کد خبر: ۵۹۴۶۸
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۳۸۶ - ۱۷:۵۷
سئوال اعلمی و پاسخ محسنی اژه‌ای

آیا وزارت اطلاعات در فاجعه تاسوکی موفق بود؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سؤال اکبر اعلمی نماینده تبریز از وزیر اطلاعات در خصوص علت تعلل و ناتوانی مسئولان و نیروهای امنیتی اطلاعاتی در پیش‌بینی و واکنش سریع و برخورد در حادثه جاده زابل و زاهدان (تاسوکی) پاسخ‌های مورد نظر اکبر اعلمی را به همراه نداشت و این نماینده از پاسخ‌های وزیر قانع نشد. 

به گزارش خبرنگار پارلمانی آفتاب، اکبر اعلمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در بیان سؤال خود با طرح اینکه داغ این حادثه همچنان بر دل مردم تازه است به وقوع این حادثه در 27 اسفندماه 84 اشاره کرد و گفت: این گروه که مرکب از 12 تن بودند طی یک عملیات توأم با شقاوت و ناجوانمردی با فراغ بال به مدت 90 دقیقه خاک کشور را اشغال کرده و 22 تن از هموطنان بیگناه ما را به قتل رساندند. 

نماینده تبریز افزود: موجب سرافکندگی است که این عملیات به ظاهر متهورانه و در عین حال غیرانسانی در 5 کیلومتری پاسگاه نیروی انتظامی (پاسگاه تاسوکی) اتفاق افتاد. 

اعلمی با اشاره به ضعف مسئولان و عوامل سیاسی و امنیتی و اطلاعاتی در برخورد با این حادثه تأکید کرد:‌ ضعف عملکرد در این خصوص باعث تشجیع این گروه ناجوانمرد تروریستی شد و آنها را به اقدامات تروریستی دیگر تشویق کرد. 

وی در ادامه سؤال خود به حوادث بعدی از جمله حمله به اتوبوس حامل نیروهای سپاه پاسداران در شهر زاهدان و به شهادت رساندن 4 نفر از مأموران نیروی انتظامی در یک حادثه دیگر اشاره کرد و گفت: یکی از وظایف وزارت اطلاعات کشف توطئه‌ها و فعالیت‌های براندازی،‌ جاسوسی، خرابکاری و اغتشاش علیه استقلال و امنیت و تمامیت ارضی کشور نظام و ارائه اطلاعات ضروری به سازمان‌ها و ارگان‌ها و آگاه ساختن به موقع آنها نسبت به توطئه‌ها است. 

اعلمی افزود: چرا با وجود یک وزارتخانه قدرتمند و اطلاعات و دستگاه‌های موازی اطلاعاتی در کنار این وزارتخانه این گروه چند نفره تروریستی توانسته‌اند این اقدامات غیرانسانی و ناجوانمردانه را در شرق کشور مرتکب شود و دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی، سیاسی، نظامی و انتظامی کشور در کشف این توطئه‌ها و خنثی کردن آن و برخورد قانونی با این عوامل تا به امروز عاجز و ناتوان بوده است. 

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تأکید کرد: چرا دستگاه اطلاعاتی و امنیتی تا به امروز نتوانسته حتی یک نفر از اعضای این گروه را از پاکستان و افغانستان تحویل بگیرد و مجازات کند و این در حالی است که رئیس مجلس اعلام کرده که پاکستان و مقامات پاکستانی دوست ما هستند اگر دوست ما هستند چرا تا به امروز حتی یک نفر از اشرار را به ما تحویل نداده‌اند. 

وی خاطرنشان کرد: بهتر نیست نیروهای اطلاعاتی و امنیتی به جای اینکه بخش عمده‌ای از فرصت و ظرفیت خود را برای کنترل و نظارت نیروهای سیاسی غیر محارب که هیچ چالشی با نظام جمهوری اسلامی ندارد، استفاده کنند در جای دیگر برای بحران استفاده کنند. 

اعلمی با انتقاد از انتصاب استاندار سیستان و بلوچستان گفت: ارزیابی وزارت اطلاعات و امنیتی کشور از اینکه یک استاندار در منطقه‌ای پرآشوب و پر مسأله گمارده می‌شود که تنها سابقه وی ریاست دانشگاه و شغل وی پرورش شتر مرغ بوده،‌ چه است؟ 

در این هنگام محمدرضا باهنر که ریاست جلسه علنی را برعهده داشت در اعتراض به این سخنان خطاب به اعلمی گفت: از بحث منحرف نشوید سؤالی که شما مطرح می‌کنید به وزارت کشور برمی‌گردد این بحث‌ها را کنترل کنید. 

