آفتابنیوز : دکتر یار محمد تکلو ظهار کرد: متاسفانه افراد گاهی بدون توجه به عوارض داروهای کورتون به صورت بی رویه از آنها استفاده می کنند، طوری که مسئله تا جایی پیش رفته که دگزامتازون (نوعی کورتون) تزریقی شایع ترین داروی تجویزی در کل کشور شده است.
تکلو با تاکید بر اینکه این داروهای محبوب عوارض جانبی زیادی دارند، تصریح کرد: عوارض داروهای کورتونی به میزان و مدت مصرف آنها بستگی دارد، چرا که هرچه مقدار و مدت درمان بیشتر باشد، عوارض آن بیشتر خواهد بود.
وی با اشاره به ۱۰ عوارض مهم این داروها، بیان کرد: کورتون مانع فعالیت سلول هایی می شود که در استخوان سازی و رسوب کلسیم در استخوان ها نقش دارند، از سوی دیگر از جذب کلسیم در روده جلوگیری می کند؛ در نتیجه کلسیم از استخوانها برداشته می شود و به درون خون راه پیدا می کند که این دو فرآیند موجب پوکی استخوان می شود.
وی افزود: افرادی که از این داروها استفاده می کنند لازم است برای پیشگیری از بروز عوارض، از لبنیات در رژیم غذایی خود استفاده کنند و در صورت نیاز مکمل های کلسیم نیر مصرف شود.
تکلو، چاقی را از دیگر عوارض این قرص بیان کرد و ادامه داد: افزایش بی رویه اشتها از دیگر عارضه های جانبی کورتون است و به همین دلیل به کسانی که تحت درمان با کورتون قرار دارند توصیه می شود از غذاهای کم کالری استفاده کنند.
این متخصص با اشاره به اینکه کورتون ها اغلب موجب دفع پتاسیم و جذب سدیم می شود، تصریح کرد: مصرف نمک سدیم در این بیماران می تواند موجب تورم شدید شود و رژیم غذایی چنین فردی باید در حدامکان بدون نمک باشد.
وی با اشاره به اینکه مصرف طولانی کورتون شانس ابتلا به آب مروارید و گلوکوم (آب سیاه) را نیز زیاد می کند، اضافه کرد: با مصرف کورتون فعالیت های مربوط به حافظه دراز مدت مانند استعداد یادگیری، یادآوری سریع و یادآوری با تاخیر کاهش یافته و بیشتر این فعالیت ها در طول 10 روز بعد از قطع دارو به حالت اول برمی گردد اگر چه زمان بیشتری بطول می انجامد تا یادآوری سریع به حالت عادی برگردد.
وی اظهارکرد: استفاده از پمادهای حاوی کورتون اگرچه سرعت التهابات پوستی را درمان می کند اما استفاده طولانی از آن موجب قرمزی پوست می شود همچنین استفاده طولانی مدت از کورتون باعث نازک شدن پوست و گشاد شدن رگ های زیر پوست می شود که پیامد آن قرمزی پوست است.
وی با اشاره به اینکه در صورت استفاده طولانی مدت از این دارو بدلیل تخریب پروتئین های بدن، پروتئین غذایی فرد باید حتی الامکان بالا باشد، یادآورشد: استفاده از مقادیر بالای کورتون موجب افزایش احتمال نوع خاصی از بی نظمی ضربان قلب که یکی از عوامل اصلی سکته مغزی است، می شود.
این متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: سردرد، سرگیجه،عصبانیت، افسردگی، هیجان پذیری، اختلال خواب، جوش غرور، رشد موهای زائد، ناراحتی معده، افزایش فشار خون، تاخیر در بهبودی بیماری های عفونی و زخمها، درد یا ضعف عضلانی، افزایش تعریق، تشنگی شدید، کبودشدگی غیر طبیعی، اختلال در قاعدگی زنان از جمله عوارض مصرف بی رویه این داروها است.
منبع: ایسنا