آفتابنیوز : «محسن تنابنده» از جدیدترین ساخته خود با نام «قسم» در نهمین روز جشنواره فیلم فجر در پردیس ملت، سینمای رسانهها رونمایی کرد، داستان این فیلم با حضور تعداد زیادی همشهری در یک اتوبوس میگذرد که همه با هم فامیل هستند و برای کاری راهی سفر هستند.
ماجرای این فیلم براساس یک مساله فقهی پیش میرود که نام فیلم نیز از همان وام گرفته شده است؛ در نشست خبری فیلم قسم در جشنواره فیلم فجر برخی اتفاقات قضایی در «قسم» از طرف یک منتقد به چالش کشیده شده و حتی اعلام شد که داستان این فیلم مشکلات قضایی و حقوقی دارد.
تنابنده در آن نشست رو به فرد منتقد عنوان کرد: سه قاضی، مشاور فیلمنامه بودند و ایرادی به لحاظ حقوقی به آن وارد نیست، تنابنده به فرد منتقد که مشخص نشد که آیا نماینده یک رسانه بوده یا خیر؟ گفت: اگر شما از آن سه قاضی مشاور، آگاه تر هستید بروید این مساله را با آنها در میان بگذارید، زیرا هر بند از قانون، تفسیرهایی دارد که داستان فیلم براساس آن پیش رفته است.
وی تاکید کرد: فیلم درباره مساله فقهی قَسامه (قسم خوردن) است و هیچ قضاوتی درباره آن نمی شود، فقط موضوع مطرح میشود.
«محمد شهریاری» معاون دادستان و سرپرست دادسرای جنایی تهران پس از تماشای فیلم قسم از این فیلم به عنوان یک نمونه خوب فیلم های قضایی در جشنواره نام برد و گفت: این فیلم کاملاً درباره یک پرونده قضایی و در زمینه موضوع «قسامه» بود که به نظر می رسد، همه در این زمینه مطلع نباشند و بواسطه فیلم آگاه می شوند.
معاون دادستان تهران خاطر نشان کرد: در این فیلم بسیار دقیق و جزیی، مباحث حقوقی مطرح شد؛ درست است که در آن دادگاهی نشان داده نشد اما به خوبی به مساله قسامه و مباحث حقوقی آن پرداخته بود که نشان می داد کارگردان از مشاوران حقوقی و قضایی استفاده کرده است.
بدین ترتیب، شهریاری روی انتقاد های مربوط به مشکلات حقوقی و قضایی داستان این فیلم، خط کشید.
فیلم سینمایی «قسم» یک درام اجتماعی به نویسندگی و کارگردانی محسن تنابنده است. مهناز افشار، سعید آقاخانی، حسن پورشیرازی و مهران احمدی نیز از جمله بازیگران این فیلم هستند.
منبع: ایرنا
نکته ای که در اینجا مغفول مانده و توجهی نشده این است که در قسامه شخص شاکی میتواند زن یا مر باشد نه همه افراد ادا کننده سوگند.مطلب دیگر که باز توجه نشده اینه اگر شاکی از متهم به قتل برای برائت خودش درخواست قسامه بکند در این حالت متهم میتواند 50 مرد یا زن برای اقامه قسامه حاضر کند و یا در صورت کمبود این تعداد خودش به تعداد کمبود یا در صورت نبود افراد هر 50 قسم را تکرار کند.این هم نص صریح ماده 338 قانون مجازات سال 92 هست که نگاشته است ;در صورتي كه شاكي از متهم درخواست اقامه قسامه كند، متهم بايد براي برائت خود، اقامه قسامه نمايد كه در اين صورت، بايد حسب مورد به مقدار نصاب مقرر، اداءكننده سوگند داشته باشد. اگر تعداد آنان كمتر از نصاب باشد، سوگندها تا تحقق نصاب، توسط آنان يا خود او تكرار ميشود و با نداشتن اداءكننده سوگند، خود متهم، خواه مرد باشد خواه زن، همه سوگندها را تكرار مينمايد و تبرئه ميشود.خلاصه اینکه در این نزاع حق با ان شخص منتقد بود