آفتابنیوز : آفتابـ محمد رادنیا: فدراسیون جهانی بورسها روز شنبه، 10 بورس برتر جهان را از نظر ارزش جاری بازار معرفی کرد. در این ردهبندی پس از بورس نیویورک (NYSE) با 15 هزار و 421 میلیارد دلار که همچون گذشته در رأس قرار داشت، سازمان بورسهای اوراق بهادار توکیو، بازار سهام نزدک، بورس لندن، یورونکست، هنگکنگ، گروه «TSX»، بورس آلمان، اسپانیا، سوئیس به ترتیب ردههای دوم تا دهم برترین بورسهای دنیا را به خود اختصاص دادند.
در گزارش فدراسیون جهانی بورس از بورس ایران نیز با ارائه آمار کاهش ارزش 02/2 درصد در سال 2006 و 6/17 درصدی در سال 2005 یاد شده است. بورس تهران که اکنون براساس این گزارش در پایینترین ردهبندی بورسهای و جزو 10 بورس پرضرر جهان قرار گرفته است در سالهای نه چندان دور به عنوان یکی از بورسهای پرسود دنیا شناخته میشد.
ناظران معتقدند تحولات سیاسی کشور، کم تجربگی تیم جدید اداره کننده سازمان بورس، مسائل مربوط به پرونده هستهای ایران، اعمال تحریمهای اقتصادی و احتمال گسترش آن و فرار سرمایههای کلان از بورس به دلیل ناامنی فضای سرمایهگذاری در بورس [به دلیل جنگ روانی آمریکا] از عواملی است که بورس تهران را مبدل به یکی از پرضررترین بورسهای جهان ساخته است.
علیرضا احمدی یکی از سرمایهگذاران بورس تهران که حدود 6 ماه است نماد شرکتهایش در تالار بورس بسته شده درباره وضعیت کنونی سرمایهگذاری در بورس میگوید: متأسفانه دولت آقای احمدینژاد ظاهرا بورس را در اولویت راهبردهای اقتصادی خود قرار نداده و از این رو با تغییر تیم مدیریت قبلی که بسیار خوب عمل میکرد و اتنصاب مدیر جدید که جوان و بیتجربه است و هیچ گاه سابقه مدیریتی در سطح کلان و حتی میانه نداشته شرایط بورس را به وضعیت بحرانی کشانده است.
وی افزود: در یک بازار حرفهای مانند بورس هیچ گاه یک تیم کم تجربه نمیتواند عملکرد مدیریتی مناسبی از خود به جای بگذارد.
عضو هیأت مدیره شرکت «سولیران» تأکید کرد: یکی از کارهای بسیار عجیب این تیم اداره کننده پرونده سازی برای سرمایهگذارانی است که به اصطلاح آقایان در قیمت بورسها دست کاری میکنند. مدیران جدید بورس بدون در نظر گرفتن تأثیر روانی برخوردهای خود با سرمایهداران برای این اشخاص در قانون، مجازات حبس و زندان را در نظر گرفتهاند.
احمدی گفت: مسألهای که آقایان از آن به عنوان دستکاری در قیمت سهام نام میبرند اساسا در ایران امکانپذیر نیست چرا که قیمت هر سهم در بازار بورس تهران نسبت به روز گذشته خود تنها میتواد بین 2- تا 2+ درصد نوسان داشته باشد. از سوی دیگر دستکاری در قیمت و تابلوها با وجود کاربرهای رسمی سازمان بورس به هیچ وجه امکانپذیر نیست. پس این توهم توطئهای است که مدیر جدید سازمان بورس را فرا گرفته است.
وی گفت: باید به مسائل، دوجانبه نگاه کرد؛ آیا سرمایهگذاران نیز زمانی که با پذیرش ریسک در بورس سرمایه گذاری کرده و ضرر میکنند باید برای مدیران بورس مجازات زندان متصور باشند.
این سرمایهگذار بورس با اشاره به بسته شدن نمادهای معاملاتی بیش از 150 شرکت در بورس تهران تصریح کرد: سهامداران این شرکتها تا زمانی که نماد شرکتهایی که در آن سرمایهگذاری کردهاند بسته است نمیتوانند فعالیتی در بورس داشته و سهام جدیدی خریداری کنند.
وی یادآور شد: در بورس تهران در پاییز سال 83، 130 هزار و 700 واحد سهم معامله شد در حالی که اکنون تنها نه هزار 900 واحد سهم در بورس معامله میشود همچنین در سال 2006 میلادی بر اساس اعلام رسمی فدراسیون جهانی بورس ایران جزو 10 بورس بسیار زیانده در میان 157 عضو قرار دارد در حالی که در سالهای نه چندان دور بورس تهران از بورسهای بسیار سودآور جهان بود.
این سرمایهگذار بورس تصریح کرد: اوج دوران رونق بورس کشور در دوره ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی و خاتمی بود، در این 16 سال تعداد شرکتها در تابلو روند سعودی داشت و فرهنگ سرمایهگذاری در بورس نیز در این سالها نهادینه شد.
به اعتقاد وی یکی از مهمترین علل گرانی مسکن خروج سرمایهها از بورس و حجوم نقدینگی به بازار مسکن بوده است.
احمدی همچنین درباره ارائه سهام عدالت در بورس نیز گفت: سهام عدالت یک تجربه شکست خورده مربوط به کشورهای بلوک شرق است که پافشاری به آن بیش از آنکه منفعت داشته باشد اثرات تورمی شدیدی بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت.