کد خبر: ۵۸۲۴۷۷
تاریخ انتشار : ۰۹ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۴

شال، سوغات اصیل کرمان

شال کرمان به عنوان یکی از صنایع دستی اصیل و یکهزار ساله دیار کریمان، سوغاتی مناسبی برای گردشگران و مسافران بویژه در ایام تعطیلات نوروزی محسوب می شود.
آفتاب‌‌نیوز :
شال بافته ای ظریف از پشم و کرک گوسفند و بز است که هنرمندان بویژه بانوان با سرانگشتان خود در قالب طرح ها و رنگ های بدیع و چشم نواز این اثر هنری را خلق می کنند.
تاریخ شال و شالبافی در کرمان به یک هزار سال قبل بر می گردد که اوج دوره شکوفایی آن را می توان در عصر قاجاریه مشاهده کرد، بطوریکه در تصویرهای باقی مانده از امیرکبیر تن پوش وی شال کرمان است.
در این دوره تاریخی، جمعیت بزرگی از مردم کرمان به هنر شالبافی اشتغال داشتند و این بافته به کالای مهمی در اقتصاد و تجارت این سرزمین بدل شد، بطوریکه شال کرمانی در بازارهای اروپایی و آفریقایی داد و ستد پر رونقی را تجربه می کرد.
هنر شالبافی چنان در درون جامعه کرمان تار و پود گسترانید که در قرن 13 هجری قمری در تحولات سیاسی و اجتماعی نقش آفرینی کرد و قیام شالبافان را در تاریخ این مرز و بوم رقم زد.
پس از دوره ای فطرت و کمرنگ شدن این هنر دست با سابقه، در چند سال اخیر با تلاش های مسئولان استان کرمان، هم اکنون روح تازه ای به این صنعت دمیده شده و زنگار فراموشی از آن زدوده شده است.
شال کرمان، به دلیل استفاده از مواد، رنگ و الیاف طبیعی، آسیب ناشی از الیاف شیمیایی و مصنوعی را در تولید لباس به حداقل می رساند و با توجه به خاصیت گرمازایی در زمستان و خنک بودن در تابستان، مشتریان فراوانی در داخل و خارج از کشور می‌ تواند داشته باشد.
شالبافی ضمن احیای مجدد هنر بومی کرمان زمین، در راستای اشتغالزایی موفق عمل کرده بطوریکه در سال گذشته کارگاه ها و هنرمندان جدیدی وارد این عرصه شده اند.
خوشبختانه با ورود بخش خصوصی به هنر صنعت شالبافی و عرضه دستگاه های جدید بافت، زمینه آموزش و بکارگیری علاقه مندان در آن فراهم شده تا تولید شال نیز رونق گیرد.
صنایع دستی کرمان مانند قالی، گلیم، پته و مصنوعات فلزی آوازه و شهرت جهانی دارند و با احیای شال این هنر دستی اصیل نیز به این فهرست افزوده شده تا گنجینه سوغات استان پربار تر شود و با توجه به رکود یکصد ساله در شالبافی کرمان ضروری است این صنایع دستی با ارزش و اصیل ضمن معرفی بیشتر و بهتر به گردشگران و مسافران، زمینه رونق و شکوفایی اقتصادی فعالان و هنرمندان هنر شال و شالبافی فراهم شود.
حضور و تبلیغ پررنگ در نمایشگاه های صنایع دستی، بازدید گردشگران از کارگاه های بافت شال، معرفی و ترویج شال به عنوان سوغات و هدیه در کنار سایر سوغاتی های کرمان، فراهم کردن زمینه حضور در بازارهای داخلی و خارجی از مهمترین راهکارها جهت به اوج رسانیدن شال کرمان است.
شال کرمان تنها به عنوان یک هنر مطرح نیست، بلکه بخش مهمی از فرهنگ، اقتصاد و تاریخ استان بشمار می رود که نیازمند پشتیبانی و حمایت همه جانبه دولت و بخش خصوصی است.

منبع: ایرنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین