرانی و تورم نه تنها مهار نشده بلکه افسار گسیخته می‌تازد و مشکل بیکاری حل نشده و بحران‌های جدیدی هم در راه است و تمام توجه دولت نهم متوجه برنامه‌های بلند پروازانه در عرصه بین‌المللی است و در عرصه داخلی نیز شعارهای آن تحقق پیدا نکرده است، این موضوع باعث رویکرد منفی مردم به حامیان دولت نهم است. 

وی در عین حال تاکید کرد: با توجه به این موضوع است که مردم به جریان مقابل ـ محافظه‌کاران معتدل و اصلاح‌طلبان‌ـ رای دادند چون که جریان حاکم را افراطی می‌دانند. اما اینکه مردم چگونه به این نتیجه رسیدند باید گفت که مرد تجربیات و مشاهدات خود را به هم منتقل می‌کنند و به یک دیدگاه مشترک می‌رسند. فارغ از هرگونه ارتباط با احزاب و گروه‌های رسمی و این تعامل در صف اتوبوس‌ها در تاکسی‌ها و در جامعه، پنهان از نخبگان شکل می‌گیرد. به همین دلیل است که احزاب و گروه‌‌های سیاسی نمی‌توانند پیش‌بینی واقعی از رفتار مردم ارائه دهند. 

به گفته این تحلیلگر سیاسی، اینکه این موفقیت را افق جدیدی به روی توسعه سیاسی بدانیم قابل تردید است و قبل از پاسخ به این پرسش اصلی که «آیا راه به سوی توسعه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از دو راهبردی که تاکنون ارائه شده ـ اصلاحات از بالا و اصلاحات از پایین ـ کدام یک موفقیت خواهد داشت» نمی‌شود راجع به آینده نظر داد. 

پیمان تصریح کرد: بسیاری از اصلاح‌طلبان بر این باورند که برای ایجاد اصلاحات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در درجه اول باید دولت و مجلس را تسخیر کرد و از آن طریق با تصویب قوانین، اصلاحات را انجام داد. این تئوری در رژیم گذشته نیز مطرح بود. این در حالی است که تئوری تسخیر حاکمیت و اصلاحات از بالا از مشروطه تاکنون شکست خورده است. 

پیمان معتقد است: اصلاحات زمانی می‌تواند به نتیجه برسد که از پایین و متن جامعه شکل گرفته باشد و تغییرات ابتدا در جامعه صورت بگیرد و سپس دولت تحت تاثیر تغییرات جامعه، تغییر بپذیرد. در این صورت است که مردم به خود آگاهی تاریخی می‌رسند و متشکل می‌شوند و در نتیجه می‌توانند نمایندگان خود را داشته باشند و حرف‌شان را بزنند و از این طریق با کمک رسانه‌های جمعی و یا رای دادن و یا تسخیر قدرت توسط چند حزب، دولت را در جهت خواسته‌های خود مجبور کنند. بنابراین باید راهبرد را از پایین به بالا آغاز کرد. یعنی با جریان سازی در درون جامعه، بسترهای لازم برای توسعه سیاسی و خود‌ آگاهی و همبستگی مردم ایجاد کرد و این تکیه اساسی برای برقراری دموکراسی است. 

این فعال ملی ـ مذهبی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر رفتار سیاسی اصلاح‌طلبان تغییر نکند و همچنان بر این باور باشند که از طریق به دست آوردن پایگاه‌هایی در نهادهای قانون‌گذاری و اجرایی می‌توانند به شعارهای خود جامعه عمل بپوشانند و تغییرات ماندگار به وجود آوردند، تکرار خطای گذشته است و نتیجه‌ای نخواهد داشت. مگر اینکه از این اقبال مردم برای ایجاد شبکه‌های ارتباطی مردمی استفاده کنند و برای مدتی طولانی هدف تسخیر کامل قدرت را کاملا کنار بگذارند. 

پیمان تاکید کرد: در حال حاضر چون هرگونه اقدام برای تسخیر قدرت، تهدید موقعیت جناح‌های دیگر است، اصلاح‌طلبان با واکنشی مشابه دوران اصلاحات مواجه خواهند شد و چون اصلاح‌طلبان فاقد پایگاه اجتماعی سازمان یافته هستند، نمی‌توانند از حقوق خود و مردم در مقابل این واکنش دفاع کنند. بنابراین، اصلاح‌طلبان باید به پایگاه‌هایی مانند شوراها و پارلمان به همان اندازه که فضای امن‌تری برای خدمت به مردم ایجاد کنند و خواسته‌های آنها را منعکس کنند بسنده کنند، اگر در همین سطح باشد مطلوب است. 

پیمان در پاسخ به این سوال که «نتایج انتخابات تا چه حد در فضای جدید تاثیر گذار خواهد بود؟» پاسخ داد: نتایج انتخابات تاثیر محسوسی روی رفتار جناح‌های محافظه‌کار خواهد گذاشت، اما تغییر معنی‌داری در سیاست‌ها به وجود نمی‌‌آید. محافظه‌کاران سعی خواهند کرد که خود را آماده کنند در دوره بعد مجددا قدرت را به دست بگیرند. بنابراین نتیجه‌ انتخابات تاثیر روانی دارد که اگر توسط اصلاح‌طلبان به خوبی مورد استفاده قرار گیرد، می‌تواند موثر باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین