کد خبر: ۵۷۱۷۱۶
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۲

گزارش آسوشیتدپرس از مطالعات سازمان نقشه‌برداری كشور درباره فرونشست در ایران

فرونشست زیرساخت‌های حیاتی مانند فرودگاه بین‌المللی امام خمینی را تهدید می‌کند. دانشمندان آلمانی تخمین می‌زنند که زمین زیر فرودگاه در حال فرو رفتن سالانه 5 سانتی متر است.
آفتاب‌‌نیوز :
خبرگزاری آسوشیتدپرس با حضور در سازمان نقشه برداری کشور با مهندس شفیعی رئیس سازمان و مدیرکل و کارشناسان اداره کل ژئودزی گزارش آسوشیتدپرس از مطالعات سازمان نقشه برداری كشور درباره فرونشست در ایرانو نقشه برداری زمینی گفت و گو کرد که نتیجه آن گزارشی است که در ادامه می‎خوانید:

به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، ويدئويي كه اخیرا خبرگزاري دانشجويان ايراني (ايسنا) از فرونشست منتشر کرده، لبه يك حفره عظيم ناشي از خشكسالي و آبياري بيش از حد در كبودآهنگ در استان همدان، غرب ايران را نشان مي دهد. برخي از اين حفره ها در غرب ايران به عمق 60 متر  رسیده‎اند.

شكافهایی در كنار برخی جاده ها ايجاد شده اند و حفره هاي بزرگی نیز در حومه برخی شهرها دیده مي شوند. اين حفره ها از آسمان به خوبي قابل مشاهده هستند و مقامات ايراني خود نيز به اين موضوع به طور آشكارا اذعان دارند: که منطقه اطراف تهران به معناي واقعي كلمه در حال فرونشست است.

اين منطقه به علت خشكسالي 30 ساله دچار تنش شده و به علت برداشت بيش از حد از آبهای زیرزمینی ايجاد شده است، همينطور چشم اندازهاي خشكيده در اطراف پايتخت ايران (تهران) به طور چشم گيري در حال از بين رفتن است. اين اتفاقات توسط ماهواره ها و همچنين از نزديك در اطراف شهر قابل مشاهده است، بطوريكه مقامات هشدار داده اند كه آنچه آنها فروپاشي زمين مي خوانند يك خطر جدي براي كشور است.

سياوش عربي، كارشناس محاسبات در مدیریت زمینی سازمان نقشه برداری کشور ایران گفت: فروپاشي زمين يك پديده مخرب است. تاثير آن ممكن است بلافاصله مانند يك زلزله قابل لمس نباشد اما همانطور كه مشاهده مي كنيد مي تواند به تدريج باعث تغييرات مخربي در طول زمان شود.

او همچنين افزود: مي توان "تخريب زمين‎هاي كشاورزي، شكاف سطح زمين و آسيب ديدن مناطق شهري ، خصوط فاضلاب، شكاف در جاده ها و خسارت‎هاي وارده به لوله هاي آب و گاز طبيعي" را شاهد بود.

تهران، که 1200 متر  بالاتر از سطح دریا در مقابل کوه‎های البرز در فلات قرار دارد، طی 100 سال گذشته به یک شهر پرجمعیت 13 میلیون نفری در منطقه شهری، مبدل گردیده است که سال گذشته تنها 171 میلی متر باران در آن باریده بود.

عربی به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفت: هنگامی که آب را از زیر زمین پمپ می کنید، باعث ایجاد فضای خالی در خاک می شوید. لذا به تدریج، فشار از بالا سبب می شود که ذرات خاک به هم برسند و این موجب فرو ریختن زمین و ایجاد ترک ها می شود.

باران و برف برای پرکردن آب لایه های رسوبی زیرزمین کافی نیستند. به گفته سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد، طی دهه گذشته، ایران طی بیش از 30 سال گذشته خشکسالی های طولانی و شدید را تجربه نموده است. سازمان هواشناسی ایران می گوید: حدود 97 درصد از این کشور با درصدی از خشکسالی ها مواجه است.

این باعث شده است که گودالها و شکاف هایی در اطراف تهران دیده شوند. مقامات ایرانی می گویند که آنها تا 22 سانتیمتر  فرونشست بطور سالانه در نزدیکی پایتخت اندازه گیری نموده اند، در حالی که حد طبیعی آن تنها 3 سانتیمتر در سال است. حتی ارقام بالاتری نیز در سایر نقاط کشور اندازه گیری شده است. بعضی از گودال‎ها که در غرب ایران شکل گرفته اند عمقی حدود 60 متر دارند.

این ارقام نزدیک به آن‌ چیزی است که قبلا در یک مطالعه توسط دانشمندان در مرکز تحقیقات علوم زمینی آلمانی GFZ در Potsdam به‌دست آمده‌ و در مجله Nature مطرح شده و توسط مجله‌ «سنجش از دور محیط‌زیست»  پذیرفته شده است. با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای بین سال‌های 2003 و 2017 دانشمندان تخمین می‌زنند که دشت غربی تهران 25 سانتیمتر در سال دچار فرورفتگی می‌شود.

فرونشست می‌تواند در بخش جنوبی یافت‌آباد تهران مشاهده شود که نزدیک به زمین‌های کشاورزی و چاه‌های آب در حاشیه‌ی شهر است. شکاف و ترک‌ها در سطح دیوارها و زیر پنجره‌ها وجود دارد و برخی لوله‌های آب ترکیده اند.

همچنین فرونشست زیرساخت‌های حیاتی مانند فرودگاه بین‌المللی امام خمینی را تهدید می‌کند. دانشمندان آلمانی تخمین می‌زنند که زمین زیر فرودگاه  در حال فرو رفتن سالانه 5 سانتی متر است.

مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشه برداری کشور ایران نیز وقوع این خطر را تایید کرد. میزان فرونشست بسیار بالاست و در بسیاری موارد این اتفاق در مناطق با تراکم جمعیت بالا رخ می دهد. شفیعی این موضوع را به خبرگزاری  آسوشیتد پرس اعلام و تاکید کرد که این پدیده در نزدیکی زیر ساختارهای مهم و حساس نظیر فرودگاه ها رخ می دهد که برای ما از اولویت برخوردار است.

مشکل آب در نتیجه مصرف بی رویه  آن در کشتزار ها  به وجود آمده است که برطبق نظر کارشناسان نود درصد آب مصرفی کشور را شامل می گردد.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین