آفتابنیوز : روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی از اقدامات آمریکا در مقابل ایران مینویسد: در حالیکه جرج بوش دو سال پایانی دوره ریاست جمهوریاش را میگذارند، نشانهها حاکی از آن است که جرج بوش صبر خود را در مورد برخورد با ایران در قالب شورای امنیت سازمان ملل از دست داده است، همانند آنچه که در سال 2003 در مورد عراق انجام داد.
از اینرو وقتی کاندولیزا رایس به اروپا و خاورمیانه سفر کرد به متحدان آمریکا گفته شد که واشنگتن به دنبال تحریمهای شدیدتر شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران نیست.
به اعتقاد جیم هوگلند نویسنده واشنگتن پست مواضع روسیه در قبال تصویب تحریم علیه ایران نیز میتواند در استراتژی جدید بوش موثر باشد. مخالف سخت و غیر قابل انتظار روسیه حتی برای تحریمهای ضعیف که پس از دو ماه بحث و رایزنی اتخاذ شد باعث افزایش دلسردی بوش نسبت به ولادیمیر پوتین شد.
در مقابل دولت آمریکا به جای بازگشت به شورای امنیت و تصویب یک قطعنامه جدید، تلاش گستردهای را برای ایجاد یک ائتلاف علیه ایران آغاز کرده است. تجارت، سرمایهگذاری و بهای نفت اهداف اولیهای هستند که آمریکا برای این ائتلاف انتخاب کرده است.
آمریکا از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته است تا اعتبارات صادراتی به ایران را متوقف کنند و بانکهایشان را برای پیوستن به مبارزهای که رهبری آن را وزارت خزانهداری آمریکا بر عهده دارد و هدف آن اعمال فشار بر موسسات مالی ایران است تشویق کنند.
ضعف ایران در مدیریت میادین نفتی این کشور را نیازمند تکنولوژی و سرمایه خارجی ساخته و همین مساله تهران را در مقابل این فشارها آسیبپذیر ساخته است.
با روشن شدن نگرانیهای عربستان سعودی در مورد ایران ائتلاف آمریکا بیش از پیش تقویت شد. چرا که معلوم شد ریاض آنقدر نگران هست که از نفت به عنوان سلاحی علیه دولت محمود احمدینژاد استفاده کند. وزیر نفت عربستان با درخواست ایران با رای کاهش تولید اوپک که با هدف ممانعت از کاهش قیمت نفت برنامهریزی شده بود مخالفت کرد. میزان تولید عربستان به این کشور اجازه میدهد به راحتی قیمتهای اوپک را بالا یا پایین ببرد. از سوی دیگر جمعیت کم این کشور آن را در مقابل به تعویق افتادن درآمدهای نفتیاش انعطافپذیر ساخته است چیزی که ایران فاقد آن است.
از اینرو میتوان گفت مبارزهای که آمریکا برای اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران آغاز کرده موثرترین گزینه برای تحت قراردادن آنهاست. اما واقعیت این است که اروپا و عربستان و نه دولت جرج بوش کنترل این مبارزه را بر عهده دارند.
مدیریت مبارزهای که بهای آن بوسیله دیگران پرداخت میشود نیازمند مهارت، رایزنیهای گسترده و صبر زیاد است.
واقعیت دیگری از نظر نویسنده واشنگتن پست که سیاستمداران آمریکایی باید به آن توجه کنند این است که چنین مبارزهای با تاکتیکهای عجولانه یا استفاده از نیروی نظامی در عراق تضعیف میشود. ضمن آنکه اختلافات خانواده سلطنتی سعودی در مورد چگونگی برخورد با ایران نیز باید به دقت از سوی واشنگتن بررسی شود و با ایران نیز در مورد چگونگی پیشرفت این مبارزه اجماع صورت بگیرد.
این نکته را نیز به تحلیل واشنگتن پست باید افزود که اروپاییها تا حدی با تحریمهای وسیع آمریکا علیه ایران همراهی خواهند کرد. چرا که اروپا بیش از آمریکا دارای روابط تجاری با ایران است، بنابراین تحریمهای اقتصادی علیه ایران به اروپا و نه آمریکا ضربه میزند.
بنابه نوشته واشنگتن پست همه موارد یاد شده برای تحت فشار قرار دادن ایران زمان بر است. بوش باید برای اشتباهاتی که در نتیجه سرعت بخشیدن به اقداماتش علیه ایران بوجود میآید آماده باشد. البته این سرعت نیز نتیجه به پایان رسیدن دوران ریاست جمهوری وی است.
به گفته ژنرال «مارشال دوگل» تاریخ حتی زمانیکه گورستان پر از رهبران بزرگ است نیز ادامه پیدا میکند.