اعلمی هم خطاب به باهنر گفت: آقای رئیس من به کسی توهین نمی‌کنم بلکه حرف من این است که شخصی که قبلا مسئولیت دانشگاه را داشته، به پرورش شتر مرغ مشغول بوده است. 

اعلمی به باهنر تأکید کرد: خواهش می‌کنم شما دخالت نکنید و اجازه دهید من سوالم را با رعایت نزاکت مطرح کنم. آیا چنین استانداری می‌تواند در این استان موفق باشد. 

باهنر به اعلمی گفت: بنده باید جلسه را اداره کنم لذا موظف هستم جلوی انحراف از دستور را بگیرم سؤال شما بسیار خوب و متین است اما از بحث منحرف نشوید. 

اعلمی نیز در پاسخ به باهنر گفت: پس شما به جای اینکه در بالا و جایگاه هیأت رئیسه مجلس بنشینید،‌ به جای سؤال کننده و نماینده، سؤال مطرح کنید یا طرح سؤال را آماده کنید. 

وی گفت: شما تا به امروز مجلس را تضعیف کرده‌اید، شما حق ندارید میکروفن نماینده را قطع کنید من به آسیب‌شناسی و وقایع و بحران‌هایی که در شرق کشور رخ داده می‌پردازم. نماینده تبریز گفت: ‌بنده ارزیابی وزارت اطلاعات را سؤال می‌کنم که اگر به جای فردی با این خصوصیات، فردی را می‌گماردند که صبغه اطلاعاتی، ‌سیاسی و امنیتی داشت و به امور بومی اشراف داشت آیا می‌توانست جلوی تکرار این بحران‌ها را بگیرد. وی افزود: شما انتظار دارید ما اینجا بشینیم و تعارف کنیم. 

سپس اعلمی به بحث خود بازگشت و اظهار داشت:‌ عوامل حادثه تاسوکی تا به امروز متواری هستند آیا دیپلماسی نادرست ریشه در این مسأله دارد. 

وی خطاب به وزیر اطلاعات گفت:‌ اگر شما اطلاع داشتید که قرار است تحرکاتی از سوی اشرار در منطقه صورت گیرد چرا آن را در شورای عالی امنیت ملی مطرح نکردید تا مقامات بالاتر نسبت به این موضوع حساس شوند و مقامات استان سیستان و بلوچستان را به اقدامات پیشگیرانه وادار کنند. 

پاسخ وزیر اطلاعات
وزیر اطلاعات در پاسخ به سؤال اعلمی نماینده تبریز گفت: وزارت اطلاعات در حادثه تروریستی تاسوکی نه تنها هیچ تعلل و ناتوانی نداشته بلکه با کمال اقتدار و قدرت عمل کرده است. غلامحسین محسنی اژه‌ای افزود: 3 نفر از كساني كه به دست اشرار دستگير شده بودند، به همت نيروهاي انتظامي و ساير دستگاهها و تلاش جدي وزارت اطلاعات آزاد شدند. 

وزیر اطلاعات همچنین به ربوده شدن یك دیپلمات ایرانی در عراق اشاره كرد و گفت: با تلاش جدی دولت وزارت اطلاعات او را با تنی مجروح به ایران بازگرداند. همچنینی یكی از مجرمین كه سالها پرونده او در رسانه‌‏های مختلف مطرح بود و توانسته بود با ترفند و هم‌‏دستی برخی افراد ضعیف‌‏النفس به خارج از كشور برود و تصور نمی‌‏كرد دست كسی به او برسد، با تلاش وزارت اطلاعات و سایر دستگاهها دستگیر و به كشور بازگردانده شد. 

وی در خصوص حادثه تاسوكی نیز گفت: وزارت اطلاعات با همه تنگناهای قانونی، امكانات و نیروی انسانی، وزارتی توانمند، قدرتمند و با نیروهای زبده است كه بسیاری از توطئه‌‏ها را تا به امروز و به نحو احسن و با هزینه كم خنثی كرده و در آینده هم با همكاری شما خنثی خواهد شد. 

وزیر اطلاعات تصریح كرد: دشمن در سنوات اخیر برای ما توطئه‌‏های گوناگون و متنوعی را پیش‌‏بینی و در دستور كار خود قرار داده است و شكل براندازی نظام را به اشكال مختلف از لحاظ نرم افزاری و سخت افزاری به شدت دنبال می‌‏كند و از همه فرصت‌‏ها و امكانات برای برهم زدن امنیت و آرامش كشور استفاده می‌‏كند. 

