آفتابنیوز : آفتاب: مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری در یك مصاحبه اختصاصی با سه روزنامه مهم لیبراسیون از فرانسه، ریپوبلیكا از ایتالیا و لو تامپ سوئیس به تشریح دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مهم منطقهای و بینالمللی پرداخت.
دكتر ولایتی در این مصاحبه در پاسخ به سوال خبرنگار ارشد سه نشریه یاد شده در موضوع اتمی تاكید نمود: ٥/٣ سال است كه تمركز غرب بر تعلیق است و ما مدت ٥/٢ سال همین خواسته تعلیق را پذیرفتیم با امید به اینكه مشكل حل شود و این نشان میدهد كه تعلیق برای ما تابو نبوده است و ما میگوییم ٥/٢ سال كافی است. پس از این مدت كه ما پیشنهادات طرف مقابل را كه روح حاكم بر آن تعلیق بود برای ٥/٢ سال مورد توجه قرار دادیم متوجه شدیم كه غرض اصلی پیشنهاد كنندگان این است كه ما به توانایی استفاده از انرژی هستهای صلح آمیز نرسیم و این خط قرمز ما است. تاكید میكنم نداشتن تكنولوژی هستهای صلح آمیز، این خط قرمز ما است. این نكته كه این توانایی كاربرد نظامی پیدا كند، هم خط قرمز ما است و تاكید داریم كه این توانایی واجد كاربردی نظامی نشود. ولایتی افزوده است: بنابراین این در چارچوب قرارداد عدم اشاعه است كه آن را امضا كردیم، پس اگر برنامهها در چارچوب این معاهده است، پس جز حقوق ما است. اینك در این شرایط هم فكر میكنیم درهای مذاكراتی كار با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و گفتوگو با آقای البرادعی مفتوح بوده و قابل دنبال شدن است. هم چنین خوشبین هستیم كه به نتایج برسیم منتهی این گفتوگوها باید با حسن نیت ادامه یابد.
دكتر ولایتی درخصوص مقاومت لبنان نیز اشاره نمود: شما باید از اینكه حزبالله با بكارگیری سلاح خود از لبنان دفاع كند، حمایت نمایید. توجه كنید كه یك گروه كوچك چون حزبالله چگونه با شجاعت در برابر حمله جدید اسراییل دفاع میكند. از نظر حزبالله در دفاع از لبنان فرقی بین مسیحی، سنی و شیعه نیست و حزبالله از همه اینها دفاع میكند از شهر و دهكده مسیحی تا شهر سنی و منطقهی شیعی، امروز با فداكاری شیعی از خانه و زندگی مسیحی و سنی دفاع صورت میپذیرد. آیا كسی دیگر هم برای دفاع هست؟ بنابر این منطقی است كه اكنون كه دولت لبنان نمیتواند ارتش قوی در برابر اسراییل داشته باشد همین مقاومت چریكی آنگونه كه شما در مقابل آلمان انجام دادید، صورت گیرد. فرانسه وقتی مارشال پتن در برابر هیتلر تسلیم شد جنگ چریكی راه انداخت تا بیگانه را بیرون كند، اینها هم همین كار شما را میكنند.
متن این مصاحبه شرح زیر است:
آیا بحران در برنامهی هستهای حاکم خواهد بود، یا جایی برای مذاكره وجود دارد؟این مشکل میتواند بدون بحران حل شود، زیرا ما فقط به امنیت کشورمان، منطقه و جهان میاندیشیم.
آیا ممكن است تعلیق همزمان تحریمهای شورای امنیت و فعالیتهای غنی سازی اورانیوم شما مطرح باشد؟ هفته گذشته در مسكو با ولادیمیر پوتین در این باره صحبت كردم. ما در این خصوص اختلافی با هم نداریم.
ایده تعلیق همزمان محمد البرادعی، مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را میپذیرید؟ ما داوطلبانه می پذیریم كه محمد البرادعی مخاطب ما در این پرونده باشد. اکنون باید او پیشنهاد كتبیاش را به ما ارایه کند و ما بتوانیم آن را مورد بررسی قرار دهیم. ما در تهران مشاورات لازم را انجام دادهایم و لاریجانی مذاکره کننده ما، دستورات مربوطه را دریافت کرده است.
شما به من جواب ندادید...
درها برای مذاکره با محمد البرادعی کاملا باز است. هیچگونه محدودیتی وجود ندارد.
در مورد تعلیق عملیاتهای غنی سازی شما هم محدویتی وجود ندارد؟
ما پیش از این در سالهای گذشته تعلیق دو سال و نیمه را پذیرفتیم اما در نهایت به نظر رسید آنها می خواهند ما از انرژی هستهیی چشم پوشی كنیم و این كاملا غیر قابل پذیرش بود. این تعلیق توافقی به همراه نداشت اما اگر ما به تلاش خود برای حل صلح آمیز این مشکل ادامه دهیم هیچ ایدهای نباید از پیش برای ما و برای هر شخص دیگری غیرقابل قبول باشد. ما تنها یک خط قرمز داریم و آن حفظ حق ما برای دستیابی به انرژی هستهیی است که براساس پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای برای ما تضمین شده است، ما برنامه هستهای نظامی نمی خواهیم اما تاکید و تکرار می کنم همه باید بدانند که حق استفاده از انرژی هستهای صلح آمیز برای ما یک خط قرمز است و ما از آن دفاع می کنیم بدون اینکه در این راه تسلیم شویم.
میتوان باور کرد که ایران واقعا بمب نمی خواهد در حالی که شما می خواهید کشوری را که عضوی از سازمان ملل است از نقشه حذف کنید؟
من میدانم که میخواهید درباره اسراییل سخن بگویید اما آنچه رهبر ما، مسوول عالی رتبه ما و آنچه که از زبان وی گفته شده این است که کلیه ساکنان مسلمان، یهودی و مسیحی این سرزمین که ما آن را فلسطین
مینامیم، باید به صورت دموکراتیک درباره آینده خود تصمیم بگیرند. این به عهده دموکراسی است که این مشکل را حل کند.
میتوان این مساله را باور کرد در حالی که ایران به تازگی کنفرانسی بین المللی درباره انکار هولوکاست برگزار كرد؟
من در این کنفرانس شرکت نکردم اما این کنفرانس با هدف انکار هولوکاست برگزار نشد بلكه میخواست بكوشد واقعیات را بررسی كند. می توان درباره تعداد قربانیان این نسل کشی سوال كرد بدون اینکه آنچه که اتفاق افتاده را زیر سوال برد و اینکه من میخواستم به شما یاد آوری کنم که این کار توسط اروپاییها، نازیها انجام شده و مقدمات این قتل عام در قرون گذشته در اروپا فراهم شده بود. هر چه باشد قرآن می گوید هنگامی که شخصی زندگی یک بی گناه را تباه کند کل بشریت را از بین برده است. قتل عام یهودیان هیچگاه در سرزمین مسلمانان صورت نگرفته است و برعکس در امپراطوری عثمانی، آنها تمام تلاش خود را بکار گرفتند تا یهودیان اسپانیا بتوانند در آن سرزمین مستقر شوند.
بنابراین شما میپذیرید که این نسل کشی یک واقعیت تاریخی است؟
بله اما ما نمی پذیریم که این واقعیت وسیلهای برای توجیه سرکوب فلسطینیان باشد.
با شنیدن حرفهای شما از خود میپرسیم كه واقعا چرا اعلامیههای تحریك كنندهای را از ایران میشنویم؟ اگر اعلامیههای ما «تحریك كننده» است، آنطور كه شما میگویید، تحریك كنندهتر از آنچه كه ژنرال دوگل در زمان خودش گفته بود كه «زنده باد كبك آزاد!» نیست.
دوگل هرگز نگفته بود كانادا «از روی نقشه محو شود». خیر. فقط دخالت در امور آن را خواستار شده بود.
عراق در جنگ داخلی فرو رفته است چرا شما با راهحل فدرالی كه میتواند احتمالا تحركات را متوقف كند، مخالف هستید؟
نه، ما هرگز چنین چیزی را نگفتهایم.
تمامی دیپلماتهای شما این را میگویند؟ ما هرگز چنین چیزی را نگفتهایم، چرا كه بر عهده عراقیهاست كه در خصوص آنكه چه چیزی را برای خود میخواهند، تصمیم بگیرند. اگر آنها فدرالیسم را برگزینند، اگر این تصمیم آنها باشد، بسیار خوب. ما با آن مخالفتی نداریم.
نفوذ شما در عراق بسیار زیاد است، چه چیزی را در آنجا پیشنهاد میكنید؟ما فقط در عراق نفوذ نداریم، ما هم چنین ١٢٠٠ كیلومتر مرز با این كشور دوست داریم. پناهندگانی را پذیرفتهایم كه اكنون در بغداد فرماندهی میكنند. ما این طور ارزیابی میكنیم كه باید از دولت عراق حمایت كرد چرا كه نتیجه یك انتخابات است، باید به بازسازی آن كمك كرد و به اشغال پایان داد.
جورج بوش چیزی جز این نمیگوید..... مشكل این است كه اعمال او با حرفهایش سازگار نیست و حتی مقامات منتخب آمریكایی كه خواستار فراخوانی سربازان شدهاند، خواهان آنند كه ایالت متحده پایگاههایش را در عراق حفظ كند تا بر آینده این منطقه اعمال فشار كند.
رژیمهای سنی هم همین را آرزو دارند، چنانكه شما از آن نگرانید.
نگرانی آنها بی اساس است، این ما نیستیم كه اكثریت شیعه را در عراق انتخاب كردیم بلكه عراقیها بودند كه حدود ٦٠ درصد آنها شیعه هستند، این اكثریتی است كه باید مانند هر جای دیگر با اقلیتها همراه باشد. بنابراین ما پیشنهاد میكنیم كنفرانسی در خصوص ثبات منطقه به ویژه در خصوص تروریسم برگزار شود، ما همگی باید با تحولاتی كه پس از حمله به عراق و افغانستان و پس از حملات ١١ سپتامبر ظهور كرده كه بزرگترین فاجعه در تاریخ معاصر است چرا كه قربانیان آن بیگناه بودند، روبرو شویم.
تمایل برای ثبات منطقه با حمایت شما از حزبالله لبنان مغایرت دارد، آیا زمان آن نیست كه به حزبالله گفته شود خلع سلاح شود؟ برای آسانتر كردن كار اسراییل؟
نزدیك به ده سال است كه اسراییل از لبنان عقب نشینی كرده ... اسراییل باید از مزارع شبعا كه سرزمین لبنانیهاست، خارج شود، هم چنان یك مرحله باقی است كه باید از آن گذر كرد و مادامی كه دولت لبنان هم چنان ضعیف باقی بماند حزبالله قدرتی بازدارنده است، برای همه ضروری است كه دولت لبنان را تقویت كنند.