آفتابنیوز : آفتاب: مهدی کروبی، دبیر کل حزب اعتماد ملی روز سه شنبه در دفتر کارش میزبان گروهی از فعالان سیاسی سرشناس و دولتمردان سابق بود که در مجلسی با عنوان «هماندیشی نخبگان» به بیان دغدغههای خود در مورد اوضاع کشور و شرایط بینالمللی فعلی پرداختند. چهرههایی چون محمد باقر نوبخت، حسین موسویان، محمد صدر، نورالدین پیرموذن، محسن مهرعلیزاده و...
صرفنظر از مباحث مطرح شده در جلسه، تاکید رئیس مجلس ششم بر طرح دیدگاهها و نگرانیهای حاضران با هاشمی و خاتمی و نیز انعکاس جمعبندی جلسه به «رهبری نظام» شاید مهمترین دستاورد این هماندیشی به شمار برود.
در ابتدای این جلسه مهدی کروبی با اشاره به سختیهایی که مردم ایران برای به ثمر نشستن و حفظ انقلاب اسلامی متحمل شدهاند خاطرنشان کرد: اكنون همان كسانی كه سختیها را دیدهاند و از آنها عبور كردهاند، احساس نگرانی میكنند.
كروبی با اشاره به شرایط داخلی و بینالمللی، دشمنتراشیهای اخیر را بیسابقه دانست و گفت: در حال حاضر ما بحرانآفرینیها و دشمنتراشیهایی میكنیم كه در طول تاریخ انقلاب بیسابقه بوده است و اكنون مسوولانی كه مسوولیت سنگینی بر عهده دارند و مسوول اجرایی هستند، حرفهایی میزنند و كارهایی انجام میدهند كه در آن دوران دیده نمیشد و این مسائل همه را نگران كرده است.
آمریكا به دنبال برخورد جدی با ایران است
پس از سخنان كروبی، موضوع عراق كه اكنون به نظر میرسد برای منافع ایران بسیار حائز اهمیت است، مورد توجه قرار گرفت و فردی كه سالها آشنایی به مسائل بیناللملی داشته به تحلیل شرایط حاضر پرداخت. هنگامی که دكتر سید محمد صدر كه معاونت عربی آفریقایی وزارت خارجه دوران سید محمد خاتمی را عهدهدار بود در جایگاه سخنران قرار گرفت، از نامهای كه به محمود احمدینژاد در همان اولین روزهای ریاستجمهوریاش نوشته شده است، سخن گفت؛ نامهای كه به گفته او اكنون تنها به خاطرهای تبدیل شده و شاید هیچگاه رییسجمهور نهم ایران آن را نخوانده است.
وی به بررسی تحریمهایی كه برای ایران تعیین شده است پرداخت و گفت: تحریم در عرصه روابط بیناللملی مقدمه انزوای بیناللملی است و انزوا مقدمه تهدید برای امنیت یك كشور است. بدین معنی هرگاه بخواهند یك كشوری را تهدید كنند، باید آن را در انزوا قرار دهند و برای آن رابطهاش را با همسایگانش قطع كنند. صدر تاكید كرد: اگر این روند شروع شود، تحریمها افزایش مییابد و نظام مقدسی كه همه در آن مقلد امام (ره ) بودیم و هستیم در معرض خطر قرار میگیرد.
صدر به استراتژی جدید بوش در عراق اشاره كرد و گفت: به نظر من افزایش نیروی نظامی در عراق استراتژی جدید بوش نیست بلكه استراتژی جدی بوش در رابطه با ایران و عراق است، یعنی اینكه آمریكا تصمیم گرفته در داخل عراق به صورت جدی با ایران برخورد كند و این به بهانه دخالت ایران در امور عراق است.
صدر با اشاره به رایزنیهای آمریكا برای همكاری سوریه با این كشور در مسائل عراق، گفت: آمریكا در گفتوگو با سوریه اعلام كرده است كه اولویت اول او در خاورمیانه عراق است و لبنان و فلسطین اولویت اول اسرائیل است و اگر سوریه با آمریكا درباره اولویت اولش همكاری كند، در اولویت اول اسرائیل، با سوریه همكاری میكند. وی افزود: با اقداماتی كه آمریكا در عراق در ارتباط با دیپلماتهای ایرانی و سپس كنسولگری انجام داد، اعلام كرد كه میخواهد با ایران برخورد جدی كند و ما باید با دقت و تدبیر عمل كنیم و هر چه «ممكن است تهدیدی برای ایران باشد» را برطرف كنیم.
گزارش موسویان از روند پرونده هستهای ایران
سخنران بعدی جلسه عضو ارشدتیم سابق مذاكرات هستهای بود كه در حال حاضر عهدهدار سمت معاونت در مركز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است. حسین موسویان در سخنان خود تلاش کرد تا دغدغههای پیشروی پرونده هستهای ایران را هر چند با زبان دیپلماتیک تشریح کند.
موسویان برای شروع به «قطعنامهای كه در شهریور 84 علیه ایران صادر شد» اشاره كرد. وی گفت: در این قطعنامه بر اساس ماده 12cاعلام شد كه مدیركل آژانس موظف است گزارش خود را به شورای امنیت ارائه كند. همچنین تاكید شده بود كه با توجه به وضعیت ایران صلاحیت رسیدگی به پرونده آن در اختیار شورای امنیت قرار میگیرد. همچنین بازرسی فراتر از پروتكل در مورد ایران تصویب شد.
وی افزود: پس از عدم پذیرش آن قطعنامه 1696 در مورد ایران صادر شد كه در آن تعلیق الزامی شد. بر اساس آن نیز مهلتی به ایران برای مذاكره داده شد كه در آن زمان بسته پیشنهادی 1+5 در تابستان 85 به ایران ارائه شد.
موسویان تصریح كرد: پس از آن و نپذیرفتن شروط از سوی ایران، قطعنامه 1737 صادر شده است كه تحریمهایی به مراتب گستردهتر از جمله تحریمهای موشكی در آن اعلام شده است. یعنی اگر روزی ماشین آلاتی وارد كشور شود، میتوانند بگویند برای كاربردهای هستهای است و از ورود آن جلوگیری كنند.
وی با توجه به این وضعیت، شرایط بازگشت را برای ایران بسیار سخت دانست و گفت: شرایط بازگشت ایران بسیار عجیب است، یعنی اگر ما تعلیق كامل هم انجام دهیم، باز از شورای امنیت بیرون نمیرویم. در هر حال اگر تمام خواستههای دو قطعنامه 1696 و 1737 را اجرا كنیم، باز اتباع ایرانی در هر جای دنیا از كار یا تحصیل در هر زمینهای كه مرتبط با مسائل هستهای باشد، تحریم هستند و كمكهای آژانس برای فناوری هستهای نیز از ایران سلب میشود.
وی افزود: كمیتهای به نام تحریم تشكیل شده است كه اختیارات شواری امنیت برای تحریم به آن داده شده است و كشورهای تخطیكننده از سوی آن مجازات میشوند البته آنچه آمریكاییها شروع كردهاند فراتر از قطعنامه است. هرچند كه ماده 41 فصل 7 منشور سازمان ملل میتواند تا تحریم كامل پیش رود.
سیاست خارجی مورد انتقاد بوده است
موضوع لبنان نیز از اهمیت خاصی برای ایران برخوردار است. محمدعلی سبحانی كه سالها سفیر سابق ایران در لبنان بوده است و اكنون همه او را به عنوان یك كارشناس مسائل منطقه و لبنان میشناسند، به تحلیل شرایط لبنان در منطقه و ارتباط آن با ایران پرداخت. وی گفت: اختلاف نظری در میان کارشناسان نسبت به این موضوع وجود دارد كه آیا اینگونه امكانات میتواند جنبه دفاعی داشته باشد یا میتواند در چارچوب برنامهای اجرایی و عملیاتی جمهوری اسلامی قرار گیرد.
سبحانی با انتقاد از دستگاه دیپلماسی ایران، گفت: وقتی سید حسن نصرالله به ایران آمد در هر جلسهای قبل از هر سخنی به تشكر از حمایتهای سیاسی و معنوی دولت خاتمی از حزبالله میپرداخت. ایران میتواند با دیپلماسی مناسب از امكانات موجود به عنوان برگههای موثر در سیاست جمهوری اسلامی استفاده كند.
خطر جدی اقتصاد ما را تهدید میكند
در ادامه، محمدباقر نوبخت معاون اقتصادی مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام، از شرایط کنونی اقتصادی کشور كه در سایه تحریمهای سیاسی بر ایران حاكم شده و خواهد شد و نگرانیهایی را که این امر در میان نخبگان كشور برانگیخته است سخن گفت. وی توضیح داد: در آینده نزدیك قطعنامهای درباره ایران صادر خواهد شد و در این شرایط باید به فكر این باشیم كه چگونه میتوان از منابع موجود برای تامین منافع ملی استفاده كرد.
نوبخت با اشاره به میزان ذخایر ارزی ایران گفت: داراییهای ایران حدود 54 ملیارد دلار است كه حدود یك سوم آن در ایران است و دو سوم آن در اختیار ما نیست و در حسابهای بانكهای خارجی است و برخی نیز به صورت اوراق قرضه است كه ایران خریداری كرده است. بنابراین ممكن است دو وضعیت به پیش آید، نخست اینكه آمریكا به تحریمهای یكجانبه بپردازد و در این صورت آمریكا میتواند از عبور دلارهای معاملات ایران توسط سیستم بانكی خود جلوگیری كند كه در این صورت ایران باید هرچه سریعتر معاملات دلاری خود را متوقف و منابع دلاری را به سایر ارزها تبدیل كند. البته در این صورت اروپا اگر بخواهد میتواند بدون صدور قطعنامه ما را تحریم كند. وی تصریح كرد: در این صورت تحریم بانكهای خارجی به عنوان یک خطر جدی اقتصاد ما را تهدید میكند.
شیوخ به میدان بیایند
پس از موسویان، سخنگوی فراكسیون اقلیت مجلس در جایگاه سخنران قرار گرفت و از امید مردم به اصلاحطلبان برای عبور از وضعیت موجود سخن گفت. نورالدین پیرموذن حفظ نظام و كشور را در اولویت قرار داد و با اشاره به نقش مهدی كروبی، سید محمد خاتمی و هاشمی رفسنجانی از آنان درخواست كرد تا آنها ایفا گر نقش نجاتبخش برای عبور از این شرایط باشند.
موقعیت ایران در منطقه تنزل یافته است معاون بینالملل وزیرخارجه در دولت خاتمی نیز درخواست كرد تا دقایقی از دغدغههای خود سخن بگوید. محمدعلی خوشرو با اشاره به شرایطی كه به ایران تحمیل شده است، گفت: اجماعی كه علیه ایران شكل گرفته، شرایط نامطلوبی را به وجود آورده است. وی افزود: زمانی كه آمریكا به افغانستان حمله كرد، ما از لحاظ موقیعت منطقهای به خاطر ارتباطی كه دولت خاتمی با كشورهای عربی داشت، دارای موقیعت مناسبی بودیم ولی در حال حاضر وضعیت هستهای كمك كرده تا در موقعیت پایینی قرار بگیریم.
كروبی: همه نگرانیم مهدی كروی در پایان جلسه در جایگاه سخنران قرار گرفت تا به جمعبندی آنچه بپردازد كه در این جلسه مطرح شده بود. وی با اشاره به نگرانیهایی كه حاضران در این جلسه نسبت به شرایط فعلی اعلام كردند، گفت: وقتی همه كنار هم جمع میشویم و مباحث مختلفی مطرح میشود، به تشدید نگرانیها منجر میشود.
وی تصریح كرد: شما همه از نیروهای مخلص نظام هستید كه زمانی در مجلس و دولت بودید و اكنون كه بیرون از مجلس و دولت هستید، قصد خدمت كردن دارید و به دنبال این هستید كه برای خروج از این وضعیت راهكاری بیندشید.
كروبی در مقابل پیشنهاد مهرعلیزاده كه درخواست كرد تا اینگونه جلسات تكرار شود، گفت: من به زودی در گفتوگویی با هاشمی رفسنجانی و خاتمی مباحث مطرحشده در این جلسه را به آنها منعكس میكنم تا نظرات آنها را جویا شوم.
وی گفت: به نظر من باید چنین جلساتی با آقایان هاشمی و خاتمی نیز تشكیل شود و حتی وقت ملاقاتی از مقام معظم رهبری بگیرید و مسائل و نقطهنظرات خود را با ایشان مطرح كنید و من هم خدمت ایشان كه رفتم، نقطه نظرات و نگرانیهای شما را به ایشان منعكس میكنم...