وی افزود: بنابراین دشمن بخصوص بعد از دولت نهم و مجلس‌‏هفتم و رویكرد جدید این دو قوه، تلاش كرد كه از ابعاد مختلف مسأله را دنبال و ناامنی ایجاد كند. دشمن كه اقدامات خود را از غرب شروع كرد، عوامل گوناگونی را به كار گرفت تا استان‌های مرزی و حتی استان‌های مركزی را ناامن كند. در عین حال وزارت اطلاعات توانست با تلاش شبانه روزی، مسائل استان خوزستان و جنوب را به نحو احسن كنترل كند و همه عوامل داخلی آن و برنامه‌‏های پشت پرده آنها را شناسایی، افراد را دستگیر و پرونده آنها را در مدت زمان كوتاه تكمیل كند. 

اژه‌‏ای خاطرنشان كرد: همچنین وزارت اطلاعات تمام افراد خرابكاری كه از بیرون از كشور الهام می‌گرفتند، به دست قانون و عدالت سپرد به طوری كه تعدادی از آنها در حال محاكمه و تعدادی از آنها هم در انتظار محاكمه به سر می‌‏برند. 

وزیر اطلاعات تصریح كرد: وزارت اطلاعات توانست با قدرت تمام دست انگلیسی را در این قضیه نشان دهد به گونه‌‏ای كه ابتدا انگلیسی ها منكر دخالت خوزستان بودند ولی بعدا ناگریز شدند با ارائه اسناد و مدارك در بعضی از موارد سكوت كنند و در برخی موارد قول بدهند كه ما پیگیری می‌‏كنیم و عوامل اینها را محدود می‌‏كنیم. عناصری از این افراد خرابكار در داخل و تعدادی از كشورهای عرب بودند. 

وی گفت: وزارت اطلاعات با تبادل اطلاعاتی كه با آنها داشت، 4 نفر از آنها را كه بسیار هم برای این گروه حائز اهمیت بود، آنها را به داخل كشور برد و محاكمه كرد. تعدادی از آنها نیز كه هم اكنون در خارج از كشور هستند، احساس ناامنی می‌‏كنند و به لحاظ فعالیت‌‏های دیپلماسی و اطلاعاتی ما به شدت در خارج از كشور در عزلت هستند. 

اژه‌‏ای تاكید كرد: آنچنان در اهواز به مسائل اشراف داریم كه به محض اینكه یك گروه و یا یك فرد تصمیم به خرابكاری می‌‏گیرد، بلافاصله گروه یا فرد را دستگیر می‌‏كنیم. اژه‌‏ای از تصمیم یك گروه طی ده روز گذشته مبنی بر بمب گذاری در چند نقطه خبر داد و گفت: قبل از اینكه بتوانند بمب را تهیه كنند و بسازند، شناسایی و همه آنها دستگیر شدند. 

وی با اشاره به حوادث شرق كشور خاطرنشان كرد: این اتفاق در اواخر سال 84 رخ داد و در حدود 2 ماه قبل از آن خبرهایی به ما رسید كه یك گروه از اشرار خود را برای كاری آماده می‌‏كنند. وزارت اطلاعات با تحلیلی كه داشت متوجه شد امكان دارد این موضوع مواد مخدر نباشد، بنابراین به محض رسیدن این خبر طی نامه رسمی به استاندار و اعضای شورای تامین اعلام شد و در تاریخ 17 بهمن 84 تحقیقات پیرامون خبر انجام شد و هشدارهای لازم به نیروهای خودمان و سایر نهادها داده شد. 

وی از نمایندگان خواست تا اطلاعات و اخبار مربوط به ماههای اواخر سال 84 و طول سال 85 را در جلسه‌‏ای غیرعلنی توضیح دهد تا نمایندگان از وسعت برنامه‌‏های خنثی شده دشمن اطلاع یابند. 

وزیر اطلاعات با بیان اینكه گروه تاسوكی ضربات زیادی را متحمل شده است، ابراز امیدواری كرد: اگر دیگر دولت‌‏ها با ما همكاری بیشتری داشته باشند، می‌‏توانیم ضربات نهایی خود را هم وارد كنیم. 

وی در خصوص اقدامات وزارت اطلاعات در خصوص گروه تاسوكی نیز تصریح كرد: 90 نفر از اعضای این گروه بازداشت و تعدادی از آنها اعدام شدند و تعداد زیادی از امكانات و سلاح‌‏ها و مواد منفجره كشف شد و عواملی از آنها در شهر شناسایی شدند. یك گروه 4 نفره نیز كه برای اقدامی مشابه آماده بودند، قبل از هر گونه اقدام دستگیر و بازداشت شدند. 

وی یادآور شد: در راستای تعقیب مساله در خارج از كشور نیز اقدامات زیادی از ناحیه وزارت امور خارجه و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت اطلاعات و كشور صورت گرفته است و وزارت اطلاعات نه تنها در خصوص حادثه تاسوكی هیچ تعلل و ناتوانی نداشته بلكه با كمال اقتدار و قدرت عمل كرده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین